VISA: Oι ανέπαφες συναλλαγές αλλάζουν τις αγοραστικές συνήθειες

Αυτή η τάση δεν είναι  διαδεδομένη μόνο στους νέους που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η χρήση των ανέπαφων καρτών έχει άμεσο αντίκτυπο και σ’ άλλες μεθόδους πληρωμής. Ανά την Ευρώπη, οι χρήστες ανέπαφων καρτών είναι πιο ανοιχτοί στο να χρησιμοποιούν μια κινητή συσκευή ως μέθοδο πληρωμής σε ένα κατάστημα (52% χρηστών ανέπαφων έναντι 32% χρηστών μη ανέπαφων καρτών), να ψωνίσουν μέσω μιας  εφαρμογής (49% έναντι 31%) και να πληρώσουν για το γεύμα τους (50% έναντι 30%). Το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές πληρωμής μέσω κινητών (mobile payment apps), σε σχέση με το 38% το 2015.

Σχεδόν οι μισοί συμφωνούν ότι το να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν χρησιμοποιώντας την φορητή ή τη wearable συσκευή τους έχει διευκολύνει τις αγορές τους. Επίσης, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον και για τα ψηφιακά πορτοφόλια. Η ευκολία (61%) και η δυνατότητα να πληρώνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε (59%), ήταν τα κυρίαρχα πλεονεκτήματα. Η έρευνα της Visa έδειξε επίσης ότι οι αγοραστές χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό διαδικτυακών και φυσικών καναλιών όταν πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, ειδικά για πιο ακριβά αντικείμενα. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους καταναλωτές χαρακτηρίζονται ως ‘showroomers’, δηλαδή που κοιτούν ένα αντικείμενο σε ένα κατάστημα προτού το αποκτήσουν διαδικτυακά, ενώ 66% χαρακτηρίζονται ως ‘webroom’, δηλαδή ψάχνουν για την καλύτερη τιμή στο διαδίκτυο προτού αποκτήσουν το αντικείμενο στο κατάστημα.

IDC: Οι καινοτόμες τεχνολογίες καταλύτης για αύξηση της ΙΤ δαπάνης στις ΜμΕ της Δυτικής Ευρώπης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το ένα τρίτο της IT αγοράς για τη Δυτική Ευρώπη. Κατά την IDC, το 2017, η δαπάνη θα φτάσει στο ναδίρ της καθοδικής της τάση, και μετά αναμένεται μια αργή ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σε παραδοσιακές υποδομές ΙΤ εμφανίζουν αργό ρυθμό ανάπτυξης, όμως οι καινοτόμες τεχνολογίες, όπως Internet of Things, robotics και 3D printing θα αποτελέσουν καταλύτη για την αύξηση της ΙΤ δαπάνης. Οι μικρές επιχειρήσεις (10-99 άτομα προσωπικό) εμφανίζουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, με CAGR της τάξης του 1,7%, για την περίοδο 2015-2020, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, καθώς διαθέτουν τα μικρότερα κονδύλια για επένδυση.

H Akamai Technologies εξαγόρασε την Cyberfend

Για να καταπολεμήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτό το πρόβλημα η Akamai Technologies προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής startup εταιρείας Cyberfend. Οι οικονομικοί όροι της εξαγοράς δεν είναι ακόμα γνωστοί, με την Akamai να αναφέρει ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε με την καταβολή μετρητών. Η Cyberfend έχει αναπτύξει μια Machine Learning προσέγγιση, ώστε να αναγνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα σε ένα άνθρωπο και σε ένα bot. Γι’ αυτό το σκοπό το λογισμικό της Cyberfend μετράει, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα αντίδρασης, την κίνηση του ποντικιού και άλλες παραμέτρους.

H Sony επενδύει σε ανταγωνιστική υπηρεσία του iTunes

Όπως εκτιμούν  εσωτερικές πηγές, το Chili θα κάνει τζίρο φέτος σχεδόν δέκα εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική του αξία εκτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα κλάσμα του συνολικού τζίρου του iTunes. Προς το παρόν οι δύο εταιρείες δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα το δημοσίευμα του Bloomberg.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χαράτσι σε σταθερή τηλεφωνία και Internet

To τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό, θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, θα εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας/Ιnternet και θα αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού.

