Ο Απόστολος Λάζαρης, CIO της Ready4bet ανοίγει ένα παράθυμο σε διάλογο και προκαλεί τα στελέχτη της Πληροφορικής να οδηγήσουν τις εξελίξεις. Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδη, Γενικός Διευθυντής της ΓΔΤΤΥ των ΕΛΤΑ μιλάει για τη θέσπιση προτεραιοτήτων, αναγκαίες για την επιβίωση της επιχείρησης.

Απόστολος Λάζαρης, CIO της Ready4bet: Το ΙΤ οδηγός και όχι ουραγός
Η μεγάλη οικονομική κρίση αναμφισβήτητα έπληξε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αναλυτές και τεχνοκράτες έσπευσαν να αναπτύξουν θεωρίες των αιτίων αλλά και μεθόδους εξόδου από την κρίση, παριστάνοντας, ωστόσο, τους «μετά Χριστόν προφήτες». Σήμερα, όλοι μιλούν για ισχυρότερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ενώ και από τις Διευθύνσεις (Πληροφορικής και όχι μόνο) ζητείται συνεισφορά στην ανταγωνιστικότητα και τη μετρήσιμη επιχειρηματική αξία.

Αναρωτιέμαι αν αυτή η φρασεολογία είναι απότοκος αυτής που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί. Κι αν εκείνοι προσπαθούν να περιορίσουν το πολιτικό τους κόστος, εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς, δεν δικαιολογούμαστε να ρητορεύουμε με αοριστολογίες και ευχολόγια. Πρέπει να είμαστε σαφείς, όχι μόνο στους στόχους και τη στρατηγική μας, αλλά και στην υλοποίησή τους, που θα γίνει μέσω συγκεκριμένων μεθόδων και πρακτικών. Ο προσυνεδριακός αυτός διάλογος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία εποικοδομητική παρουσίαση ουσιαστικών προτάσεων, που θα αναδεικνύουν όχι μόνο την πραγματική διάσταση της «ασθμένουσας» αγοράς, αλλά και τις προτάσεις εκείνες που θα μεθοδεύουν την επίλυση της κρίσης.

Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια έχουν παρουσιαστεί μοντέλα για τη βελτίωση των παγιωμένων πρακτικών που αφορούν σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, πολλές από αυτές συνδυάζουν μείωση κόστους/ δαπανών και αύξηση κέρδους, με ταυτόχρονη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους. Εστιάζοντας δε στην Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain), μπορούμε να δούμε ότι έχουν παρουσιαστεί μηχανισμοί που προωθούν την εξάλειψη της ασυμμετρίας πληροφορίας, βασικό ανασταλτικό παράγοντα της εύρυθμης απόδοσης όλων των στάδιων της αλυσίδας.

Οι Μηχανισμοί αυτοί σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων, όπως τα Secure Supply Chain Collaboration (SSCC) Protocols, επιτρέπουν την αξιοποίηση του Αυτοματισμού σε όλο το μήκος της, ενώ ταυτοχρόνως υιοθετούν συνεργασιακές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών (stakeholders).

Στο πλαίσιο ενός προσυνεδριακού διαλόγου είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε εκείνα τα σημεία-κλειδιά για μία γόνιμη συζήτηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι σαφείς και στοχευμένες δράσεις, πέρα και πάνω από στερεότυπα, προκαταλήψεις και δογματισμούς. Είναι βασική, πλέον, προτεραιότητα η επιχειρηματική και η ακαδημαϊκή κοινότητα να συνδέσουν εμπειρία με γνώση, όραμα με πρακτική, ώστε να… διαβούμε τον Ρουβίκωνα, να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις και να μη σερνόμαστε άλλο πίσω από αυτές.


Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης, ΕΛΤΑ: Προετοιμασία για την επόμενη μέρα
Η κρίση είναι κάτι που κανονικά δεν πρέπει να χτυπάει τον κόσμο σαν «κεραυνός εν αιθρία», καθόσον τα διάφορα προειδοποιητικά καμπανάκια ηχούν συνήθως μήνες πριν. Ομως, για μια ακόμα φορά, όλη τη διαβάζουν στις εφημερίδες και την ακούν στα κανάλια και ξαφνικά τώρα συσκέπτονται για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι από οικονομικοτεχνικής πλευράς όταν υπάρχει κρίση, ο κόσμος δεν ξοδεύει. Οταν ο κόσμος δεν ξοδεύει, ο κατασκευαστής, ο πάροχος, ο έμπορος δεν πουλάνε και όταν αυτοί δεν πουλάνε, παύουν να κατασκευάζουν και όταν πάψουν να παράγουν, δεν παύουν μόνο τις προσλήψεις αλλά αρχίζουν να απολύουν… και πάει λέγοντας. Για να καταλάβουμε όλα αυτά δεν χρειάζεται κανένα PhD στο Harvard ή στο LSE ούτε MBA από τα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Χρειάζονται μόνο το διάβασμα της λαϊκής μας σοφίας που λέει «…μην απλώνεις τα πόδια σου πέρα από το πάπλωμά σου», η σύνεση «…με των φρονίμων τα παιδιά…» και  μια παλιά αραβική παροιμία που προτρέπει «να φυλάξεις το άσπρο σου γρόσσι για τη μαύρη σου ημέρα…». Τι σχέση έχουν τώρα όλα αυτά με την Πληροφορική; Μεγάλη!

Οι προκλήσεις στην Πληροφορική με βάση όλα αυτά τα τεκταινόμενα είναι πολυδιάστατες και για διάφορους από τους άλλους συντελεστές παραγωγής ρόλους.

Πρώτα από όλα, η Πληροφορική, σε ότι αφορά την καθημερινή της σημασία, είναι κλάδος σε μια επιχείρηση αδιάλειπτης λειτουργίας, συνεπώς δεν νοείται τα συστήματα να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, για τους μισούς χρήστες ή για μέρος μόνο των πελατών. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με την ανάγκη να συμπιέσουμε κόστη και δαπάνες, χωρίς όμως να μπορούμε άμεσα να συμπιέσουμε την «παραγωγή» αυτής καθ’ εαυτής της υπηρεσίας. Εδώ πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον διέξοδοι από το δίλημμα: Η ίδια η τεχνολογία, εφόσον αυτή εξελίσσεται δίνει ευέλικτες και οικονομικότερες λύσεις στη διαχείριση και την ποσοτική μείωση του κόστους των υποδομών.

Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή οικονομικοτεχνική μελέτη που τεκμηριώνει την επένδυση ακόμα και σε περίοδο κρίσεως. Η δεύτερη έξοδος είναι η λίγο διαδεδομένη στη χώρα μας προσέγγιση στο outsourcing που δίνει την δυνατότητα μέσω της εξειδίκευσης και της καθετοποίησης των παρόχων outsourcing να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αισθητά μεγαλύτερες, από αυτές που είναι στις δυνατότητες των περισσότερων χρηστών με δικά τους μέτρα. Προσωπικά πιστεύω, ότι συγκρίνοντας παρόμοιες υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα «κρυμμένα κόστη» στις διάφορες διευθύνσεις, το outsourcing είναι σχεδόν πάντα συμφερότερο σε βάθος χρόνου τουλάχιστον τριετίας.

Τέλος, επειδή ακόμα και το outsourcing δεν γλιτώνει κανέναν από το να πετάει (έστω και λιγότερα) λεφτά από το παράθυρο, πιστεύω ότι η συμμετοχή της Πληροφορικής στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας και ο καθορισμός πραγματικά αυτών των προτεραιοτήτων που είναι αναγκαίες για την επιβίωση της εταιρείας, είναι ο τρίτος καθοριστικός παράγοντος ώστε η Πληροφορική να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και κυρίως στο να πετύχουμε και στην «day after»… Διότι, η επόμενη μέρα σίγουρα θα μας έρθει…

Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι…