ΙDC: Αλλαγές στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς smart speakers

Όπως επισημαίνει η IDC, οι κατασκευαστές διέθεσαν το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, 22 εκατ. συσκευές στην ευρωπαϊκή αγορά , ήτοι 17,8% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αν και η Κεντρική και Ανατολική κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (+43,5%), η Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να αποσπά τη μερίδα του λέοντος, κατέχοντας το 86,7% της αγοράς.

Οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι οι πωλήσεις των smarthome devices στην ευρωπαϊκή αγορά θα αγγίξουν φέτος τα 107,8 εκατ. συσκευές. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η αγορά θα κινηθεί σε ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 14,5%, με τις συνολικές πωλήσεις να πλησιάζουν τα 185,5 εκατ. συσκευές το 2023. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην κατηγορία των έξυπνων ηχείων. Οι κατασκευαστές τους διέθεσαν το β’ τρίμηνο στην ευρωπαϊκή αγορά σχεδόν 4,1 εκατ. συσκευές, σχεδόν κατά το ένα τρίτο περισσότερες από ότι πέρσι.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Google είχε καταφέρει να αναρριχηθεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, η Amazon κατέφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και να επανέλθει στην κορυφή το β’ τρίμηνο, εκτοπίζοντας την Google. Σε αυτό συνέβαλαν η κυκλοφορία του Echo Show 5, αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων διάθεσης που είχε η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο.

Στέλιος Καβαλάρης, Dixons South East Europe: «Η κυβερνοασφάλεια είναι ένας ασύμμετρος “πόλεμος”»

Ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες σας στον Οργανισμό; Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Ο ρόλος του IΤ Security Officer είναι ένας πολυσχιδής και απαιτητικός ρόλος. Ξεκινάει από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ασφαλών υποδομών και υπηρεσιών και εκτείνεται σε όλο το εύρος της Πληροφορικής, όπως τα συστήματα, τα δίκτυα και το λογισμικό αλλά και πέρα από αυτό, αφού εμπερικλείει την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας όχι μόνο συστημικά αλλά και λειτουργικά.

Έτσι σε κάθε επιχειρησιακή ανάγκη, είναι μέρος των καθηκόντων μου να φροντίζω ώστε κάθε υπηρεσία που παρέχουμε να είναι επαρκώς ασφαλής, διατηρώντας την ευχρηστία, τη λειτουργικότητα και την εμπειρία προς τον τελικό χρήστη. Αυτό εκτείνεται παραπέρα στη δημιουργία δράσεων και ενεργειών, ώστε όλα τα έργα να παραμένουν ασφαλή με την αντιμετώπιση ή τον μετριασμό των κινδύνων που προκύπτουν είτε από εγγενείς παράγοντες είτε από νέες απειλές.

Mαζί με την ομάδα που με πλαισιώνει, βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση για τις νέες απειλές ή τις νέες τάσεις απειλών. Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία αυτή με τρόπο κατανοητό προς τη Διοίκηση, ώστε να αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο των απειλών σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η καθημερινότητα.

Η παρακολούθηση της ασφάλειας μέσα από κατάλληλες υπηρεσίες, η εξασφάλιση σωστών προσβάσεων σύμφωνα με το ρόλο κάθε χρήστη (Identity  & Access Management)  και η ορθή χρήση των δεδομένων με βάση τις εταιρικές πολιτικές αλλά και το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ο ρόλος του IT Security Officer δεν έχει μόνο τεχνική διάσταση, αλλά επεκτείνεται πέρα από κανόνες στο Firewall ή τα δίκτυα και τους servers, Πολιτικές Ορθής Χρήσης  των πόρων και υπηρεσιών και παρακολούθηση ή διερεύνηση περιστατικών ασφάλειας.

Είναι η αιχμή του δόρατος σε ότι αφορά τη στρατηγική ασφάλειας πληροφοριών και συστημάτων, ο εξειδικευμένος αξιόπιστος σύμβουλος της επιχείρησης που ανεξάρτητα από δεδομένους και περιορισμούς -όπως budget, πόροι και προτεραιότητες- φροντίζει για την ενσωμάτωση της Ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων και της Πληροφορίας, σε όλες τις εκφάνσεις της εταιρείας.

Οι προκλήσεις του ρόλου, είναι νομίζω εμφανείς καθώς θα πρέπει σε κάθε στιγμή η ομάδα του Information Security να είναι πάντα ενημερωμένη, μπροστά από τις εξελίξεις και δίπλα στις ανάγκες της εταιρείας με σωστή προτεραιοποίηση των δράσεων και αξιολόγηση του ρίσκου που προκύπτει κάθε φορά. Ταυτόχρονα η αδιάλειπτη ουσιαστική παρακολούθηση μέσω κατάλληλων μηχανισμών και εργαλείων είναι εξίσου σημαντική καθώς εξασφαλίζει υψηλότερη εξασφάλιση. 

Πόσο σας έχει απασχολήσει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε αυτό να επιλυθεί;
Ναι, το πρόβλημα αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ο χώρος του Information Security απαιτεί καθετοποιημένη γνώση, πολύ υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης αλλά και συνεχή προσπάθεια και εξάσκηση για τους μηχανικούς Ασφάλειας. Η κυβερνοασφάλεια είναι ένας ασύμμετρος «πόλεμος». Οι «αμυνόμενοι» πρέπει να ασφαλίσουν κάθε κίνδυνο και κάθε ευπάθεια, ενώ οι επιτιθέμενοι χρειάζονται μόνο μια δίοδο για να επιτύχουν.

Κατά την προσωπική μου θέση και άποψη το πρόβλημα  ξεκινάει από την ίδια την αγορά εργασίας. Λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την ασφάλεια ως πολυτέλεια, ως extra. Η  ασφάλεια για αυτούς ακούγεται υπερβολική ως ότου δεν είναι αρκετή.  Ως αποτέλεσμα του παραπάνω καταλήγουμε, να μην υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη, αφού οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν ψάχνουν τόσο εξειδικευμένους ρόλους.

Για την επίλυση αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Είναι μια σειρά από δράσεις που κατά περίπτωση μπορούν να λύσουν την έλλειψη των εξειδικευμένων στελεχών και κατά προέκταση το πρόβλημα της ουσιαστικής ασφάλειας στις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όπως σε κάθε ειδικότητα, έτσι και στο Information Security θα πρέπει να περάσουν σε ένα στάδιο ωρίμανσης όπου θα υπάρχει κουλτούρα που θα αντιλαμβάνεται το Information Security ως απαραίτητη διάσταση.

Μέσα από τη θέσπιση διαδικασιών, με τη δημιουργία και την εμπλοκή της ομάδας Information Security στις επιχειρηματικές δράσεις, με συνεχείς δοκιμές ασφάλειας (Pentesting, Blue Team – Red Team actions), ανατροφοδότηση και πλάνο, θα μπορούσε να ξεχωρίσει και να προαχθεί  η ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη.  In house, outsourced σε εξειδικευμένους συνεργάτες ή σε μικτό μοντέλο ανάλογα με το μέγεθος και το budget.

Ας το σκεφτούμε ανάλογα με τον αναλογικό κόσμο. Δεν θα αφήναμε ποτέ το σπίτι ή το αυτοκίνητό μας ξεκλείδωτο ή με ανοιχτή πόρτα. Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο στα πληροφοριακά μας συστήματα. Ειδικά όταν σε αυτά δεν χρειάζεται «ο κλέφτης» να έρθει φυσικά εκεί που θα έχουμε τα απροστάτευτα συστήματα μας.

Με ποια τμήματα στον Οργανισμό συνεργάζεστε για την επίτευξη των στόχων σας; Πόσο σημαντική είναι η ευθυγράμμιση του cyber security με τους επιχειρηματικούς στόχους και πώς το επιτυγχάνετε αυτό;
Προφανώς με όλα τα τμήματα καθώς υπάρχουν προεκτάσεις παντού. Το cyber security πρέπει κάθε στιγμή να είναι ευθυγραμμισμένο με τους επιχειρηματικούς στόχους, αλλιώς είναι καταδικασμένο να αποτύχει . Το security πρέπει να διατηρεί την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο ρίσκο που δημιουργείται και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο που να μην καταστρέφει τη χρηστικότητα και την εμπειρία του πελάτη.

Ούτε όμως και να παραβλέπει κινδύνους που θα μπορούσαν να βλάψουν την επιχείρηση. Αυτή είναι και η βάση της επίτευξης. Η δημιουργία πλάνου και η συνεργασία με τη διοικητική ομάδα, εξηγώντας την πιθανότητα των κινδύνων που προκύπτουν και τις συνέπειες τους και ή την απαίτηση  για κάποια μέτρα μέσα από το εκάστοτε ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Κατά την άποψη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας για ένα διευθυντικό στέλεχος του cyber security σήμερα;
Κατ’αρχήν χρειάζεται αποτελεσματική επικοινωνία με τη διοίκηση, συνεργασία με όλα τα τμήματα της επιχείρησης και την καλλιέργεια κουλτούρας απέναντι στην κυβερνοασφάλεια. Κατά τα άλλα δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο διευθυντικό στέλεχος, ευέλικτο, επικεντρωμένο στο αποτέλεσμα που κατανοεί την οικονομική διάσταση των πραγμάτων και αποτελεί παράδειγμα για την ομάδα και τους συναδέλφους του.

Παρότι αυτό συμβαίνει και με άλλους ρόλους και ειδικότητες θα μπορούσαμε επίσης να διακρίνουμε ότι ο IT Security Μanager έχει αυξημένες ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης ώστε να μπορεί να βρίσκεται πάντα δίπλα  στις εξελίξεις (αν όχι μπροστά από αυτές)  

Πόσο πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση και το συρρικνωμένο budget μπορούν να αποτελέσουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για ένα σημερινό CISO; Tι επενδύσεις έχει κάνει (ή σκοπεύει να κάνει) ο Οργανισμός σας στην ασφάλεια;
Ναι σαφώς και είναι πρόβλημα. Όχι όμως το μεγαλύτερο. Άλλωστε  τα μέτρα προστασίας και το budget για την ασφάλεια πρέπει να είναι ανάλογα αυτού που προστατεύουμε.  Προσωπικά θεωρώ μεγαλύτερο εμπόδιο την έλλειψη κουλτούρας και την απουσία συνεργασίας των διοικητικών ομάδων για το Cyber Security. Δεν είναι κάτι «εξωτικό». Είναι πραγματικότητα, καθημερινότητα και θα πρέπει να το αντιληφθούμε και να το αντιμετωπίζουμε με αυτή τη θεώρηση.

Ως Οργανισμός, έχοντας ένα πολύ υψηλό επίπεδο ωρίμανσης που προέρχεται από την πολυεθνική μας παρουσία, έχουμε ξεπεράσει τις παραδοσιακές επενδύσεις σε συσκευές και λογισμικό (όπως Firewalls, IPS,IDS DLP MDM, SIEM  και άλλες τεχνολογίες που αποτυπώνονται με συντμήσεις!). Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία ασφαλών νέων υπηρεσιών, στην παρακολούθηση και δράση μέσα από τα καθημερινά συμβάντα,  τον καθορισμό και την εποπτεία σωστών ρόλων και δικαιωμάτων, καθώς και την εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών μας. 

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν το χώρο του cyber security σήμερα, ειδικά, δε, στο χώρο των επιχειρήσεων;
Είμαστε ήδη στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού, της μετάβασης στο cloud, της αλλαγής από servers σε services, αλλά και των Big Data, Data Mining, Analytics, Machine Learning και του GDPR. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με το περιοδικό “The Economist”, τα δεδομένα ξεπερνούν πλέον σε αξία το πετρέλαιο. Έτσι οι κυβερνοεγκληματίες δεν καταστρέφουν πλέον. «Απαγάγουν» δεδομένα και ζητούν λύτρα.

Και παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης(!) προκειμένου να εισπράξουν χρήματα με μορφή κρυπτονομισμάτων. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά εξειδικευμένα στελέχη ασφάλειας. Ούτε σε πλήθος, ούτε σε δεξιότητες. Ειδικά στο χώρο των επιχειρήσεων, οι επιχειρησιακές ανάγκες προβάλλουν όλες τις παραπάνω τεχνολογίες ως εργαλεία για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στην επόμενη ημέρα (με την εξαίρεση του cloud σε κάποιες περιπτώσεις, όπου εμφανίζεται έντονη φοβία), χωρίς ικανό ή χωρίς κανένα πλάνο για το cyber security.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην ενημέρωση και εκπαίδευση (awareness) ως πλάνο αλλά και το κανονιστικό όπως αυτό προκύπτει από τον GDPR. Καλά είναι και τα δύο, αλλά όχι αρκετά. Ξέρω ότι δεν ακούγεται αισιόδοξο, αλλά ας το λάβουμε όλοι ως μήνυμα για να δώσουμε στην κυβερνοασφάλεια τη βαρύτητα που της αρμόζει.

Who’s Who
Ο Στέλιος Καβαλάρης είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής και κάτοχος MSc στην Ασφάλεια Πληροφορικών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Εγκληματολογία. Έχει 25ετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της Πληροφορικής και για περίπου 20 χρόνια έχει εργαστεί σε πολυεθνικό περιβάλλον ως επαγγελματίας με ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, όπως η αρχιτεκτονική συστημάτων και δικτύων, ο σχεδιασμός και η διαχείριση μηχανογραφικών κέντρων, κέντρων ανάκαμψης και επιχειρηματικής συνέχειας, αλλά και σε άλλες υποδομές πληροφορικής ενώ στο παρελθόν έχει πιστοποιηθεί για πλήθος προϊόντων και τεχνολογιών.

Έχει εργαστεί ως Διαχειριστής Συστημάτων και Δικτύων, Υπεύθυνος Υποδομών Πληροφορικής με τωρινό ρόλο αυτόν του Technology Manager & Information Security Officer στην Dixons South East Europe (Κωτσόβολος). Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται ως ερευνητής στο χώρο της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, με δημοσιευμένες έρευνες, ενεργή δράση αλλά και συμμετοχή μέσω διαλέξεων και παρουσιάσεων.

Ξεκινά το START School of Business

Το START School of Business είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα δέκα μαθημάτων, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων. Τα μαθήματα (διδάσκονται εξολοκλήρου στα ελληνικά) θα πραγματοποιούνται δύο ημέρες την εβδομάδα, σε πρωινές και απογευματινές ώρες, στην Οικία Λέλας Καραγιάννη του Δήμου Αθηναίων (Λέλας Καραγιάννη 1, 11252, Αθήνα). Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του START Project κάθε μήνα.

ΕΟΠΥΥ:Στην UniSystems η 3η σύμβαση του έργου «Ανάπτυξη νέων εφαρμογών και επέκταση λειτουργικότητας ΟΠΣ»

Συνοπτικά, αυτή η σύμβαση περιλαμβάνει δύο τμήματα, τις υπηρεσίες ενσωμάτωσης νέων λειτουργιών (Σύστημα Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών) και τις υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης έργου. Η 3η εκτελεστική σύμβαση αποτελεί τμήμα μιας συμφωνίας πλαισίου τριετούς διάρκειας, την οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει κατακυρώσει στις Intrasoft International και UniSystems.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας κάθε φορά που ο ΕΟΠΥΥ κάνει μια επέκταση ή προκηρύσσει ένα διαγωνισμό για νέες εφαρμογές, τρέχει μια εσωτερική διαγωνιστική διαδικασία, όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι δύο εταιρείες καταθέτοντας τις προσφορές τους – από τις οποίες κάθε φορά επιλέγεται η καλύτερη, με σύναψη εκτελεστικής σύμβασης. Σημειώνεται η κατακύρωση της 3ης εκτελεστικής σύμβασης έγινε στις 416.180 ευρώ.

H Microsoft επιστρέφει στην αγορά smartphones

Ο μεγάλος αμερικανικός όμιλος, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την αγορά των smartphones, θέλει τώρα να επιστρέψει. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε μια νέα συσκευή με την ονομασία Surface Duo, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί κλασικά και καθιερωμένα smartphones, όπως είναι το iPhone. Το νέο κινητό της Microsoft διαθέτει δύο οθόνες – των 5,6 ιντσών η καθεμία- οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν για να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη.

Στην προκείμενη περίπτωση, βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με μια εύκαμπτη οθόνη, όπως έχει κάνει η Samsung και η Huawei – αυτές οι οθόνες έχουν αρκετά θέματα να αντιμετωπίσουν, τα οποία είχαν υποχρεώσει την Samsung να αναβάλει την κυκλοφορία του Galaxy Fold μοντέλου της για αρκετούς μήνες. Η Microsoft προτίμησε να χρησιμοποιήσει κλασικές οθόνες LCD με εξαιρετικό μικρό περιθώριο και σταθερούς μεταλλικούς μεντεσέδες, που μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση μιας μεγαλύτερης επιφάνειας εργασίας.

Περισσότερα στοιχεία για τη νέα συσκευή της Microsoft δεν έχουν ανακοινωθεί, καθώς δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα του 2020. Ωστόσο, είναι γνωστά ήδη κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Όπως ότι θα χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του Android, με τον Panos Panay, Διευθυντή του τμήματος Hardware της Microsoft, να υπόσχεται ότι θα τρέχουν όλα τα Android apps στη συσκευή. Στο εσωτερικό του θα ενσωματώνει, επίσης, όπως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα smartphones, ένα chip αρχιτεκτονικής ARM.

CodeAthon 2019: Προγραμματισμός κώδικα για μαθητές σε έξι ελληνικές πόλεις

Το CodeAthon θα διεξαχθεί από τις 17 έως και τις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2019, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ξάνθη, Πάτρα και Τρίκαλα. Στόχος του CodeAthon, είναι να βοηθήσει τους μαθητές ηλικίας 8-16 ετών να αναπτύξουν μια δημιουργική στάση απέναντι στον προγραμματισμό κώδικα (Scratch), και να μάθουν να εργάζονται ομαδικά πάνω σε σύνθετα έργα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές θα κληθούν να τροποποιήσουν και να εμπλουτίσουν -μέσα σε τέσσερις ώρες- ένα πρόγραμμα που προσομοιώνει εικονικά τη συμπεριφορά ενός ρομπότ που συλλέγει αντικείμενα και τα εναποθέτει σε συγκεκριμένα σημεία, δουλεύοντας σε ομάδες των 2-3 ατόμων με την καθοδήγηση κάποιου ενήλικα. Η συμμετοχή στο CodeAthon είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του WRO Hellas και του STEM Education.

Τwitter down

Μεταξύ άλλων στην Ασία και την Ευρώπη, αρκετοί χρήστες ανέφεραν ότι είτε δεν μπορούσαν να κάνουν tweets είτε ότι δεν ήταν εφικτό να δουν τα περιεχόμενα των μηνυμάτων σε αυτό. Για κάποιους άλλους χρήστες δεν υπήρχε κάποια δυσλειτουργία. Το Twitter κατάφερε να αντιμετωπίσει τα πλατφόρμα στην πλατφόρμα του και στο app tweetdeck μετά από αρκετές ώρες.

Οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή τη δυσλειτουργία δεν αναφέρθηκαν. Η τελευταία φορά που είχαν παρουσιαστεί μεγάλα προβλήματα στο Twitter ήταν τον Ιούλιο, με την υπηρεσία να επανέρχεται σε λειτουργία μετά από μια ώρα – το πρόβλημα οφείλονταν τότε σε εσωτερικές τεχνικές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα (πηγή:dpa).

Ξεκινά η εμπορική διάθεση του Vodafone Smart Working

Συγκεκριμένα, το Vodafone Smart Working αποτελείται από ένα πακέτο ψηφιακών εργαλείων που επιτρέπει στα στελέχη των επιχειρήσεων να μπορούν να δουλέψουν εκτός γραφείου εξίσου εύκολα και αποδοτικά και προσφέρει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και υπηρεσίες, με μηνιαίο και σταθερό κόστος, συνδυάζοντας ασφάλεια, συνδεσιμότητα, συνεργασία και επικοινωνία.

Το Vodafone Smart Working διατίθεται εμπορικά σε δύο πακέτα: Tο Vodafone Office Everywhere για εργασία από παντού (συνδυάζει Vodafone Mobile Broadband 5GΒ για γρήγορη ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, Office 365 Premium με όλα τα εργαλεία συνεργασίας, και Vodafone Secure Device Management Apps) και το Vodafone Home Office (συνδυάζει Office 365 Premium με όλα τα εργαλεία συνεργασίας, την ολοκληρωμένη λύση επικοινωνίας Vodafone One Net που επιτρέπει σε κάθε εργαζόμενο να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο σαν να είναι το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του και Vodafone Secure Device Mobile για ασφάλεια στη χρήση κινητών συσκευών).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Entersoft CFO Forum

Το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις συζητήσεις, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης συζητήθηκαν εκτενώς και όλες οι ενέργειες που προτάθηκαν για την αναβάθμιση του ρόλου των Οικονομικών Διευθυντών, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης που εξελίσσεται.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν με τους συμβούλους της Entersoft προβληματισμούς και πρακτικές ιδέες και λύσεις στην κατεύθυνση των αυτοματοποιήσεων που χρειάζονται τα σύγχρονα λογιστήρια, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις προγραμματισμένες αλλαγές στο λογισμικό τους που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη προσαρμογή των διαδικασιών στο νέο φορολογικό ψηφιακό περιβάλλον.