Αθρόα ήταν η προσέλευση στο 14ο IT Directors Forum που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 23 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την παρουσία παραπάνω από 400 υψηλόβαθμων στελεχών και υπό τη διοργάνωση της BOUSSIAS και του netweek.

Έχοντας ως αφετηρία την παγκόσμια τάση για connectivity, το 14ο συνέδριο των IT Leaders ανάλυσε τις σημερινές και επόμενες τεχνολογίες, λύσεις και πρακτικές Πληροφορικής, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν τόσο την ενδοεπιχειρησιακή λειτουργία, το συντονισμό και παραγωγικότητα των ανθρώπων, όσο και εν τέλει την ικανοποίηση των πελατών, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ΙΤ στρατηγικής, ο “tech-enabled customer” και ο Resilient & Risk Free Organization.

To συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση της έρευνας “The State of the CIO in Greece 2019” που διεξάχθηκε από την εταιρεία Global Link. Σύμφωνα με τον Ηλία Σκορδά (Research Director της Global Link) συμμετείχαν 172 στελέχη εκ των οποίων το 80% πιστεύει πως η οικονομική κατάσταση της εταιρείας του είναι καλή ή και πολύ καλή, ενώ το 78% θεωρεί πως την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη, διαπιστώνοντας πως η αισιοδοξία επέρχεται, σταθερά ανερχόμενη στην ελληνική αγορά.

Στους ραγδαίους μετασχηματισμούς που έρχονται, χάρη στον συνδυασμό των εκθετικών τεχνολογιών, επικεντρώθηκε η ομιλία του Matthew Griffin (Founder & CEO της 311 Institute). Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, εξήγησε πως η εξέλιξή τους είναι διασυνδεδεμένη, συνεπώς η πρόοδος ενός κλάδου επηρεάζει αναπόφευκτα και τους υπόλοιπους.

Αλλαγή, το πρώτο βήμα προς την ψηφιοποίηση
«Το μέλλον είναι ήδη εδώ, απλά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο» δήλωσε, χρησιμοποιώντας το γνωστό ρητό του William Gibson, ο Παναγιώτης Κοκκώνης (NetApp BDM σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στην ALEF Distribution CZ). «Η τεχνολογία αποτελεί μοχλό για τη μετάβαση από το παραδοσιακό τοπίο, σε αυτό που ονομάζεται digital» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Πικραμένου (Υποδιευθύντρια Τεχνικής Διεύθυνσης της Space Hellas).

Στην παρουσίαση του ο Martin Pluschke (Founder & Chairman of the Management Board της CodeCamp: N) επισήμανε πως η αλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ψηφιοποίηση. Μια αλλαγή που θα έχει ως βασικό άξονα τον άνθρωπο και θα καθοδηγείται από ξεκάθαρους στόχους.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια τεχνολογική επανάσταση. Συμβαίνει γύρω μας. Το παραδοσιακό business έχει αλλάξει και είναι σημαντικό να δούμε πως θα τοποθετηθούμε σε αυτή την αλλαγή» ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρής(CEO της Office Line), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Μην επιδιώκετε απλά την επιτυχία, αλλά να έχετε ως στόχο την παραγωγή αξίας» είχε πει ο Αϊνστάιν, τα λόγια του οποίου ανέφερε ο Omer Porus (Senior Solution Architect της Red Hat), συνδέοντάς τα με το customer value. Στη συνέχεια ανέλυσε τις δυνατότητες των containers και συγκεκριμένα του Kubernetes. «Μέχρι το 2020, το 40% του IT spending θα γίνεται σε consumption based μοντέλα» επισήμαναν στην κοινή τους παρουσίαση ο Γιώργος Καριώτογλου (Presales Engineer της Infinitum) και ο Θανάσης Μπάρλας (HPE Presales Manager σε Ελλάδα και Κύπρο), εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τους οργανισμούς σε concumption based μοντέλα.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υπογραφής, έναντι της ιδιόχειρης, ανέδειξε ο Σπύρος Κόλλιας (Senior Solution Architect της BΥΤΕ), καθώς πλέον η νομική ισχύ των δύο υπογραφών είναι ισοδύναμη, ενώ ο Ανδρέας Ενωτιάδης (CTO της Vodafone Global και LGI, CISCO EMEAR SP), ανέλυσε την άφιξη του 5G, που θα επιτρέψει και τη χρήση των διασυνδεδεμένων συσκευών.

Ασφάλεια πάνω από όλα
Κοινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τους Ηλία Αγγελίδη (Τεχνικός Διευθυντής Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Algosystems) και την Εύη Κράλλη (Διευθύντρια Πωλήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Algosystems), ώστε να παρουσιαστούν συγχρόνως και η εμπορική και η τεχνολογική πλευρά του θέματος της ασφάλειας του οργανισμού.

«Τα πάντα βρίσκονται κάτω από μια επίθεση, η οποία δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές, αλλά πλήττει και τα κινητά, τα data centers κ.λπ.» επισήμανε ο Βασίλης Νικολόπουλος (Security Engineer της Check Point Software Technologies) τονίζοντας πως οι επιθέσεις, πλέον, είναι πολυμορφικές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νικήτα Κλαδάκη (Information Security Director της NetbulL) οι hackers χρησιμοποιούν πλέον και το AI για το social engineering, τη δημιουργία malware και την αυτοματοποίηση του hacking.

