IFR: 2 εκατ. νέα ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή ως το 2022

Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν περισσότερα από 2,4 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ. Την τριετία 2020-2022, σχεδόν 2 εκατ. νέα βιομηχανικά ρομπότ θα πιάσουν δουλειά σε βιομηχανίες ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα σε όσα επισημαίνει η International Federation of Robotics (IFR), οι νέες τεχνολογικές τάσεις και οι εξελίξεις στην αγορά επιτρέπουν στις εταιρείες να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, ενσωματώνοντας τις κορυφαίες τάσεις στην καινοτομία.

Κλειδί για την αντιμετώπιση των νέων καταναλωτικών τάσεων «Η έξυπνη ρομποτική και ο αυτοματισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νέων καταναλωτικών τάσεων, δήλωσε η Susanne Bieller, Γενική Γραμματέας της IFR. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα βιομηχανικά ρομπότ είναι, σήμερα, τα κεντρικά στοιχεία της ψηφιακής και δικτυωμένης παραγωγής.

Για παράδειγμα, η ψηφιακή συνδεσιμότητα των ρομπότ με την τεχνολογία cloud αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα: Η μίσθωση ρομπότ – Robots-as-a-Service – έχει πλεονεκτήματα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι δυνατές οι αυτόματες αναβαθμίσεις και δεν είναι απαραίτητοι οι χειριστές ρομπότ υψηλής ειδίκευσης.

BASF Hellas: Φέρνει την τιμολόγηση στην Ελλάδα – Ψηφιοποιεί τις διαδικασίες

Με τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου, τα προϊόντα που θα παραδίδονται στους πελάτες από την «BASF SE» θα τιμολογούνται πλέον από την «BASF Hellas». Στην Ελλάδα η τιμολόγηση «Τα τιμολόγια αυτά δεν θα εκδίδονται πια στην BASF Γερμανίας, αλλά θα περάσουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ελληνικής εταιρείας και η τιμολόγηση θα γίνεται από εδώ», λέει στο NetFAX  ο Δημήτρης Αμούργης, IT Manager της «BASF Hellas».

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές  στο ERP που χρησιμοποιούμε. Θα υπάρχει μία εικονική απεικόνιση ότι εισήχθησαν και εξήχθησαν αυτομάτως όλα τα προϊόντα και μετά εμείς θα προβαίνουμε στην τιμολόγηση τους. Ουσιαστικά, εμείς θα ελέγχουμε όλο το σύστημα είσπραξης των ποσών από τους πελάτες», συμπληρώνει ο Δημήτρης Αμούργης.

Τι γίνεται σε τοπικό επίπεδο Αυτήν την περίοδο το τμήμα Πληροφορικής της «BASF Hellas» υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο διάφορα projects που έχουν να κάνουν με το κομμάτι του digitalization. «Θέλουμε τη χειροκίνητη διαδικασία και τα approval flow, που γίνονται με ένα με ένα document management, να τα περάσουμε σε αυτοματοποιημένες μορφές, ηλεκτρονικά», σημειώνει ο Δημήτρης Αμούργης.

Τη διαδικασία, για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αδελφές εταιρείες στο εξωτερικό, αναπτύσσει εσωτερικά το Τμήμα Πληροφορικής μέσω Microsoft Power Apps. Ομαδοποιήσεις, συλλογή στοιχείων από αγρούς, πειράματα και δεδομένα από άλλες διαδικασίες περνούν πλέον μέσω τάμπλετ σε μία βάση δεδομένων στην «BASF Hellas» και στη συνέχεια ενημερώνεται μία άλλη βάση δεδομένων στο εξωτερικό. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν από πέρσι και στις αρχές Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή.

Στόχος η υλοποίηση του Expenses Report Επίσης η εταιρεία επιδιώκει να υλοποιήσει το Expenses Report, εφαρμογή που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων σε ό,τι αφορά έξοδα κίνησης, διαμονής, και δημοσίων σχέσεων, σε μία πλατφόρμα που θα ελέγχει την ορθότητα των εγγραφών κατόπιν θα μεταβιβάζει τα αιτήματα αυτά προς έγκριση από τους διευθυντές τμημάτων και πραγματοποιεί αυτόματη καταχώρηση λογιστικών εγγραφών.

Κυβερνοασφάλεια: Έτσι θα είναι η υπό σύσταση Εθνική Αρχή

Η Αρχή θα περιλαμβάνει τέσσερις διευθύνσεις και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Κυβερνοασφάλειας, τη Διεύθυνση Πρόληψης και Προστασίας, τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Συνέχειας και τη Διεύθυνση Συντονισμού Φορέων. Αυτό ανέφερε η Αντιγόνη Γιαννακάκη, νομική σύμβουλος του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά την ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Οδηγία NIS: Πώς πρέπει να κινηθούν οι Φορείς Βασικών Υπηρεσιών», που διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων οργάνωσης και πληροφορικής PRIORITY.

Οδηγία NIS: Το πρώτο βήμα για τη θέσπιση κοινού επίπεδου ασφάλειας δικτύου και πληροφοριών Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα ενσωμάτωσε το 2018 με τον ν. 4577/2018 την Οδηγία NIS, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη θέσπιση ενός κοινού επιπέδου ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών.

Το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή προχώρησε στις απαραίτητες θεσμικές και οργανωτικές ενέργειες:

• Εξέδωσε την απόφαση 1027/2019 και προσδιόρισε επακριβώς -μεταξύ άλλων- τους γενικούς όρους και τις υποχρεώσεις των Φορέων Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών και των Παρόχων Ψηφιακών Υπηρεσιών, με έμφαση στην διαδικασία κοινοποίησης συμβάντων ασφάλειας, την διαδικασία ελέγχων της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, την διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών, καθώς και την μεθοδολογία προσδιορισμού των ΦΕΒΥ.

• Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, εν συνεχεία, ενημέρωσε τις περίπου 70 επιχειρήσεις που ορίστηκαν ως Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών.

• Με τον ν. 4635/2019 ο Υπουργός προχώρησε στη σύσταση μιας νέας Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, αναβαθμίζοντας την πρώην Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας. Με τον ίδιο νόμο προβλέφθηκε η άμεση στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας.