Η Nο 1 γυναίκα στη λίστα των καλύτερων Chief Information Officers της Μεγάλης Βρετανίας (Νο 4 συνολικά), Catherine Doran, και ομιλήτρια στο IT Directors Forum της 10ης Οκτωβρίου, εξηγεί στο netweek τη στρατηγική ουσία της Πληροφορικής στον οργανισμό, αφήνοντας παράλληλα το στίγμα της στην επιχειρησιακή καινοτομία. Η Catherine Doran, CIO της Network Rail, γνωρίζει την αξία της Διακυβέρνησης Πληροφορικής. Αναγνωρίζει τις πρακτικές και τα εργαλεία που μεγιστοποιούν την αξία και τον έλεγχο της Πληροφορικής.
<‘Σελίδα 1: Η σημασία της σωστής Διακυβέρνησης Πληροφορικής’>
Συγκεκριμένα, έχοντας δει την επίδρασή της μέσα από μια ποικιλία ρόλων στο επίπεδο του CIO στην NatWest, την Capital One Ευρώπης, την BT Retail και σήμερα στην Network Rail, πιστεύει ότι η Διακυβέρνηση Πληροφορικής είναι μια θεμελιώδης στρατηγική πρακτική για την επιχείρηση. «Η Διακυβέρνηση ΙΤ υποστηρίζει το business plan προσφέροντας στις επιχειρήσεις ασφάλεια και έλεγχο πρόσβασης, μαζί με την ανάπτυξη μιας στιβαρής και αξιόπιστης υποδομής», υπογραμμίζει.
Η σημασία της σωστής Διακυβέρνησης Πληροφορικής
Σε αυτό το πλαίσιο, η Doran ορίζει δύο βασικά σημεία του IT Governance: αφενός την Εταιρική Διακυβέρνηση και αφετέρου την παράδοση αποδοτικού ΙΤ που βασίζεται στη κατεύθυνση του μοντέλου υπηρεσιών. Για παράδειγμα, αναφέρει η Doran, σήμερα οι επιβάτες του σιδηροδρόμου αγοράζουν τα εισιτήριά τους online και το μόνο που έχουν στα χέρια τους είναι ένας μοναδικός κωδικός κράτησης. Αυτό και μόνο εξοικονομεί χρόνο στους πελάτες και δημιουργεί εμπιστοσύνη στην υπηρεσία. Η Διακυβέρνηση ΙΤ σε αυτό το επίπεδο είναι κρίσιμη. «Μια παρασπονδία στη διαδικασία σημαίνει ότι χάνεις την αξιοπιστία σου, με απεχθή αποτελέσματα στην παράδοση των υπηρεσιών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εστίαση στην αλλαγή
«Οι επιχειρήσεις με επιλέγουν όταν αποφασίσουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα. Δεν είμαι παράγοντας σταθεροποίησης. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ενταχθώ σε μια άψογα καλοδουλεμένη μηχανή, όπου θα μου έλεγαν απλώς “γύρνα το μοχλό” για τα επόμενα πέντε χρόνια», δηλώνει με παραστατικό τρόπο η Catherine Doran, προκειμένου να εξηγήσει ότι στην εργασία της λειτουργεί πάνω απ’ όλα ως «παράγοντας αλλαγής». Βασική της προτεραιότητα είναι η ανανέωση και η επανεστίαση του 10ετούς στρατηγικού πλάνου της Network Rail, το οποίο ξεκίνησε το 2003 από τον προκάτοχό της.
Το σημείο που αποτελεί πρόκληση σε αυτό, είναι ότι η εταιρεία διαθέτει μια τεράστια, πολύπλοκη υποδομή Πληροφορικής που -σε άλλες περιπτώσεις- πηγαίνει 40 χρόνια πίσω, ενώ σε άλλες μόλις 40 μέρες πίσω. Η Doran κλήθηκε να επανεξετάσει και να βελτιώσει την ολοκλήρωση της πεπαλαιωμένης με τη νέα τεχνολογία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα διαχειρίζεται ένα budget Πληροφορικής της τάξεως των 180 εκατ. στερλινών το χρόνο και προσωπικό περίπου 1.400 ατόμων.
Τα πρώτα της έργα
Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ολοκλήρωσης των πεπαλαιωμένων με τα νέα συστήματα, η Doran ανέλαβε ένα πολυσύνθετο έργο να φέρει την αξία της «μοντέρνας» Πληροφορικής σε έναν «legacy» οργανισμό. Έτσι, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2006, ολοκλήρωσε την παράδοση mobile PC στο προσωπικό που ελέγχει τη σηματοδότηση έτσι ώστε να συμπληρώνουν online φόρμες για τις αναφορές τους, την παράδοση Υπολογιστών Χειρός στο προσωπικό ώστε να αντικατασταθεί ο κυκεώνας του χαρτιού που απαιτούνταν για το ιστορικό των αναφορών, ενώ αυτοματοποίησε και ενοποίησε το σχεδιασμό των χρονοδιαγραμμάτων, αντικαθιστώντας χειρωνακτικά εργαλεία και spreadsheets.
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα, τα οποία ολοκλήρωσε την ίδια χρονιά ήταν η δημιουργία του Κέντρου Γνώσης, μιας κεντρικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, στην οποία το προσωπικό μπορεί πλέον να αποκτά πρόσβαση και να μοιράζεται δεδομένα, ενώ προσέθεσε νέες εφαρμογές όπως αυτές για την διαχείριση των αγορών και των πελατών, ενοποιώντας τες πάνω στο ERP. Με τις παραπάνω εργασίες, περισσότεροι από 2,75 εκατομμύρια επιβάτες -ή περισσότεροι από 1 δισ. κάθε χρόνο- ταξιδεύουν με ασφάλεια κάθε μέρα. Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται συνεχώς μέσω των συστημάτων παρακολούθησης και δημιουργούν αναφορές καθημερινά.
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Γνωρίστε την Catherine Doran και την επιτυχία της’>
Η επιτυχία της ως γυναίκα CIO
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της καριέρας της, η Doran αντιλήφθηκε ότι για να πετύχει θα έπρεπε να ξεχωρίζει και να είναι αποδεδειγμένα καλύτερη από τους άνδρες συναδέλφους της. «Από τη στιγμή που πραγματοποίησα τα πρώτα βήματα ανόδου μου στην ιεραρχία, το γεγονός ότι είμαι γυναίκα έκανε τη ζωή μου πιο δύσκολη», υποστηρίζει, καθώς έπρεπε σε κάθε σημείο να αποδεικνύει την ικανότητά της. «Εργάστηκα στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες και σήμερα στις μεταφορές και σε κάθε κλάδο, η αντιμετώπιση είναι ίδια. Είναι νομίζω επαγγελματικό θέμα και όχι θέμα κλάδου». Τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί και της δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει;
«Οι άνθρωποι της Πληροφορικής χρησιμοποιούν πολλά ακρωνύμια. Προσωπικά διαφοροποιούμαι στο γεγονός ότι κατανοώ και αγαπώ όλες τις τεχνικές διαστάσεις, αλλά παράλληλα μπορώ και μιλάω στη γλώσσα μου. Έτσι η ικανότητα να μεταφράζω τις τεχνικές ορολογίες σε επιχειρηματική γλώσσα μου έδωσε την αιχμή της διαφοροποίησης», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Η Doran εξηγεί ότι υπήρξε μια περίοδος που η Πληροφορικής ήταν μια εντελώς διαφορετική οντότητα, αλλά σήμερα βλέπει την τεχνολογία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ενέργειας του οργανισμού.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ τη τεχνολογία. Απλώς αλλάζει η οπτική αντίληψη που είναι πλέον αλληλένδετη με την επιτυχία του business», τονίζει. «Στην 30ετή εμπειρία μου, αντιλήφθηκα ότι οι γυναίκες είναι πολύ ισχυρές στην επικοινωνία και στη σχέση τους με τρίτους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στενοχωριέμαι όταν δεν βλέπω πολλές γυναίκες να καταλαμβάνουν θέσεις Πληροφορικής», συνηθίζει να λέει.
Γνωρίστε την Catherine Doran
Έχοντας διακριθεί ως η Νο 1 γυναίκα CIO της Μεγάλης Βρετανίας από το περιοδικό Silicon και Νο 4 συνολικά για το 2008, η Catherine Doran έχει να επιδείξει ισχυρό ιστορικό καινοτομίας, στρατηγικής ηγεσίας και πραγματικής προσφοράς στο business, καθώς και εξασφάλισης επιτυχημένων πρακτικών επιχειρησιακού μετασχηματισμού και αλλαγής. Σήμερα εργάζεται ως Chief Information Officer στη σιδηροδρομική εταιρεία Network Rail.
H Catherine Doran διακρίνεται για την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται και να εστιάζει την εργασία της στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και στόχων, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπων, ομάδων και έργων σε μια ευρύτατη σειρά από κλάδους και πολυεθνικούς οργανισμούς.
Παράγοντας αλλαγής και καινοτομίας
Από τη θέση της, ως CIO στη NetworkRail, έχει την απόλυτη ευθύνη για την προσφορά εμπειριών και ωφελειών στους πελάτες της εταιρείας μέσω της Πληροφορικής. Η Doran είναι μέλος της Εκτελεστικής Ομάδας Διοίκησης της εταιρείας και αναφέρεται απευθείας σε προσωπικό επίπεδο στον CEO, Iain Coucher.
Στις προτεραιότητές της συμπεριλαμβάνονται:
- Η εξασφάλιση ότι ο οργανισμός εργάζεται διαρκώς προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διαδικασιών και των υπηρεσιών του, με απώτερο στόχο ένα αποδοτικό σιδηροδρομικό σύστημα.
- Η διάχυση της κουλτούρας για την εστίαση στα αποτελέσματα, με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη.
- Η λειτουργία της ως παράγοντας αλλαγής και καινοτομίας στον οργανισμό.
Η πλούσια εμπειρία της
Προηγουμένως εργάστηκε ως CIO στην BT Retail, όπου ηγείτο της ανάπτυξης και υποστήριξης της επιχειρησιακής τεχνολογίας, και διαχειρίζονταν 3.000 άτομα προσωπικό με προϋπολογισμό 500 εκατ. στερλινών.
Για μια τριετία (2000-2003) ήταν CIO για ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης στον αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό οργανισμό Capital One, διαχειριζόμενη 350 ανθρώπους και budget 45 εκατ. στερλινών. Έχει επίσης, εκτελέσει με επιτυχία διάφορους senior ρόλους Πληροφορικής στις National Westminster Bank ως Head of Department, Retail Information Systems και την British Telecom.
H Doran έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Γεωγραφία, αποκτώντας μάλιστα το πτυχίο της στην ηλικία των 19 ετών!
Γιατί βραβεύτηκε από το Silicon.com
Το Silicon.com ενέταξε τον Μάιο του 2008, την Catherine Doran ως την Νο 1 γυναίκα και Νο 4 συνολικά CIO στη Μεγάλη Βρετανία. Στην αιτιολόγηση της διάκρισης, το Silicon.com έγραψε ότι η Doran, όπου κι αν εργάστηκε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της απόδοσης των οργανισμών μέσω στρατηγικών προγραμμάτων μετασχηματισμού της Πληροφορικής. Οι βασικές της προτεραιότητες πάντα ήταν και είναι ο ορισμός και η δημιουργία στρατηγικών ΙΤ κατευθύνσεων, καθώς και η προσφορά της τεχνολογίας -υποδομής και εφαρμογών- που να υποστηρίζουν τις κρίσιμες λειτουργίες των οργανισμών.
<‘here’>