Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς στο Μαρούσι, το 10ο ετήσιο IT Directors Forum’15 που διοργάνωσε το περιοδικό netweek και η BOUSSIAS.

Το ενδιαφέρον για το φετινό IT Directors Forum ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς συμμετείχαν πλήθος διευθυντικών στελεχών Πληροφορικής και business από εταιρείες όλων των κλάδων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εξαιρετικοί και διακεκριμένους ομιλητές από τη διεθνή και την ελληνική αγορά ανέλυσαν σε θεωρητικό επίπεδο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται γύρω μας και παρουσίασαν πρακτικά παραδείγματα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομιών, καθώς και τα αποτελέσματά τους. Σε μια ψηφιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι CIOs έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο σύγχρονο επιχειρείν, καθώς οι επιχειρήσεις βασίζονται στην τεχνολογία για να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να εξέλθουν με επιτυχία από την κρίση, να δημιουργήσουν μια δυναμική και διασυνδεδεμένη κοινότητα μεταξύ προμηθευτών, συνεργατών, πελατών και της κοινωνίας και εν τέλει να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη.

Η πρώτη ειδική έρευνα για το ρόλο των Ελλήνων CIOs
Τη θέση των Ελλήνων CIOs στη νέα ψηφιακή οικονομία παρουσίασε με την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο ο Ηλίας Σκορδάς, ερευνητής της εταιρείας Ερευνών Global Link, ο οποίος είχε την ευθύνη υλοποίησης της έρευνας που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το περιοδικό netweek. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 145 Διευθυντές Πληροφορικής ενώ μια λεπτομερέστερη ανάλυση της μπορείτε να δείτε στη σελ. 26 του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, οι CIOs στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους και έχουν γίνει περισσότεροι σημαντικοί από ποτέ, καθώς, πλέον, οι συνάδελφοι τους στην εταιρεία δεν τους βλέπουν μόνο ως παρόχους υπηρεσίες Πληροφορικής, αλλά ως επιχειρηματικούς συνεργάτες, με το IT budget να σχεδιάζεται και να προγραμματίζεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες Διευθυντές Πληροφορικής να αντιδρούν άμεσα στις επιχειρηματικές απαιτήσεις και να ικανοποιούν την ανάγκη για καινοτομία με παράλληλη εξοικονόμηση κόστους. Επιπλέον, η ανάπτυξη mobile εφαρμογών και η εκμετάλλευση των ΒΙ & Αnalytics και του cloud κυριαρχούν στην ατζέντα των IT επενδύσεων του άμεσου μέλλοντος, ενώ καταγράφεται και μια σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους τομείς του IT.

Μετασχηματίζοντας την επιχείρηση μέσω της καινοτομίας
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Barry Devlin, αυθεντία στην επιχειρηματική αξιοποίηση της Πληροφορίας, ο οποίος παρέθεσε στους σύνεδρους τρόπους επαναπροσδιορισμού των επιχειρήσεων και της IT ηγεσίας μέσω των Big Data. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγουν τα Big Data, φέρνοντας ως παράδειγμα εταιρείες, οι οποίες κατάφεραν να πετύχουν μεγάλους τζίρους και να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικές δράσεις καθοδηγούμενες από τα δεδομένα. Μέσω της εκμετάλλευσης των Analytics αυτές οι εταιρείες κατάφεραν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά.

Ακολούθως ο Δρ. Barry Devlin αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική δεδομένων που δημιουργούν τα Big Data, κάνοντας μια σύγκριση με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική τη δεκαετία του ‘80, όπου όλα τα δεδομένα παράγονταν μέσα στην επιχείρηση, σε σχέση με σήμερα, όπου τα δεδομένα να παράγονται από μηχανές (από αισθητήρες και το Internet of Things) και από ανθρώπινες δραστηριότητες (social media κ.λπ.). O Barry Devlin έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για ζητήματα δεοντολογίας των Big Data, θίγοντας το θέμα της ιδιωτικότητας (όπου τα Analytics των σχετιζόμενων με τους ανθρώπους δεδομένων μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές παραβάσεις της ιδιωτικότητας), κριτικάροντας τα όρια του μάρκετινγκ όσον αφορά την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων, αλλά και τη συμβολή των Big Data στην ανάπτυξη της ρομποτικής, κάνοντας, στο τέλος της ομιλίας του, μια ιδιαίτερη μνεία στην επίπτωση των Big Data στην οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας σήμερα, αλλά και της κοινωνίας μας στο μέλλον. Στο σημείο αυτό κλείνει το πρώτο μέρος της κάλυψης του IT Directors Forum ’15. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος, το οποίο θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του netweek, θα σας παρουσιάσουμε τους ομιλητές της τρίτης και τέταρτης ενότητας του συνεδρίου, το πάνελ με το οποίο έκλεισε το συνέδριο, αλλά και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.


Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Marketing Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών Σταθερής & Κινητής Τηλεφωνίας Ομίλου ΟΤΕ
Το επιχειρηματικό περιβάλλον και το ΙΤ έχουν αλλάξει. Όποιος το καταλάβει, όποιος ολοκληρώσει με επιτυχία τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας του θα είναι ο κερδισμένος της νέας ψηφιακής δικτυωμένης οικονομίας. Με τεχνολογίες αιχμής, με τεχνολογίες που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών του, ο ΟΤΕ έχει μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο οργανισμό με δραστηριότητες που επεκτείνονται πέρα από τις κλασικές, που επεκτείνονται στην Πληροφορική, στην τηλεόραση, παντού.

Άλκης Ρουγγέρης, Διευθυντής Marketing, CPI
Σε συνεργασία με την Impact έχουμε φτιάξει μια λύση για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η πλειοψηφία της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για μια συνολική λύση διαχείρισης των παραστατικών που δίνει στις ΜμΕ τη δυνατότητα να καλύψουν συνολικά το θέμα των παραστατικών (εκτύπωση, ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.λπ.), απλά και σε προσιτό κόστος.

Νίκος Μελισσουργός, HP Enterprise Account Manager
Αυτό που ζούμε σήμερα το ονομάζουμε οικονομία της ιδέας – κατά άλλους ψηφιακή οικονομία ή mobile οικονομία. Πρόκειται για ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν σε πολύ μικρό χρόνο, σχεδόν ακαριαία, ιδέες που αλλάζουν το παιχνίδι τόσο πολύ που παραδοσιακοί παίκτες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Το περιβάλλον, πλέον, αλλάζει και οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ εύκολα πληροφοριακές υποδομές που παλιά ήταν διαθέσιμες μόνο σε τεράστιους οργανισμούς.

Σωτήρης Συρμακέζης, Group Chief Digital Officer, Εurobank
Οι πελάτες βιώνουν σήμερα ένα multimedia, κυρίως digital, ταξίδι μέχρι να ολοκληρώσουν μια αγορά, ακόμα και αν αυτή διεκπεραιώνεται στον φυσικό κόσμο. Στόχος μας είναι η προσαρμογή στο νέο ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας νέες και καλύτερες αγοραστικές εμπειρίες στους πελάτες μας. Προτεραιότητά μας είναι η επέκταση του digital σε όλο τον οργανισμό, μέσα από data driven δράσεις, μιλώντας στη γλώσσα των διαφορετικών τμημάτων του οργανισμού μας.

Μιχάλης Οικονομάκης, General Manager, Lenovo Greece & Cyprus
Η καινοτομία και το hardware είναι στο DNA της Lenovo. Δίνουμε μεγάλη στρατηγική έμφαση στους servers και το storage, με το enterprise business να συμβάλει όλο και περισσότερο στο revenue της εταιρείας μας. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ήδη τα συστήματά μας (ThinkServer και System X) σε έργα υποδομών data centers, τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει.

Βαγγέλης Μητάκος, Key Account Sales Manager, Lenovo Greece & Cyprus
Σύμφωνα με έρευνα της ΙΤIC (Information Technology Intelligence Consulting), το σύστημα System X της Lenovo έχει αποδειχθεί το πιο αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά το downtime. Mε καινοτόμα προϊόντα η Lenovo βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το capex σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος, μετασχηματίζοντας το ΙΤ σε μηχανή ανάπτυξης όλης της επιχείρησης.

Χαρά Κονταξή, Τεχνική Διευθύντρια, Cisco
Πρέπει να καταργήσουμε τα σιλό μέσα στις επιχειρήσεις, πρέπει να κτίσουμε γύρω μας ένα ισχυρό οικοσύστημα, το οποίο θα κινείται και θα καινοτομεί στην ταχύτητα που απαιτείται, ένα οικοσύστημα που θα βασίζεται σε ανοικτές πλατφόρμες. Το οικοσύστημα είναι το πιο σημαντικό κι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να κάνουν μαζί μας τη μετάβαση στην ψηφιοποίησή τους.

Σταύρος Μένεγος, R&D Director Entersoft | Microsoft Regional Director
Έχουμε επενδύσει πολύ τα δύο τελευταία χρόνια στο mobility, δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μέσα από κάθε είδους δίκτυα. Το ελληνικό περιβάλλον connectivity έχει βελτιωθεί πολύ, κάτι που δίνει την ευελιξία στους παραγωγούς τεχνολογίας, όπως είμαστε εμείς, να παρέχουμε περισσότερο online πληροφορίες, περισσότερες οnline υπηρεσίες, είτε στους χρήστες, είτε στους πελάτες μιας επιχείρησης.

Ξενοφών Λιαπάκης, CIO, Interamerican
Η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μέσω του ΙΤ λαμβάνει χώρα στον οργανισμό μας με τους εξής τρόπους: ωθώντας την καινοτομία (μέρος του DNA μας), καθιερώνοντας μια διαδικασία καινοτομίας σε επίπεδο ομίλου για να επεκταθούμε σε νέες αγορές και να προσεγγίσουμε νέους πελάτες, δημιουργώντας επιχειρησιακή αριστεία μέσω των αρχών και των τεχνικών Lean και μετασχηματίζοντας το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας σε ψηφιακό.

Olivier Vergues, General Manager, Workflow Automation, Large Enterprise Operations, Xerox
Πολλές επιχειρηματικές διαδικασίες παραμένουν «ατίθασες», καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που επιβραδύνουν την επιχείρηση, που μπλοκάρουν τις διεργασίες και αναστέλλουν την ανάπτυξη της επιχείρησης. Όταν οι διεργασίες είναι επικεντρωμένες στο χρήστη τότε είναι πιο πιθανό να διεκπεραιωθούν ομαλότερα. Μπορούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να βελτιώσουν τις ροές εργασίας τους, να τις βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν πού πρέπει να εστιάσουν και πώς να ενσωματώσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σάββας Τορτοπίδης, Διευθυντής Πληροφορικής, Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.
Η Πληροφορική και η τεχνολογία παρέχουν συνεχώς καινοτομίες στους καταναλωτές/ πελάτες μας, με τον νέο ρόλο του CIO να απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών & ευθυνών, προσφέροντας αξία στην επιχείρησή του. Το IT αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στην εταιρεία μας, με τα έργα Πληροφορικής – όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του ERP και η εφαρμογή ενός συστήματος επιχειρηματικής ευφυίας – να συμβάλλουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Θανάσης Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος λύσεων Cloud και IP στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, Ericsson
H Ericsson είναι commitment στο development του cloud, μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να μεταβούν στο cloud και να τις συμβουλεύσει, μπορεί να συμβάλει στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επενδύουμε πολύ στην εξαγορά και στη συνεργασία με ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο του cloud, επενδύουμε και στο οικοσύστημα σε ότι αφορά τα στάνταρ, τα οποία αναπτύσσονται και με τη δική μας χρηματοδότηση.

Κώστας Φερδερίγος, IT Director, G4S Greece
Η G4S έχει γίνει ευέλικτη, έχει προσαρμοστεί στις αλλαγές και το ΙΤ έχει συμβάλει σε αυτό, με σοβαρό προγραμματισμό και εκμετάλλευση των κατάλληλων πόρων. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία παίζει το να επιλέγεις τους κατάλληλους συνεργάτες, όπως είναι η DIS, η οποία μπορεί να παραδώσει τα projects που αναλαμβάνει on-budget και στη συμφωνημένη ποιότητα.

Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Corporate Accounts EMC Hellas
Το XtremIO της EMC είναι το ταχύτερο αναπτυσσόμενο προϊόν στην ιστορία της εταιρείας, είναι το νούμερο ένα all-flash array σύμφωνα με την Gartner και το μοναδικό all-flash array τέταρτης γενιάς – μπορεί να επωμιστεί περί τα 250.000 iops ανά X-Brick (ανά device).

Αναστάσιος Μουστάκης, Senior Solution Architect, Uni Systems
Η UniSystems σε συνεργασία με την EMC έχουν υλοποιήσει ήδη έργα ψηφιακού μετασχηματισμού – έχουν τοποθετηθεί all-flash storage σε δύο τραπεζικούς οργανισμούς – με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παναγιώτης Καλαντζής, Eπικεφαλής Information Security Governance Risk & Compliance (ISGRC)
Όλοι γνωρίζουμε την πολύ μεγάλη αξία που έχουν τα Big Data για τον οργανισμό. Ωστόσο, τα Big Data δημιουργούν και πάρα πολλές προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια μεγάλη συλλογή δεδομένων και επιπλοκές στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Δημήτρης Καρυστινός, Eπικεφαλής Data Management, SYNTAX Πληροφορική
Στην SYNTAX έχουμε κάνει όλο το ταξίδι γύρω από τα data, γνωρίζουμε το δρόμο για να φθάσουμε στην πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα που φέρνει στους οργανισμούς η αξιοποίηση της πληροφορίας.

Carl Legat, Systems Consultant, Hitachi Data Systems
Η επιταχυνόμενη από το ΙΤ επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να κατακλύζεται από πληροφορίες, αλλά, αντί αυτού, να καινοτομεί με τις πληροφορίες. Υπάρχουν πολλές νέες και συνεχώς αυξανόμενες πηγές πληροφόρησης για να αντληθούν, να αποθηκευτούν και να προστατευτούν. Αυτοί που θα καταφέρουν να βρουν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες για την άντληση επιχειρηματικής αξίας, θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Γιάννης Τσιρόπουλος, Greece & East Europe IT Manager, Barilla
Μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το κόστος ανά αξιακό παραστατικό μειώθηκε κατά 77%, το οποίο δημιούργησε το 2014 ένα όφελος της τάξης των €25.000. Μόνο από την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και των Δελτίων Αποστολής (τα οποία προς το παρόν εξακολουθούμε να στέλνουμε σε χάρτινη μορφή) εξοικονομήσαμε επιπλέον €11.670. Συνολικά, λοιπόν, εξασφαλίσαμε ένα «περίσσευμα» €37.090 που θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί στην παραγωγή αξίας στη Barilla.