H Apple απέκτησε το τμήμα ανάπτυξης modems για smartphones της Intel

Υπενθυμίζεται ότι η Intel είχε μπει σε αυτή την αγορά το 2011, όταν είχε εξαγοράσει το τμήμα modems της γερμανικής Infineon, καταβάλλοντας τότε 1,4 δισ. δολάρια. Με αυτήν την εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019, 2.200 εργαζόμενοι αλλάζουν εργοδότη (από την Intel πάνε στην Apple).

Αρκετοί εξ αυτών εργάζονται στη Βαυαρία, όπου η Infineon ανέπτυσσε παλιότερα modems. Ο κατασκευαστής του iPhone αναφέρει ότι με την εξαγορά αποκτά όλες τις σχετικές πατέντες που είχε αναπτύξει το τμήμα της Intel (σχεδόν πάνω από 17.000 πατέντες για ασύρματες τεχνολογίες).
H Ιntel θα συνεχίσει, ωστόσο, με εξαίρεση τα smartphones, να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη modems για άλλες αγορές, όπως για το ΙοΤ, τα αυτοκίνητα και φυσικά τα PCs – παράλληλα απαλλάσσεται από ένα τμήμα, το οποίο ήταν εδώ και καιρό ζημιογόνο.

Από την πλευρά της η Apple ελπίζει ότι με αυτή την κίνηση θα μπορέσει να ενισχύσει τη διαφοροποίησή της από τον ανταγωνισμό. Εκτός αυτού θα ανεξαρτητοποιηθεί από προμηθευτές με τους οποίους είχε έλθει σε προστριβές στο παρελθόν ένεκα πατεντών, όπως είναι, για παράδειγμα, η Qualcomm.

Δήμος Πέλλας: Στην Dotsoft το έργο smart parking

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα πληροφόρησης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης. Η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα οφέλη είναι: Πλήρης και ανά πάσα στιγμή εποπτεία των θέσεων στάθμευσης, βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τόνωση της εμπορικής κίνησης, καλύτερος συντονισμός του έργου των υπηρεσιών του Δήμου.

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν από την Dotsoft είναι:
• Υπηρεσίες σχεδίασης, ανάπτυξης, παραμετροποίησης και εγκατάστασης mobile εφαρμογών πληροφόρησης για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης
• Εγκατάσταση πινακίδων ενημέρωσης, υπόγειων αισθητήρων ανίχνευσης διαθεσιμότητας στάθμευσης και αναμεταδοτών και Gateways για την μετάδοση της κατάστασης των θέσεων στάθμευσης
•Ανάπτυξη κεντρικής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση, την ανάλυση, την αποτύπωση του συνόλου των δεδομένων από το σύστημα στάθμευσης καθώς και τη διάθεσή τους μέσω API
•Back Office λογισμικό για το σύστημα διαχείρισης υπόγειων αισθητήρων
•Υπηρεσίες δοκιμών του λογισμικού και πιλοτικής εφαρμογής σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και σύνταξη στατιστικών από τη χρήση του.

Ο ομογενής Μάικλ Κράτσιος κοντά στην έγκριση του διορισμού του ως CTO των ΗΠΑ

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μ. Κράτσιος ξεκίνησε την κατάθεσή του, κάνοντας νύξη για την ελληνική καταγωγή του: «Η μητέρα και ο παππούς μου ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, ενσταλάζοντας μου τη διαρκή αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύω ότι ο εναγκαλισμός της τεχνολογικής καινοτομίας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τις αμερικανικές αξίες θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε.

Ο Μ. Κράτσιος συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα του 5G, του quantum computing και της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι αποστολή του είναι να διασφαλίσει την αμερικανική πρωτοπορία στις νέες τεχνολογίες.

Ο Μ. Κράτσιος υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, και ήταν βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα τεχνολογίας και εκπρόσωπος σε επίπεδο Υπουργού για τις ΗΠΑ σε διεθνείς συναντήσεις (όπως η G7 και η G20).Η έγκριση της υποψηφιότητάς του ως CTO των ΗΠΑ και Associate Director of the Office of Science and Technology Policy (OSTP), μετά από πρόταση του Αμερικανού Προέδρου στις 4 Απριλίου 2019, εκκρεμεί από την Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας (όπου κατέθεσε).

Intracom Holdings: Σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης

Ο Δημήτρης Κλώνης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intracom Holdings τόνισε στην παρουσίασή του ότι: «Το 2018 ήταν για τον Όμιλο Intracom Holdings μια καλή χρονιά, οργανικής ανάπτυξης, κερδοφορίας και κυρίως διαμόρφωσης του σχήματος που θα τον οδηγήσει σε δυναμική ανάπτυξη. Το στοίχημα του Ομίλου για την επόμενη πενταετία είναι η δημιουργία υγιούς και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους μας… ».

Συνεχίζοντας την παρουσίασή του, ο κ. Δ. Κλώνης αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2019 μέχρι σήμερα τα οποία αναδιαμόρφωσαν τον χάρτη του Ομίλου και τη δυναμική του και συγκεκριμένα: στην πώληση ποσοστού 20% της Intrakat, την ίδρυση της Intracom Technologies με έδρα το Λουξεμβούργο και την εξαγορά πρόσφατα του υπολειπόμενου 20% της K-Wind, η οποία πλέον ανήκει κατά 100% στην Intracom Holdings.

Ειδικότερα, για την Intrasoft International ο Δ. Κλώνης ανέφερε ότι ενίσχυσε τη δραστηριότητά της στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, τον Δημόσιο Τομέα και τις Μεγάλες Επιχειρήσεις υπογράφοντας νέες συμβάσεις που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. H Intrasoft στοχεύει στην συνέχιση της υγιούς ανάπτυξής της παγκοσμίως, βασιζόμενη στο πολύ μεγάλο ανεκτέλεστο έργων, στα νέα της προϊόντα και το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό της. Για το 2019, ο Δ. Κλώνης δήλωσε ότι στόχος του Ομίλου Intracom Holdings είναι ενοποιημένες πωλήσεις 520 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία EBITDA 36 εκατ. ευρώ με 115 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό.

Crowdpolicy: Το πρώτο SDK για την Τράπεζα Κύπρου

Η διάθεση τεκμηριωμένων και εύκολα προσβάσιμων APIs είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους και μπορεί να δημιουργήσει καλή εμπειρία χρήσης στους τεχνολογικούς συνεργάτες του οργανισμού. Το συμπληρωματικό SDK (Software Developer Kit) ενεργεί ως “entry point” για τις συνολικές δυνατότητες του API, κρύβοντας την «πολυπλοκότητα του domain» ενός ΑPI (πχ τραπεζικού) και διευκολύνοντας την ανάπτυξη εφαρμογών σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού (development frameworks).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές fintech εύκολα, αξιοποιώντας τις βιβλιοθήκες κώδικα και τις οδηγίες για τα παρακάτω development frameworks και γλώσσες προγραμματισμού / πλατφόρμες: Android, Swift, PHP, Javascript, Typescript – Angular js, Typescript – node js, C# (π.χ ASP.NET Core) και Java. Το SDK θα είναι ένα από τα τεχνολογικά εργαλεία που θα συνοδεύσει την Crowdpolicy σε όλη την πορεία της μέχρι το επερχόμενο boc hackathon fintech της Τράπεζας Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2019 στο IDEA Innovation Centre στη Λευκωσία.

ΚΤΠ ΑΕ: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όρισε νέα διοίκηση

Η θητεία του Προέδρου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Το Δ.Σ. της εταιρείας συγκαλείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και τα μέλη εκλέγου τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής: Δημήτριος Ασκούνης (Πρόεδρος, καθηγητής ΕΜΠ), Σταύρος Ασθενίδης (μέλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ ΑΕ), Νικόλαος Γεωργόπουλος (μέλος, Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς), Βασίλειος Κατσούρος (μέλος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»), Ιωάννης Κωνσταντίνου (μέλος, Ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ), Ελισάβετ Παπαγεωργίου (μέλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω από τον Οκτώβριο του 2010), Ευάγγελος Παπαλάμπρου (μέλος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο), Βασιλική Παπασούλη (μέλος, Mandate Manager στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ)) και Κωνσταντίνος Τσερπές (μέλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου).

Ο νέος πρόεδρος της ΚτΠ ΑΕ, Δημήτριος Ασκούνης, διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στους τομείς πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, ηλεκτρονικού επιχειρείν, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ανοικτών και μεγάλων δεδομένων, καθώς και στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών Πληροφορικής στη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 50 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα και δραστηριότητες στις NIS και MEDA χώρες. Επί σειρά ετών διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης.

Προ των πυλών το e-νηολόγιο

Στόχος είναι κάθε διοικητική ενέργεια ή δράση που σχετίζεται με το πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό να απλουστευθεί, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο την πλήρη ψηφιοποίηση του Εθνικού Νηολογίου, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ναυτιλιακού κλάδου.

Στην Space Hellas η προμήθεια συστήματος επικοινωνιών του Υπ. Ναυτιλίας

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια συστήματος επικοινωνιών για την έρευνα & διάσωση και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αφορά τον εκσυγχρονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), του Ραδιοτηλεπικοινωνιακού Κέντρου του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΛ.ΑΚΤ.) στο αρχηγείο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ (ΡΤΚΛΣ) και του Παράκτιου Σταθμού Ασυρμάτου (Α/Τ) του ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ στην περιοχή Ασπροπύργου Αττικής.

ο έργο προβλέπει την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού και των εφαρμογών με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας – με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρίσιμων προσφερόμενων από το ΕΚΣΕΔ υπηρεσιών. Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει, επίσης, προσφορές ο ΟΤΕ και η Trade Tech. H κατακύρωση του έργου έγινε στα 2,535 εκατ. ευρώ.