IDC: Στα 81,7 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε τεχνολογίες security το 2017

Οι δαπάνες σε λύσεις ασφάλειας αναμένεται να επιταχυνθούν ελαφρώς τα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,7% (CAGR), φλερτάροντας με τα σχεδόν 105 δισ. δολάρια το 2020. «Η ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού ασκεί πιέσεις σε όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτου κλάδου δραστηριοποίησης να επενδύσουν προληπτικά στην ασφάλεια, ώστε να προστατευτούν έναντι κάθε γνωστών και άγνωστων απειλών» αναφέρει ο Eileen Smith, program director, Customer Insights and Analysis, IDC.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τραπεζικός τομέας, ο κλάδος του discrete manufacturing (αυτοκινητοβιομηχανίες, αεροναυπηγικές εταιρείες, smartphones κ.λπ.), αλλά και ο δημόσιος τομέας αναμένεται να επενδύσουν περισσότερο σε hardware, software και υπηρεσίες ασφάλειας. Συνδυαζόμενοι οι τρεις παραπάνω κλάδοι θα απορροφήσουν το 30% των επενδύσεων στην ασφάλεια το 2017».

Εκτός από τους τρεις προαναφερόμενους κλάδους, τρεις ακόμα – process manufacturing (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.), επαγγελματικές υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες –  θα επενδύσουν έκαστος πάνω από 5 δισ. δολάρια στον τομέα της ασφάλειας. Οι τηλεπικοινωνίες θα καταγράψουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτή την αγορά (11,2% CAGR) και ακολουθούν το Δημόσιο (10,2%), η υγειονομική περίθαλψη (9,8%), οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (9,7%) και οι τράπεζες (9,5%).

Συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Στους βασικότερους στόχους της συμφωνίας περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων σχετικών με την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων από μέρους μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, η μείωση της τεχνοφοβίας και η αύξηση της κατανόησης θεμάτων ασφάλειας και προστασίας, αλλά και ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών και, τέλος, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και συναφών νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι στόχοι αυτοί θα υλοποιηθούν μέσω σειράς δράσεων, οι οποίες –ενδεικτικά- περιλαμβάνουν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα στους ενδιαφερόμενους εκ μέρους του ΕΑΠ, καθώς και την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων. Η υλοποίηση των δράσεων θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών, εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Στην Verizon ο πρώην CEO της Ericsson

Ο Hans Vestberg, πρώην CEO της Ericsson, μεταπήδησε στην αμερικανική Verizon όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση του νεοϊδρυθέντος τμήματος «Network and Technology». Ανάμεσα στα καθήκοντά του, θα είναι η χάραξη της μελλοντικής αρχιτεκτονικής των δικτύων της Verizon.

Συμφωνία του ενός δισ. για την Schneider Electric

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Schneider Electric σήμερα αναφέρεται ότι η DTN εξαγοράζεται από την ελβετική εταιρεία TBG AG αντί 900 εκατ. δολαρίων (σχεδόν 840 εκατ. ευρώ). Έτσι, επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο, το οποίο έκανε λόγο για την επικείμενη εξαγορά.

H DTN είχε περάσει στην κατοχή της Schneider το 2011, στη μορφή πακέτου μαζί με την ισπανική Telvent. Ο τζίρος της DTN ανέρχεται στα 213 εκατ. δολάρια, ενώ η εξαγορά της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αφού πάρει πρώτα τη σχετική έγκριση από τις ελεγκτικές αρχές.

Οι εταιρείες τεχνολογίας ανάμεσα στις κορυφαίες του Great Place to Work Hellas

Στην έρευνα Best Workplaces 2017, η οποία διεξήχθη για 15η συνεχή χρονιά στη χώρα μας με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, διακρίθηκαν 25 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Όσον αφορά τις διακρίσεις των επιχειρήσεων τεχνολογικού ενδιαφέροντος, στην κατηγορία των «μεγάλων» επιχειρήσεων (πάνω από 251 εργαζόμενους) διακρίθηκαν οι Net, Teleperformance Greece, Πλαίσιο Computers και Online Sales, στην κατηγορία των «μεσαίων» επιχειρήσεων (από 50 έως 250 εργαζόμενους) διακρίθηκε η Xerox Hellas, ενώ, τέλος, στην κατηγορία των «μικρών» επιχειρήσεων (από 20 έως 49 εργαζόμενους) διακρίθηκαν οι PCS και SAS Institute.

Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 64 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες στο σύνολό τους απασχολούν 33.480 εργαζόμενους. Η βράβευση των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2017 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου, κατά τη διάρκεια εορταστικού δείπνου.

Σε τροχιά ανάπτυξης η αγορά Android και iOS apps

Έως το 2021 τα έσοδα στην παγκόσμια αγορά apps αναμένεται να ξεπεράσουν τα 130 δισ. δολάρια, με περισσότερα από 128 δις. downloads. Oι προβλέψεις της App Annie, που αφορούν μόνο τις δαπάνες των καταναλωτών μέσω των app stores, αναφέρουν ότι τα παιχνίδια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το πιο επικερδή τομέα σε αυτήν την αγορά (81% μερίδιο το 2016), ωστόσο μεγάλη ανάπτυξη θα γνωρίσουν τα συνδρομητικά apps (για streaming, ειδήσεις κ.λπ.), καταγράφοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 25% έως το 2021, συνεισφέροντας με 34 δισ. δολάρια στα συνολικά έσοδα. Τόσο η Google όσο και η Apple προωθούν περισσότερο τα συνδρομητικά apps γιατί αυτά φέρνουν μια πιο σταθερή ροή εσόδων από ότι τα υπόλοιπα.

Ο Γεώργιος Προβόπουλος επίσημος ομιλητής του Executive Summit

Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να αναδείξει τις προκλήσεις της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας κατά τη μετάβαση σε ένα νέο τεχνολογικό πρότυπο, τα πλεονεκτήματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τη δημιουργία νέων δουλειών, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και κοινωνικής συμμετοχής.

Σημαντικές διακρίσεις φοιτητών του ΟΠΑ στην επιχειρηματικότητα

Στο 1ο Κύκλο του Προγράμματος Viva Nest – an IDEA in Fintech που οργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, ο Όμιλος Viva Wallet και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ, το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογία:  Αναστασία Γρίβα και Λέων Γαβαλάς.

Η επιχειρηματική τους ιδέα είναι μια ολοκληρωμένη λύση μάρκετιγκ που περιλαμβάνει εφαρμογή σε κινητό και αξιοποιεί τεχνολογίες IoT, για να ανακαλύπτουν οι καταναλωτές δώρα και πόντους ανταμοιβής από αγαπημένα brands και καταστήματα, στα σημεία που επισκέπτονται.

Επιπλέον, ο Λευτέρης Αραπάκης, φοιτητής του ΔΕΤ, πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα για τον φοιτητικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) που διοργανώνει το Entrepreneurs’ Organization. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Φρανκφούρτη 27-29 Απριλίου 2017.  Ο Λ. Αραπάκης ειναι ιδρυτής της βραβευμένης καινοτόμου εταιρείας Enaleia, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα.

Στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Start-up/Scale-up απέσπασαν βραβεία οι παρακάτω start-ups που συμμετέχουν οι φοιτητές του ΔΕΤ:
• Δημήτρης Φρουζής, μέλος της εταιρείας Longevity Diet Foods που πήρε το βραβείο Καινοτόμο Προϊόν. Η Longevity είναι μια νέα καινοτόμος εταιρία βιοτεχνολογίας που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά 100% φυσικών προϊόντων διατροφής, σούπερ γευστικών, με βιολειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου.
• Χριστίνα Χανιωτάκη, μέλος της εταιρείας Doobbear που πήρε το βραβείο Καινοτόμος Υπηρεσία. Η Doobbear είναι το πρώτο ελληνικό κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείς να καταγράψεις την φωνή σου και να στείλεις ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους σου (audio social network).

Open Στερεά Ελλάδα: Το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Έξυπνη Περιφέρεια», που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλίες και πολίτες.Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, το Open δεν είναι μια γραφειοκρατική δομή, αλλά ένα δυναμικό δίκτυο ανθρώπων και ομάδων μέσα από το οποίο θα «ανοίξει» τη Στερεά Ελλάδα στην καινοτομία, στις νέες ιδέες, στη δικτύωση και στη γνώση.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από το Κέντρο αναμένεται να αναπτυχθούν δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε τομείς που σχετίζονται με την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

«Δημιουργούμε και υποστηρίζουμε δίκτυα φέρνοντας κοντά καινοτόμους ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικούς με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις για τη δημιουργία πολιτικών και εφαρμογών που εστιάζουν σε λύσεις», επισημαίνει ο κ. Μπακογιάννης, συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο». Μάλιστα, η Περιφέρεια θα είναι σε θέση (υπό προϋποθέσεις) να παρέχει χώρους και υλικοτεχνικές υποδομές που βοηθούν τη συνεργασία τοπικών κοινοτήτων και ομάδων πολιτών με τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις.

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα του Κέντρου είναι να προάγει την καινοτομία για το δημόσιο συμφέρον και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Στερεάς Ελλάδας, φέρνοντας κοντά και άλλες Περιφέρειες και Δήμους, εντός και εκτός Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή έχει σταλεί σε όλες τους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

ΙΟΒΕ: Ελαφρά ανοδικός ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική το Μάρτιο

Ειδικά όσον αφορά την Πληροφορική και την ανάπτυξη λογισμικού, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά τον Μάρτιο, φθάνοντας στις 70,8 (από 67,3) µονάδες, σε κατώτερα πάντως επίπεδα σε σχέση µε τα αντίστοιχα περσινά (73,6 µον.).

Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται (-20 από -7 µον. το ισοζύγιο), ωστόσο αλλάζει προς το θετικό η τάση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη πορεία της ζήτησης (+9 από -14 µον. ο δείκτης), ενώ αμβλύνονται και οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου (-9 από -19 µον. ο δείκτης).

Τέλος, το 31% (από 28%) των επιχειρήσεων του χώρου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 23% να επισημάνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 26% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 16% του υπόλοιπους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόµµατα στη λειτουργία του.