Σε ισχύ τα «έξυπνα» εισιτήρια από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αυτή η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες και διαθέτουν το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο απευθείας στη φορητή συσκευή τους, μειώνοντας το χρόνο μετακίνησής τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα εκδοτήρια. Οι επιβάτες μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριό τους μέσω του Internet και στη συνέχεια αυτόματα τους αποστέλλεται στο κινητό τους (ή στη φορητή συσκευή τους) και στο email τους ένας ειδικός κωδικός μέσω της εφαρμογής Passbook, διευκολύνοντας τη διαδικασία επιβίβασης. Το νέο “έξυπνο” εισιτήριο έχει πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας, εκδίδεται άμεσα και είναι ονομαστικό για τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επιπλέον,  μέσα στο νέο έτος θα είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία για τις «έξυπνες» κάρτες πολλαπλών διαδρομών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλιές χάρτινες.

Το Α.Π.Θ. επέλεξε το Alfresco Community Edition για τη διαχείριση των εγγράφων του

Η χρήση του συστήματος είναι δυνατή για όλες τις μονάδες (διοικητικές και ακαδημαϊκές) του Α.Π.Θ.  ενώ οι χρήστες συγχρονίζονται αυτόματα με βάση τα δεδομένα που συντηρούνται στο κεντρικό σύστημα μηχανοργάνωσης της διοίκησης, δεδομένου ότι κάθε μονάδα διαθέτει το δικό της χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της.

Η Apple άσκησε έφεση κατά της φορολογικής απαίτησης της ΕΕ

Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν είχε γνωστοποιήσει στα τέλη Αυγούστου την απόφασή της να ζητήσει από την Apple την αναδρομική καταβολή φόρων της τάξης των 13 δισ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι η Apple είχε εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον της Ιρλανδίας. Κριτική κατά της απόφασης άσκησε την τελευταία εβδομάδα και η Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν να παρουσιάζει τα επιχειρήματά του Δουβλίνου για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερέβη τις εξουσίες της και παραβίασε την εθνική κυριαρχία». Στις 10 Νοεμβρίου η Ιρλανδία είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν, με το Δουβλίνο να επιθυμνεί την ακύρωσή της, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, χάρη στο οποίο έχει προσελκύσει πολλές πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα.

Ο όμιλος εταιρειών ΑΤΙ επιλέγει το ATLANTIS E.R.P.

Το πληροφοριακό σύστημα «ATLANTIS E.R.P.» της UNISOFT επέλεξε ο όμιλος εταιριών ATI (http://www.atifood.com/), ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος όμιλος στους τομείς επεξεργασίας τομάτας και παραγωγής και τυποποίησης τοματοπολτού. Η προμήθεια του «ATLANTIS E.R.P.», καθώς και οι υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και ανάπτυξης ειδικών εφαρμογών  υλοποιήθηκαν από την UNISOFT Α.Ε. Στο συγκεκριμένο έργο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πλήρη και αποτελεσματική διαχείριση των εταιρικών πόρων, στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών της παραγωγής και την κοστολόγηση των προϊόντων σε κάθε φάση της, στον αποτελεσματικό προγραμματισμό παραλαβών – παραδόσεων, στην πλήρη οικονομική και στατιστική πληροφόρηση της διοίκησης, καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένης χρηματοοικονομικής πολιτικής. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του «ATLANTIS E.R.P.», η διοίκηση της εταιρείας πλέον είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα για το σύνολο της εμπορικής της δραστηριότητας και να λαμβάνει άμεση και αναλυτική πληροφόρηση, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω τα επιχειρηματικά της σχέδια.

Η Raiffeisen Bank Ρουμανίας επιλέγει λύση της VoiceWeb

Με την έγκριση των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Kανονιστικών Aρχών η εφαρμογή λειτουργεί με επιτυχία για την εξυπηρέτηση των πελατών, που όταν καλούν την τράπεζα δεν χρειάζεται να θυμούνται το πλήθος των πληροφοριών που απαιτούνται για την ταυτοποίηση τους. Γρήγορα, άμεσα και με ασφάλεια ταυτοποιούνται με την χρήση των βιομετρικών στοιχείων της φωνής τους και μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς κανένα επιπλέον OTP (One Time Password) τις αυτόματες υπηρεσίες της φωνητικής πύλης φυσικού διαλόγου (Natural Language Understanding), που επίσης έχει υλοποιηθεί με την πλατφόρμα ENELAI της Voiceweb.