Ενα συνέδριο που ορίζει την ΙΤ καινοτομία ως την «αλλαγή που τροφοδοτεί την επιχειρησιακή αξία» σίγουρα είναι σε θέση να ιντριγκάρει κάθε Διευθυντή Πληροφορικής.

Πόσο μάλλον όταν σε αυτό συγκεντρώνεται πλούσια γνώση από διακεκριμένους ομιλητές της ΙΤ καινοτομίας, πλαισιωμένους από CIOs ελληνικών επιχειρήσεων και εξειδικευμένα στελέχη της Επιχειρησιακής Τεχνολογίας. Πάρτε μια γεύση της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο IT Directors Forum.

Η τεχνολογία οδηγεί στην καινοτομία;
Η Πληροφορική στις επιχειρήσεις θεωρείται κατεξοχήν ένα από τα κέντρα δημιουργίας της καινοτομίας, καθώς αποτελεί τη διεύθυνση που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις που οδηγούν στην επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Ωστόσο, είναι πράγματι η τεχνολογία αυτή που δημιουργεί την καινοτομία στην επιχείρηση; «Όχι», απαντά ο Frank Schwab, Director for Strategic Development, Architecture and Innovation της Deutsche Bank και συνεχίζει: «Είναι η διαχείριση του δικτύου της γνώσης μέσα στον οργανισμό».

«Και φυσικά οι διαδικασίες», προσθέτει ο Tom Koulopoulos, υποστηρίζοντας ότι «δεν αρκεί η χρήση της τεχνολογίας. Πρέπει κανείς να καινοτομεί στην οπτική που έχει για τις επιχειρησιακές διαδικασίες, να αλλάζει, να μετασχηματίζεται, να τολμά το διαφορετικό».

Είναι δεδομένο ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής σε έναν οργανισμό συμβάλλει στην επιχειρησιακή αξία και την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Είναι επίσης δεδομένο, όμως, ότι αν απλώς και μόνο ασχολείται με τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του οργανισμού, είναι «αναλώσιμη». Εύκολα μπορεί να γίνει outsourced, καθώς αποτελεί ένα κέντρο κόστους και υπολογίζεται με στυγνά νούμερα στο λογιστήριο (άραγε θυμάται κανείς σας το πρώτο IT Directors Forum με τον Nicholas Carr και το IT Doesn’t Matter;).

Πώς αλλάζει η καινοτομία το ρόλο της Διεύθυνσης ΙΤ;
«Δεν θεωρώ το ρόλο μου ως παράγοντα σταθεροποίησης», τονίζει η Catherine Doran, κορυφαία CIO της Μεγάλης Βρετανίας και CIO της Network Rail, «αλλά παράγοντα αλλαγής και μετασχηματισμού. Οταν μου ζητήθηκε να αναλάβω τη θέση της CIO στην εταιρεία λειτουργίας των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, είχα τις επιφυλάξεις μου για το τι θα συναντήσω σε μια πρώην κρατική εταιρεία. Γρήγορα όμως αντιλήφθηκα ότι η εταιρεία ζητούσε έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορεί να συνεργάζεται απρόσκοπτα με το business, να εργάζεται βάσει επιχειρησιακών στόχων, να αντιλαμβάνεται τις επιχειρησιακές προκλήσεις και εν τέλει να είναι υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό μέσω του οποίου η εταιρεία θα προσφέρει βέλτιστα επίπεδα εξυπηρέτησης στους πελάτες».

«Συμφωνώ», λέει ο F. Schwab, «ο ρόλος της Διεύθυνσης Πληροφορικής αλλάζει συνεχώς. Παραδοσιακά ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση μεγάλων έργων. Σήμερα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση πολυάριθμων τμημάτων, συνδέοντας διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας για την επίτευξη ενός στόχου: της επιχειρησιακής αξίας με αποδοτικό τρόπο».

Συμπληρώνοντας, ο Mark Hall, Γενικός Διευθυντής του CIO Executive Council παρατηρεί ότι «η εργασία μας είναι η διάχυση της πληροφορίας και όχι η τεχνολογία της Πληροφορικής. Από τη στιγμή που αντιληφθούμε ότι η πληροφορία είναι το αντικείμενό μας, αφοσιωνόμαστε στο πώς θα τη διανείμουμε με το σωστό και αποδοτικό τρόπο στον οργανισμό».

«Και η καινοτομία συμβαίνει πραγματικά όταν οι συμπεριφορές αρχίζουν και αλλάζουν. Είναι μια διαδικασία και δεν έχει σχέση με την ανακάλυψη μιας τεχνολογίας, μιας νέας τάσης. Είναι ένα οικοσύστημα όπου η επιχείρηση μπορεί να δράττει τις καλές ιδέες, να τις ‘αποθηκεύει’ και να τις επαναχρησιμοποιεί έτσι ώστε να γίνουν τελικά πραγματικότητα. Σήμερα, πολλές από τις καινοτομίες εντοπίζονται στα επιχειρηματικά μοντέλα, και όχι στο προϊόν ή την υπηρεσία», συμπληρώνει ο Tom Koulopoulos και θέτει ένα ερώτημα – προς όλους σας να σκεφτείτε ως το αρχικό στάδιο που οδηγεί στην καινοτομία: «Τεκμηριώνετε όσες ‘μεγάλες’ ιδέες εξάγουν οι άνθρωποί σας;».

Σύμφωνα με τον Tom Koulopoulos, η καινοτομία μπορεί να παρομοιαστεί με μια ατάκα του Morpheus της ταινίας The Matrix: «Δεν είπα ότι θα είναι εύκολο, Neo. Απλώς είπα ότι θα είναι η πραγματικότητα».

Η συνέχεια στο IT Directors Forum
Αν σας απασχολεί η συνεισφορά σας στην επιχειρησιακή καινοτομία, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τον διάλογο των παραπάνω experts επί σκηνής και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί τους στο Συνέδριο των IT Leaders, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Sofitel Athens Airport. Το διαδραστικό συνέδριό σας, στηρίζεται στη συζήτηση, το διάλογο και τη συμμετοχή σας σε αυτό.


Ο επτάλογος της καινοτομίας
1.
Αντιληφθείτε ότι η καινοτομία αφορά τη διαδικασία και όχι το προϊόν.
2. Δημιουργήστε μια οργάνωση καινοτομίας. Πρέπει να χτίσετε μια οργάνωση καινοτομίας στον οργανισμό έτσι ώστε να την ενισχύετε, να την υποστηρίζετε και να την ανταμείβετε.
3. Διαχωρίστε τα λουλούδια από τα αγριόχορτα. Πρέπει να δίνετε την ευκαιρία σε κάποιες ιδέες να αναπτυχθούν έτσι ώστε να δείτε ποιες πράγματι προκαλούν το μετασχηματισμό, αλλά σε κάποιο σημείο θα πρέπει να μπορείτε να πείτε ποιες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.
4. Αποτύχετε γρήγορα. Κάποιο μέρος του χρόνου σας πρέπει να ξοδεύεται σε ενέργειες που δεν έχουν προσδοκία επιτυχίας, αλλά δίνουν έναν ‘αέρα ελευθερίας’ που είναι αναγκαίος για την καινοτομία.
5. Χτίστε με προορισμό το άγνωστο. Κάποιες φορές, μια καινοτομία που είχε έναν συγκεκριμένο σκοπό, πέτυχε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι δύσκολο να αξιολογήσεις εξαρχής πού θα πετύχει η ιδέα.
6. Προκαλέστε το παραδοσιακό. Οι νέες εταιρείες ή αυτές που ξεκινούν δραστηριότητα σε νέα αντικείμενα, είναι συνήθως και οι πιο καινοτόμες.
7. Εγκαταλείψτε την επιτυχία. Εάν βρίσκεστε σε θέση ισχύος, πάρτε το ρίσκο και τολμήστε να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό και ανεπανάληπτο.

«Η καινοτομία είναι ελιξίριο νεότητας»
Του Μανώλη Μπαρμπούνη, Διευθυντή Πληροφορικής της Motor Oil Hellas
Η καινοτομία στο χώρο των επιχειρήσεων αποτελεί αναμφίβολα εφαλτήριο ανάπτυξης για τις νέες εταιρείες και ελιξίριο νεότητας και επιβίωσης για τις παλαιότερες.

Παρά ταύτα, αρκετά στελέχη επιχειρήσεων «κουμπώνονται» στο άκουσμά της, αφού δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις  όπου η καινοτομία που ευαγγελίζονται κάποιοι είναι κενή περιεχομένου ή, ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιείται σαν προκάλυμμα για να προωθηθούν προτάσεις επιζήμιες και τετριμμένες.

Η επιχειρησιακή καινοτομία δεν αποτελεί οντότητα αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη. Τουναντίον, είναι άμεσα εξαρτημένη και συνδεδεμένη με την επιχείρηση στην οποία υλοποιείται. Μία καινοτόμος λύση που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την επιχείρηση Α μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την επιχείρηση Β.

Κατά συνέπεια, η προώθηση/θεμελίωση της επιχειρησιακής καινοτομίας σε μία εταιρεία εμπεριέχει κινδύνους, αποτυχίες ή/και ζημίες που όμως μπορούν να εξαλειφθούν εάν η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας έχουν την επιχειρησιακή γνώση, τη διορατικότητα και την ικανότητα να κάνουν τις σωστές επιλογές και να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα κατά πόσον ο CIO μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών η απάντηση είναι σίγουρα ναι.

Ο CIO κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και τις νέες ιδέες. Μέσα στα καθήκοντά του είναι να επιλέγει, να υλοποιεί και να υποστηρίζει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις του χώρου της Πληροφορικής και των επικοινωνιών που θα βοηθήσουν την επίτευξη των εταιρικών στόχων και στρατηγικών. Είναι ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την εταιρική πληροφορία και ένα από τα ελάχιστα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας που έχουν εκ των πραγμάτων σφαιρική γνώση των δραστηριοτήτων και των διεργασιών της.

Τα προαναφερόμενα συντελούν στο να αποκτήσει ο CIO γνώσεις και να αναπτύξει εμπειρίες και ικανότητες που τον καθιστούν πολύτιμη μονάδα στο χώρο της επιχειρησιακής καινοτομίας. Έτσι, εάν στο μέλλον χρειαζόταν να μεταλλαχθεί ο ρόλος του CIO – Chief Information Officer, θα μπορούσε να είναι αυτός του CIO – Chief Innovation Officer.