Η κυβερνοασφάλεια αναγκαία και ικανή συνθήκη για ΑΙ – ΙοΤ

Αυτό διακηρύχθηκε σε όλους τους τόνους στο 3ο ετήσιο ENISA Europol ΙοΤ Conference, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Έτσι, το συνέδριο μετονομάζεται εφεξής σε IoT & AI Conference, ενώ ανάλογη είναι και η διεύρυνση στο περιεχόμενό του, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από φέτος.

Εκπρόσωποι και συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνεργασίας στην Τήρηση του Νόμου, συνεπικουρούμενοι από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες ακόμα και εκτός των ορίων της «γηραιάς ηπείρου» (το NetFAX που ήταν εκεί, συνομίλησε με Αμερικανούς και Ιάπωνες συνέδρους), καθώς το κυβερνοέγκλημα δεν γνωρίζει -ως γνωστόν- σύνορα, έκαναν μια κατά το δυνατόν ολιστική παρουσίαση των σημερινών προβλημάτων, περιλαμβάνοντας και την αναγκαία προέκταση στις μελλοντικές απειλές, όπως αυτές εις βάρος των αυτόνομων αυτοκινήτων, των εξατομικευμένων ιατρικών εφαρμογών, αλλά και των «έξυπνων» εργοστασίων που έχουν πλέον αρχίσει να στήνονται, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Συντονισμένες δράσεις
Η αλληλοεπίδραση ΑΙ και ΙοΤ, σε συνδυασμό με το cloud σήμερα και το 5G αύριο, δημιουργεί νέα καινοτομικά μοντέλα, ουσιαστικά ένα καινούριο οικοσύστημα, που επιβάλλει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (και είναι πολλοί) για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να γίνει ο κυβερνοχώρος ασφαλέστερος.

Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε και στη διάρκεια του συνεδρίου της Αθήνας, πέρα από το τεχνικό σκέλος, η ανάπτυξη νέων μορφών συνδυασμένης δράσης συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις στο νομικό, το ρυθμιστικό και το κανονιστικό πεδίο, οι οποίες είναι και ευρείες και πολύπλοκες, δικαιολογώντας πλήρως την ύπαρξη αυτού του συνεδρίου.

Αυτό τόνισε, άλλωστε, σε σχόλιό του και ο Steven Wilson, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοεγκλήματος της Europol: «Συνεργαζόμενοι με τον ENISA, στο πλαίσιο του ΙοΤ Security Conference, μπορούμε πλέον να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να προβλέψουμε με μεγαλύτερη σιγουριά τις επόμενες κακόβουλες κινήσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους πολίτες και διασφαλίζοντας ότι μπορούν να χαρούν τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών».

Βέβαια, οι κάθε λογής hackers είναι εξ ίσου δραστήριοι, επεμβαίνοντας -δόθηκαν και παραδείγματα στο συνέδριο- όπου μπορούν να βρουν «κερκόπορτες»: από τους βηματοδότες των ηλικιωμένων ως τα «έξυπνα» παιδικά παιχνίδια κι από τους αλγόριθμους που ρυθμίζουν τα φώτα της τροχαίας ως τα συστήματα υπολογιστικής όρασης και ταυτοποίησης χρηστών βάσει βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Κτίσιμο εμπιστοσύνης
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη εμπέδωσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών-καταναλωτών και των φορέων που αξιοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης – προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε, όπως ειπώθηκε, η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας συνεργασίας των χωρών-μελών της ΕΕ σε θέματα κυβερνοασφάλειας ειδικά στο χώρο του ΑΙ, η οποία θα συμβάλει καταλυτικά στον αναγκαίο διάλογο και τις απαιτούμενες συνέργειες.

Επισημάνθηκε, μάλιστα, η ιδιαίτερη σημασία -εκτός από την κατά το δυνατόν ελεύθερη διακίνηση των δεδομένων- που έχει η ποιότητά τους, κυρίως στη μηχανική μάθηση, όπου εύκολα μπορούν να παραχθούν αλλοιωμένα αποτελέσματα, αν δοθούν λανθασμένα κριτήρια…

Από τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του συνεδρίου, αξίζει να αναφερθούν η ανάγκη εξαρχής ενσωμάτωσης της ασφάλειας σε συστήματα και προϊόντα, η ανάγκη στενής συνεργασίας όλης της κοινότητας για την τήρηση του νόμου σε θέματα κυβερνοασφάλειας (πολύ περισσότερο που η Europol μπορεί πλέον να συμβάλει με την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της, ώστε να οδηγηθούν οι κυβερνοεγκληματίες που στοχεύουν συνδεδεμένες συσκευές στη Δικαιοσύνη), η οριζόντια αλλά και κάθετη (σε συγκεκριμένους τομείς όπως πχ. τα αυτόνομα αυτοκίνητα και οι βιομηχανικοί αυτοματισμοί) ρύθμιση με τον ENISA να ετοιμάζει κανονισμούς όσον αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού για ΙοΤ, η προστασία του προσωπικού απορρήτου μέσω ελέγχου των ψηφιακών ιχνών των κακόβουλων κλπ.

Xρήστος Συγγελάκης, Όμιλος Motor Oil Hellas: «Η φιλοσοφία του Prevention και Detection έχει δώσει την σκυτάλη στο Resilience»

Πόσο πολύπλοκος και απαιτητικός είναι ο ρόλος ενός CISO σήμερα; Ποιες είναι οι κυριότερες αρμοδιότητές σας στον οργανισμό σας;
Ο CISO είναι ένας ρόλος που έρχεται σε επαφή με την τεχνολογία. Που είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο ρόλος του CISO απαιτεί κάποιον που να καταλαβαίνει τις ανάγκες της επιχείρησης, που να γνωρίζει ποιοι είναι οι στόχοι της, πώς μπορεί να τους πετύχει και τι μέσα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει γι’ αυτό το σκοπό. Άρα πρέπει να έχει πρόσβαση στο επίπεδο που παίρνονται οι αποφάσεις και να συμμετέχει από νωρίς στον σχεδιασμό.

Για να καταλάβει τα παραπάνω χρειάζεται να έχει πολύ καλή γνώση της επιχείρησης όσο αφορά τη δομή και τη νοοτροπία της, καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτή κινείται, συμπεριλαμβανομένων τυχών κανονιστικών υποχρεώσεων. Όμως η πολυπλοκότητα δεν εξαντλείται σε τεχνολογικές και διοικητικές προκλήσεις, καθώς ο CISO έρχεται σε επαφή με ανθρώπους. Εκεί η πολυπλοκότητα εκτινάσσεται.

Ως εκ τούτου πρέπει να μιλάει στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια σε μια «γλώσσα» που καταλαβαίνουν, παρουσιάζοντας μόνο την αναγκαία πληροφορία, αφαιρώντας τεχνολογικούς όρους και κινδυνολογίες. Θα πρέπει, επίσης, να εκθέτει τις επιλογές, το ρίσκο που αυτές περικλείουν και τις εναλλακτικές προτάσεις ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει με μειωμένο ρίσκο. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να συμβιβαστεί με το δεδομένο ότι η τελική απόφαση δεν του ανήκει. Είναι επιλογή της διοίκησης σε ποιο επίπεδο ασφάλειας θα φτάσει και ποιο ρίσκο θα αποδεχθεί.

Η μεγάλη δυσκολία είναι να καταφέρει να ηγηθεί και όχι να επιβληθεί στην προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως ακόμα και η επιλογή του στόχου είναι κάτι πολύπλοκο. Ο CISO είναι μέρος ενός οργανισμού και δεν έχει αποκλειστικό στόχο την αποστειρωμένη έννοια της ασφάλειας. Αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί σε όλα τα επίπεδα.

Δεν αρκεί μόνο να έχει αποδοχή στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά απαιτείται η αναγνώριση και από τα υπόλοιπα, χαμηλότερα σε ιεραρχία, στελέχη του οργανισμού, που θα τον πιστέψουν και θα αποδεχτούν την ανάγκη για αυτοπεριορισμό και συνεργασία. Στόχος πρέπει να είναι η υλοποίηση αυτών που οι αρμόδιοι σκέφτονται, με ασφάλεια, ώστε να μην χρειαστεί κάποια στιγμή, υπό την πίεση πιθανών προβλημάτων, να γυρίσουμε και να διορθώνουμε πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν στηθεί με καλύτερο τρόπο.

Χρειάζεται, λοιπόν, να κτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με όλο το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ώστε να δημιουργεί η κουλτούρα που απαιτείται για την προώθηση της «εθελοντικής» συνεργασίας. Αν αυτό επιτευχθεί, τα υπόλοιπα θα έρθουν με επιμονή και υπομονή.

Ποιες είναι οι κυριότητες απειλές για έναν οργανισμό όπως ο δικός σας; Πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται κανείς τις σύγχρονες απειλές γενικότερα;
Ο οργανισμός μας είναι ιδιαίτερα μεγάλος και περίπλοκος. Επεκτείνεται σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, με μεγάλη διείσδυση στους τομείς δραστηριοποίησής τους, ενώ δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο. Με βάση τα παραπάνω τολμώ να αναφέρω ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο το σύνολο των πιθανών απειλών και η απαρίθμησή τους μάλλον δεν θα ήταν αποδοτική.

Υπάρχει η κοινός αποδεκτή λογική ότι αν θες να αντιμετωπίσεις μία απειλή πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι υπάρχει. Πρέπει να κατανοήσεις τι έχεις να προστατέψεις, τι αξία έχει αυτό, σε ποιες απειλές το συγκεκριμένο είναι εκτεθειμένο, ποιες συνδυαστικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο, ποιες εναλλακτικές είναι διαθέσιμες για να προχωρήσεις. Αυτό ίσχυε παλιά. Αυτό ισχύει και τώρα.

Είναι μία συνεχής διαδικασία risk management στην οποία βασικό ρόλο παίζει η καταγραφή του περιβάλλοντος και των αναγκών του. Είναι η βάση για να ξεκινήσει κάποιος. Στη συνέχεια πρέπει να στηθεί μια στρατηγική για το πού θέλουμε να πάμε, να δούμε αν υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν, αν υπάρχουν και αν μπορούν να εφαρμοστούν “quick win” σενάρια και εν συνεχεία να προχωρήσουμε με επιμονή και κυρίως υπομονή. Ιδίως όταν απαιτούνται δομικές αλλαγές του τρόπου λειτουργίας, καθώς αυτός, εν δυνάμει, αποτελεί πρόσφορο έδαφος εκμετάλλευσης κάποιου κενού ασφάλειας.

Πόσο πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση και το συρρικνωμένο budget μπορούν να αποτελέσουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για ένα σημερινό CISO; Αναγνωρίζει η διοίκηση πλέον την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές για τη θωράκιση της εταιρείας από τις σύγχρονες απειλές;
Οι τεχνολογικές επενδύσεις είναι ένα κομμάτι του παζλ. Αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό και ακριβό. Είναι ένας τομέας που ταιριάζει απόλυτα η φράση, «ότι πληρώσεις παίρνεις». Θεωρώ ότι όλοι θα θέλαμε να είχαμε μία Ferrari. Αλλά δεν έχουμε. Με βάση την οικονομική μας δυνατότητα αποφασίζει ο κάθε ένας να κλείσει τρύπες.

Η οικονομική κρίση σίγουρα περιορίζει τις επιλογές. Όμως, όπως η ύπαρξη μιας Ferrari δεν σημαίνει de facto ότι θα πας ασφαλής στον προορισμό σου, έτσι και ένα καλοσυντηρημένο Fiat μπορεί να σε πάει στην άκρη της Γης. Δεν είναι μόνο η επιλογή του προϊόντος που θα σε προστατέψει. Η σωστή παραμετροποιήση και η κουλτούρα σωστής χρήσης φέρνουν το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι καθαρά οικονομικό.

Η διοίκηση αναγνωρίζει την ανάγκη επενδύσεων υπό το βάρος κάποιας κακής εμπειρίας, αν υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις που την υποχρεώνουν για ανάλογες κινήσεις ή αν έχει τη διορατικότητα να καταλάβει ότι στην εποχή μας η ασφάλεια των πληροφοριών και των συστημάτων πάνε χέρι-χέρι με την ανάπτυξη, και, μερικές φορές, με την επιβίωση του οργανισμού. Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στην τυχερή μειονότητα των CISO που εντάσσονται σε οργανισμούς με την τελευταία, τη θετική προσέγγιση.

Tι επενδύσεις έχει κάνει (ή σκοπεύει να κάνει) ο οργανισμός σας στην ασφάλεια; Θα μπορούσατε να αναφερθείτε ενδεικτικά, αν το θεωρείτε σκόπιμο, σε projects που τρέξατε πρόσφατα (ή σκοπεύετε να τρέξετε στο άμεσο μέλλον);
Οι εταιρείες του Group Motor Oil Hellas τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σεβαστές κινήσεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Καταρχάς, υπάρχει ο συγκεκριμένος ανεξάρτητος ρόλος του CISO και η στρατηγική που έχει στηθεί για να προχωρήσουμε προς κάτι καλύτερο.

Υπήρξαν επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και τεχνολογίες προστασίας των γραφείων και του βιομηχανικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρω την εφαρμογή σε δικτυακό επίπεδο εκτεταμένου Firewall based Network Segmentation και Sandboxing, την υλοποίηση σε επίπεδο σταθμών εργασίας Traffic Filtering, Encryption, Configuration Management, Anti-Malware και Advanced Thread Protection, την εφαρμογή σε επίπεδο monitoring Behavior Based Thread Analysis, SIEM και έλεγχου προσβάσεων των Suppliers και την υλοποίηση σε επίπεδο παρουσίας στο Internet με Web Application Firewalls, DNS Hardening, Penetration Tests και Secure Coding Practices.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με προγράμματα security awareness, training και phishing simulation για το σύνολο του προσωπικού. Παράλληλα, τρέχουν επενδύσεις Secure Cloud Adoption, Enterprise Mobile Security, Privilege και Identity Management κ.α., ενώ περιλαμβάνουμε στα μελλοντικά μας πλάνα την αξιοποίηση Cloud Access Security Broker.

Για κάποια από τα αναφερόμενα προϊόντα ήμασταν πρωτοπόροι, όσον αφορά την εισαγωγή τους στην ελληνική αγορά. Θεωρούμε ότι η ασφάλεια του περιβάλλοντος και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μία πρωτοπορία που οι εταιρείες του Group Motor Oil Hellas έχουν κερδίσει.

Κατά την άποψη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας για ένα διευθυντικό στέλεχος του cyber security σήμερα; Τι θα πρέπει να προσέξει για να εξελίξει περαιτέρω την καριέρα του;
Ο ρόλος του CISO παραπέμπει σε ένα πολυεργαλείο, το οποίο χρειάζεται να προσθέτει συνέχεια δεξιότητες σε όλους τους τομείς (τεχνολογικούς, διοικητικούς, διαχείρισης ρίσκου, διαπροσωπικών σχέσεων κ.α). Στο πλαίσιο αυτό η συνεχής μελέτη του περιβάλλοντος στο οποίο η επιχείρηση δραστηριοποιείται, των νέων τάσεων στο τοπίο των απειλών και των τεχνολογικών «όπλων» που μπορεί να αξιοποιήσει είναι must για την επιτυχία του.

Μαζί με την εξωστρέφεια, τη συμμετοχή σε διεθνή στοχευμένα συνέδρια, την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους από όλον τον κόσμο, με απώτερο στόχο να κερδίσει εμπειρία σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν προβλήματα (που εμείς ευχόμαστε να μην ζήσουμε). Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω βοηθάνε οι καταξιωμένες πιστοποιήσεις CISSP και CISM που προσφέρουν τη διεθνή αναγνώριση, η συμμετοχή στα ελληνικά Chapter του ISC2 και ISACA για την ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες Έλληνες συναδέλφους και η συνεισφορά σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν το χώρο του cyber security σήμερα;
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι να συντελείται μια μεταστροφή. Η φιλοσοφία του Prevention και Detection έχει δώσει την σκυτάλη στο Resilience. Η προσπάθεια αποτροπής και αναγνώρισης του «εχθρού» όταν καταφέρει να περάσει τις γραμμές αμύνης είναι δεδομένη. Υπάρχει και συνεχίζει να δομείται.

Όμως είναι πλέον δεδομένο, και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα, ότι αν κάποιος θέλει να περάσει θα περάσει. Γι’ αυτό επενδύουμε σε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να σηκωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ξανά στα πόδια μας, προχωρώντας με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα.

IDC: 3% ανάπτυξη για την αγορά PCs στην περιοχή ΕΜΕΑ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου πουλήθηκαν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σχεδόν 18,8 εκατ. PCs (desktops, notebooks και workstations), ήτοι σχεδόν 3% περισσότερα από ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι.
Η αύξηση του τζίρου αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων στις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο +9,4%. Αντιθέτως στην αγορά consumer η πτώση άγγιξε το 4%.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Δ. Ευρώπης, όπου η συνολική αγορά αναπτύχθηκε κατά 3,3%, με τις πωλήσεις στις επιχειρήσεις (+8,3%) να παρασέρνουν σε θετικό πρόσημο όλη την αγορά και την καταναλωτική αγορά να καταγράφει πτώση (-3,3%). Βασικός λόγος γι’ αυτή την ανάπτυξη είναι ο κύκλος ανανέωσης στα Windows 10 που έτρεξαν οι επιχειρήσεις (στο περιθώριο του επικείμενου τέλους υποστήριξης των Windows 7), αλλά και ο μικρότερος αντίκτυπος των ελλείψεων στην τροφοδοσία συστατικών, από αυτόν που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Όσον αφορά τους vendors, στην πρώτη θέση για την περιοχή ΕΜΕΑ φιγουράρει η HP Inc. με 28,8% μερίδιο αγοράς και 9,2% ανάπτυξη. Στη 2η θέση ακολουθεί η Lenovo, με 25,5% μερίδιο (22,6% ανάπτυξη), ενώ οι επόμενες θέσεις συμπληρώνονται από τις Dell, Acer και Apple με 14,4%, 8,1% και 6% μερίδιο αγοράς αντίστοιχα.

Άτονο το φετινό MWC Americas

Το μικρό αδερφάκι του MWC Barcelona διεξάχθηκε και φέτος στο Λος Άντζελες από τις 22 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου,  δημιουργώντας, ωστόσο, μια νότα νοσταλγίας για το επιτυχημένο MWC Americas του 2017, που είχε λάβει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. Το MWC Los Angeles είχε το 1/10 του μεγέθους και των εκθετών του MWC Barcelona, κάτι που το καθιστά πολύ φτωχότερο.

Υπήρχαν σημαντικές απουσίες εταιρειών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και της τεχνολογίας στο 5G, σε λύσεις productivity και στο Industry 4.0. Μια από αυτές η Huawei, για περισσότερο ή λιγότερο προφανείς λόγους! Αυτή τη στιγμή υπάρχει η τάση να πιέζει η αγορά για γρηγορότερο 5G και εφαρμογές γι’ αυτό. Η Warner Bros συζήτησε πως θα ενσωματώσει στη στρατηγική της το 5G, ενώ από την άλλη η Nokia έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εστίαση στην ταχύτητα, ενώ θα έπρεπε το focus να είναι κυρίως στο security.

Σε μία από τις σημαντικότερες ομιλίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του GSMA και CEO της Orange, Stephane Richard, επισήμανε τους τρεις τομείς που αυτήν τη στιγμή χάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών: Global Supply Chain, προστασία της digital ζωής και των δεδομένων των καταναλωτών και, τέλος, η ικανότητα των επιχειρήσεων να επιδείξουν σταθερή ανάπτυξη.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν δεκάδες νέες τεχνολογίες και πρακτικές, που τρέχουν γρηγορότερα από ότι μπορούμε να τις αντιληφθούμε, όπως για παράδειγμα τα Machine Learning & Artificial Intelligence, IoT, 5G και η χρήση των δεδομένων. Η έκθεση λειτούργησε σε δύο χώρους, το West Hall που ήταν το 4YFN και ορισμένα περίπτερα διανομείς refurbished εξοπλισμού, και τον κύριο χώρο στο South Entrance, που αποτελούσε το κύριο μέρος της έκθεσης.

Τα εθνικά περίπτερα δεν ήταν πολλά, και πέραν της Ελλάδος, είδαμε της Τουρκίας και της Ρουμανίας με σημαντικούς εκθέτες των αγορών τους. Παρά τη μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα, στην έκθεση η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με αρκετές εταιρείες όπως οι Intracom, Raycap και Regate, αλλά και αρκετές startups, όπως οι Acromove, Centaur, Classter, Claret, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) που ανελλιπώς από το 2013 υποστηρίζει το MWC.

Συνολικά, μια ελληνική επιχείρηση έχει νόημα να εκθέσει στο MWC Americas μόνο αν έχει πελάτες σε Βόρεια και Λατινική Αμερική (LATAM), και ειδικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η παρουσία των ελληνικών startups στην έκθεση έχει νόημα μόνο αν τους ενδιαφέρει η αγορά εκεί.

Η TP-Link Ελλάδος δώρισε τεχνολογικό εξοπλισμό στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συγκεκριμένα, η TP-Link πρόσφερε ένα 4G router Archer MR200, ένα Access Point EAP-225  και ένα Poe Switch TL-SG1016PE για το Νέο Κινητό Πολυϊατρείο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο πραγματοποιεί Προληπτική Ιατρική πανελλαδικά σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε αυτά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, το Κινητό Πολυϊατρείο του Οργανισμού θα έχει τη δυνατότητα να εξακολουθεί να είναι συνδεμένο online, διευκολύνοντας τους εθελοντές γιατρούς/οδοντιάτρους στην εκτέλεση των ιατρικών και νοσηλευτικών καθηκόντων τους.

H Intel αναπτύσσεται παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας

Έτσι, εκτιμά ότι τα έσοδά της φέτος θα αγγίξουν τα 71 δισ. δολάρια, ήτοι 1,5 δισ. δολάρια περισσότερα από την αρχική εκτίμηση. Το τρίμηνο η εταιρεία έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με 19,2 δις. δολάρια έσοδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ένα δις. δολάρια λιγότερο. Τα,δε, κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν στα έξι δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, το τμήμα data center της Intel αύξησε τα έσοδά της κατά 4%, αγγίζοντας τα 6,4 δισ. δολάρια, δίνοντας τέλος στις υποτονικές πωλήσεις του το τελευταίο διάστημα. Στο μεγάλο επιχειρηματικό τμήμα της, το Client Computing Group, η Intel είδε να υποχωρούν οι πωλήσεις της κατά 5% και ανήλθαν στα 9,7 δισ. δολάρια.

Η Intel είχε υποτιμήσει τη ζήτηση που δημιουργήθηκε από το κύμα αντικατάστασης των Windows 7 PCs, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την ικανοποιήσει. Και καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή της, αν και ούτε το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται να τα καταφέρει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του CEO της, Robert Swan.

Η Microsoft εξαγόρασε την Mover

Η Mover έχει αναπτύξει εργαλεία για το migration αρχείων από διαφορετικούς παρόχους cloud στη Microsoft. «Καθώς η ζήτηση των πελατών για τη μεταφορά αρχείων στο cloud συνεχίζει να αυξάνεται, το Mover θα μας βοηθήσει ώστε να διευκολύνουμε τους πελάτες μας να μεταφέρουν αρχεία στο Microsoft 365» γράφει ο Jeff Teper, CVP Office, SharePoint & OneDrive στη Microsoft. Το Microsoft αποτελεί ένα πακέτο λύσεων, που συνίσταται από το Office 365 και τα Windows 10, όπως και από Security και Device Management Services.

Οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία της εξαγοράς. Πάντως, σύμφωνα με το Geekwire, η ιδρυθείσα το 2012 καναδέζικη εταιρεία διαθέτει 1,5 εκατ. δολάρια κεφάλαιο, και ο τζίρος της εκτιμάται στα 5,2 εκατ. δολάρια. Απασχολεί, δε, 70 εργαζόμενους.

Amazon, Apple και Alibaba στην κορυφή των περισσότερο disruptive εταιρειών στον τεχνολογικό κλάδο

Με τη λίστα των disruptor εταιρειών υπογραμμίζεται το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη του τεχνολογικού κλάδου κατατάσσουν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην κορυφή και τις αντίστοιχες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χαμηλότερα, ως τα πλέον disruptive επιχειρηματικά μοντέλα για τα επόμενα τρία χρόνια. Άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της λίστας των disruptor εταιρειών, είναι ότι αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία έχει επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της τεχνολογικής εταιρείας.

«Οι Amazon, Netflix, Alibaba και Airbnb αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αλλά που δεν θα θεωρούνταν εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο συνδέονται άμεσα με τον κλάδο αυτό σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό που δίνουν πολλοί», αναφέρει ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG.
Στην έρευνα της KPMG ζητήθηκε επίσης από τα στελέχη του παγκόσμιου τεχνολογικού κλάδου να αναφέρουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές.

Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης επικράτησαν στις πρώτες θέσεις της λίστας, με την Google/Google Chrome να έρχεται πρώτη, ενώ η πεντάδα συμπληρώθηκε με τις εφαρμογές Facebook, Instagram, YouTube και το Twitter με το WhatsApp να ισοβαθμούν. Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG υπήρξαν κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των millennials και των επικεφαλής του τεχνολογικού κλάδου, στο θέμα των ανερχόμενων οραματιστών τεχνολογικής καινοτομίας στον κόσμο. Μεταξύ των ηγετών του τεχνολογικού κλάδου, στην κορυφή βρέθηκε ο Sundar Pichai, CEO της Google, με τον Elon Musk, CEO της Tesla και της SpaceX να ακολουθεί.

Context: Αυξάνεται η ζήτηση για τις premium οθόνες

Σημαντική ανάπτυξη της αγοράς (+13%) καταγράφηκε τον Ιούλιο, ενώ ακολούθησε τον Αύγουστο μια πτώση της τάξης του 2%, επηρεάζοντας τόσο το enterprise όσο το business κομμάτι της αγοράς.
«Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αυξανόμενος αριθμός μοντέλων με μεγάλες ή κυρτές οθόνες, οι οποίες απευθύνονται στους επαγγελματίες του creative χώρου και στους gamers, έχουν αρχίσει να προσελκύουν και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, δίνοντας μια περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια αγορά οθονών», αναφέρει η Dominika Koncewicz, Senior Analyst στην αγορά οθονών, για την Context.

Μόνο τον Αύγουστοι οι πωλήσεις gaming μοντέλων και μοντέλων με κυρτές οθόνες αυξήθηκαν, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, κατά 50%, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να διοχετεύεται στο ευρύ καταναλωτικό κομμάτι της αγοράς. Στα υπόλοιπα μοντέλα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινό, περιλαμβάνονται εκείνα που διέθεταν refresh rate στα 100Hz ή μεγαλύτερο.

Μάλιστα, οι οθόνες των 144Hz αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 75% σε σχέση με πέρσι. Τα μόνιτορ για επιχειρηματικούς πελάτες με τιμές μεταξύ 186 και 197 ευρώ συνέβαλαν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό επιβεβαίωσε την τάση που θέλει τους καταναλωτές να επενδύουν σε καλές οθόνες, όχι μόνο για τα παιχνίδια και για εργασίες creative, αλλά και για εφαρμογές home office.

SAS ModelOps: Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό των Analytics

Επιπλέον, η SAS παρουσίασε και μια νέα αυτόνομη υπηρεσία, το ModelOps Health Check Assessment, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα πως μπορούν βελτιώσουν την ανάπτυξη.