Τα μαθήματα που αποκόμισε από την έναρξη μιας fintech ασφαλιστικής επιχείρησης, εν μέσω της κρίσης, μοιράστηκε ο Αλέξης Πανταζής (Co-Founder & Executive Director της Hellas Direct), ενώ ο Σταύρος Δανιήλ (Head of IT της TUI) περιέγραψε το ταξίδι του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, στο οποίο κομβικό σημείο αποτέλεσε η διαχείριση εγγράφων.

Insides από τους ειδικούς
Κυρίαρχο ρόλο στο συνέδριο είχαν τα πάνελ συζήτησης που απαρτίστηκαν από διευθυντικά στελέχη, αλλά και ειδικούς του χώρου της τεχνολογίας. Το πρώτο C-level πάνελ είχε τίτλο “ΙΤ strategy design and implementation” και συμμετείχαν ο Ιωάννης Βασιλάτος (Chief Digital Transformation & Growth Officer της Eurolife ERB), ο Κωνσταντίνος Ν. Γιαλελής (Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της ΔΕΔΔΗΕ), ο Ηλίας Ν. Κυριακάκης (Μέλος ΔΣ του Grecotel), ο Ευάγγελος Πελεκάνος (Διευθυντής Πληροφορικής του Ομίλου Ελλάκτωρ) και ο Σάββας Τορτοπίδης (Διευθυντής Πληροφορικής στον Διαμαντή Μασούτη).

Συντονίστρια ήταν η Αλεξάνδρα Λεφοπούλου, Δημοσιογράφος. Συζητήθηκαν θέματα όπως οι προκλήσεις που υπήρξαν στην ψηφιοποίηση των οργανισμών, οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, καθώς και τα σχέδια για το μέλλον. Το δεύτερο C-level πάνελ είχε τίτλο “Tech-enabled customer” και συμμετείχαν ο Δρ. Ξενοφών Λιαπάκης (Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Πληροφορικής του Ομίλου Interamerican και Πρόεδρος του Hellenic CIO Forum), ο Αλέξανδρος Ζιώμας (εν Ενεργεία Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνή Αερολιμένα Αθήνας), ο Γεώργιος Μαρίνος (Head of Digital Transformation Division της National Bank of Greece), ο Ιωάννης Παπίδης (Chief Technology and Business Change Officer της Dixons South-East Europe), η Μαρία Νασιάκου (Group CRM & e-commerce Director της Vivartia) και ο Ανέστης Πετρίδης (Group CIO και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank). Συντονιστής ήταν ο Μιχάλης Μωραϊτης (Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΕΙΠ-ΕΕΔΕ)).

Συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί που πρέπει να γίνουν για να ικανοποηθούν οι ανάγκες των tech enabled customers και η μετατροπή της κουλτούρας που αυτές οι αλλαγές επιφέρουν. Το τρίτο C-level πάνελ είχε τίτλο “Resilient and Risk-Free Organization” και συμμετείχαν η Βίκυ Αθανασιάδου (Chief Technology Officer του Ομίλου Βιοχάλκο), ο Σωτήρης Μπράβος (Group CIO και Business Processes & IT Manager στα Πλαστικά Θράκης ABEE), ο Γεώργιος Νασούλης (Deputy General Manager / Group CIO της Τράπεζα Πειραιώς), ο Παναγιώτης Πανούσος (Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών στον ΔΕΣΦΑ), ο Κώστας Πέτρου (CIO της WATT+VOLT) και ο Σπυρίδων Τζαμτζής (Group IT Director της Alpha Bank).

Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Αναστασάκης (Managing Director της PRIORITY Quality Consultants). Σε αυτό το πάνελ συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης που απαιτείται στα σύνθετα ρίσκα που αναλαμβάνει ο κάθε κλάδος ώστε να παραμείνει ανθεκτικός και δόθηκαν πολύτιμες συμβουλές για τους οργανισμούς. Το IT Experts’ πάνελ είχε τίτλο “Trends and IT Solutions” και συμμετείχαν ο Εμμανουήλ Νέτος (Γενικός Διευθυντής στους Pylones), ο Κωνσταντίνος Κράνης ( Branch Manager της ESET), η Αλεξάνδρα Ράπτη (Γενική Διευθύντρια & co-founder της IT Synergy), ο Νίκος Αγγουρής (Partner, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες στην ΕΥ), η Άννα Μακρή (Products & Solutions General Manager της Singularlogic), με συντονιστής τον Γιάννη Ριζόπουλο, Δημοσιογράφο.Συζητήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας καλά προετοιμασμένης και προφυλαγμένης επιχείρησης ή ενός οργανισμού και η ειδική αντιμετώπιση που χρειάζονται οι connected customers.

Χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Algosystems, η BYTE, η Cisco, η Space Hellas, η Hewlett Packard Enterprise και η Infinitum. Open Hybrid Cloud Partner ήταν η Performance Technologies. Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Check Point Software Technologies, η Hellas Direct, η Intersys, η Netbull, η NetApp, ο Όμιλος ALEF και η Office Line. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η ESET, η ΕΥ, η IT Synergy SA, η PRIORITY, η Pylones Hellas και η SingularLogic.

Ως Υποστηρικτές συμμετείχαν η Βarphone, η Multipoint, η NETU, η Neurosoft και η Witside. Με την τιμητική υποστήριξη της AMMITEC, του BCS, του ΕΙΠ, του Hellenic CIO Forum, της ΕΕΔΕ, του ΣΕΠΒΕ και της itSMF Hellas. Χορηγός Αισθητηριακής Προσβασιμότητας ήταν το TheHappyArt. Conference Experience Sponsor ήταν το Conferience.