Σήμερα, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες της Πληροφορικής να έχουν πολύ καλή γνώση του χώρου τους. Οι συνθήκες της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ένα υβριδικό στέλεχος που θα συνδυάζει τις τεχνικές γνώσεις με τις επιχειρηματικές δεξιότητες, την επικοινωνία με την ικανότητα της διαπραγμάτευσης.

Η εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό εφόδιο για κάθε στέλεχος Πληροφορικής. Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές, αναρωτιέται κανείς ποια είναι εκείνα τα πτυχία, η εκπαίδευση και οι πιστοποιήσεις που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την επαγγελματική εξέλιξη ενός επαγγελματία της Πληροφορικής. Αναμφίβολα, όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την καριέρα ενός IT Manager θα πρέπει να έχει ευρεία εκπαίδευση. Οι CIOs και οι IT Directors οφείλουν να καταλάβουν την τεχνολογία στο σημείο εκείνο που θα τους επιτρέψει να παίρνουν σωστές αποφάσεις ή να μπορούν να κατανοούν επαρκώς τα IT projects, ώστε να μπορούν να τα ταιριάζουν με τους επιχειρηματικούς στόχους.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς μια αξιόλογη τεχνολογική εκπαίδευση, ειδικά στο χώρο της Πληροφορικής. Αυτή η τεχνολογική εκπαίδευση θα τους ανοίξει το δρόμο. Μόλις, ωστόσο, αρχίζουν να εντρυφούν όλο και περισσότερο στην επαγγελματική καθημερινότητα θα συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση, είτε αυτή αφορά την ανάπτυξη των γνώσεων τους στα οικονομικά και στις επιχειρήσεις, είτε τη διαχείριση ενός project, είτε τη διαχείριση του IT στο σύνολό του.

Skills
Οι τεχνολογικές δεξιότητες αποτελούν προαπαιτούμενο, ωστόσο, τα soft skills, όπως η ικανότητα ευελιξίας, η επικοινωνία και η αντίληψη του business plan της εταιρείας παίζουν σημαντικό, ίσως και μεγαλύτερο, ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας ενός διευθυντικού στελέχους της Πληροφορικής. Η τεχνολογία αλλάζει με αστραπιαίες ταχύτητες, το οποίο σημαίνει ότι ο CIO πρέπει να βελτιώνει συνεχώς τις ικανότητές του και να αποκτά καινούργιες. Είτε πρόκειται για τη διαχείριση του Big Data, είτε για το cloud, είτε για το IT oursourcing, η εκπαίδευση του CIO δεν σταματά ποτέ.

Ένας Διευθυντής Πληροφορικής οφείλει να κατανοήσει ότι για να είναι και να παραμείνει σημαντικός στη εταιρεία του θα πρέπει πάντα να εκπαιδεύεται και να βελτιώνει τις γνώσεις του. Αν δεν το κάνει, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει τη θέση του. Η διοίκηση της εταιρείας περιμένει από τον CIO να παρακολουθεί τις τεχνολογικές τάσεις. Αυτό δεν είναι κάτι που το μαθαίνει ένας CIO σε μια τάξη ή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια χρειάζεται και η προσωπική εκπαίδευση, όπου o CIO θα ενημερώνεται για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα φροντίζει να βρίσκει τρόπους, ώστε να τις εκμεταλλεύεται.

Οι επαγγελματίες του ΙΤ δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο ταχέως μεταβαλλόμενους χώρους της αγοράς, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιορίζονται σε πτυχία που έχουν αποκτήσει παλιότερα, αλλά θα πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους. Οι CIOs πρέπει να βρίσκουν τρόπους ώστε να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται, όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία. Ενας CIO που εστιάζει περισσότερο στην τεχνολογία και λιγότερο στο κομμάτι του business μπορεί να οδηγήσει μια Διεύθυνση Πληροφορικής σε ένα δρόμο, μακριά από την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων. Από την άλλη, ένας CIO που δεν έχει το κατάλληλο τεχνολογικό background είναι ευάλωτος στη χειραγώγηση των vendors, δεν προκαλεί σεβασμό στην ομάδα του και δεν μπορεί να αντιληφθεί τις τεχνολογικές τάσεις, αλλά και το πώς μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελος της επιχείρησης. Ανεξάρτητα με το ποιον από τους παραπάνω ρόλους πρέπει να ασκεί και πότε ένας CIO, η τάση σήμερα είναι να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του τεχνολογικού και του επιχειρηματικού ρόλου ενός CIO.

Συνεχής εκπαίδευση
Μην περιμένετε ότι η οποιαδήποτε εταιρεία θα ενδιαφερθεί ποτέ για την ανάπτυξη της καριέρας ενός επαγγελματία της Πληροφορικής. Ο καθένας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την καριέρα του, ενώ πρέπει να μεριμνά συνεχώς, ώστε η εκπαίδευσή του να αντιστοιχεί στις τάσεις της εποχής. Δεν πρέπει ένας επαγγελματίας της Πληροφορικής, όσο μεγάλη εμπειρία και αν έχει, να επαναπαύεται σε αυτά που έχει. Ο σκληρός ανταγωνισμός και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας σήμερα κάνουν επιτακτική τη συνεχή εκπαίδευση και τη διαρκή βελτίωση των ικανοτήτων και γνώσεων. Η αδράνεια και ο καθησυχασμός αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την εξέλιξη μιας καριέρας στο χώρο του ΙΤ.

Η πλήρης εργασιακή απασχόληση σε συνδυασμό με τις οικογενειακές υποχρεώσεις εμποδίζουν πολλούς επαγγελματίες του ΙΤ στο να λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανέλιξης. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του ΙΤ που δεν αφιερώνουν χρόνιο για να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, που δεν μελετούν μόνοι τους, δεν αποκτούν πιστοποιήσεις ή δεν ενδιαφέρονται για την μετεκπαίδευσή τους θα δουν, αργά ή γρήγορα να απειλείται η καριέρα τους.

Η εκπαίδευση αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας για όποιο επαγγελματία του ΙΤ θέλει να εξελίξει την καριέρα του. Αποτελεί, δε, μια επένδυση που ο καθένας κάνει στον εαυτό του. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την καριέρα κάθε επαγγελματία του IT, καθώς τον οδηγεί σε νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, νέες διαδικασίες και μεθοδολογίες. Και τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, όταν έρθει η στιγμή της πρόσληψης ή της προαγωγής. Οταν ένας μάνατζερ ψάξει το βιογραφικό σας και δει τις εκπαιδεύσεις που έχετε περάσει, τις πιστοποιήσεις που έχετε αποκτήσει και τα μεταπτυχιακά που έχετε πάρει, θα δει ότι έχετε επενδύσει πολύ χρόνο στην εξέλιξη της καριέρας και των γνώσεων σας. Θα δει, εν τέλει, ότι έχετε τη διάθεση μάθησης και βελτίωσης, κάτι που αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Πώς, όμως, μπορεί ένας επαγγελματίας του ΙΤ να βελτιώσει την καριέρα και την εκπαίδευση του, όταν χρειάζεται, παράλληλα, να συνδυάσει μια πολυάσχολη επαγγελματική και οικογενειακή ζωή; Το cio.com δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές γι’ αυτό.

 • Χαλαρή εκκίνηση
  Η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να χρειαστούν να αφιερώσουν πολλές ώρες κάθε εβδομάδα για την εκπαίδευση τους, είτε μόνοι τους στο σπίτι, είτε σε μια τάξη, είτε σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης, αποθαρρύνει πολλούς επαγγελματίες του ΙΤ και τους αποτρέπει από το να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους.
  Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς αν δεν έχει αρκετό χρόνο. Ακόμα και λίγος χρόνος αρκεί. Ακόμα και αν έχετε μόνο λίγα λεπτά διαθέσιμα κάθε ημέρα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε αυτό τον χρόνο και εκμεταλλευτείτε τον. Για παράδειγμα, αν αφιερώσει κανείς μόλις δέκα λεπτά την ημέρα για την ανάγνωση ενός βιβλίου, αυτό μπορεί να δώσει την ώθηση που απαιτείται για να ξεκινήσει, ώστε στη συνέχεια να πετύχει ακόμα περισσότερα πράγματα. Μπορεί, έτσι, η επίτευξη του στόχου να καθυστερήσει, αλλά το σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή ο στόχος θα επιτευχθεί.
 • Στόχοι και σχέδια
  Είναι σημαντικό να βάζει κανείς στόχους. Αυτό από μόνο του ίσως να μην αρκεί. Χρειάζεται να καταρτιστεί ένα σχέδιο μελέτης που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διαβάσματος, στο οποίο θα διαβάζετε 1-2 ώρες κάθε μέρα στις ελεύθερες ώρες σας και περισσότερες τα Σαββατοκύριακα. Αν δείτε ότι το πρόγραμμα μελέτης δεν επαρκεί, μπορείτε να το εντείνετε, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου.
 • Επιμονή
  Δεν χρειάζεται να μελετά κανείς κάθε ημέρα ή ακόμα κάθε εβδομάδα. Αν χαθούν κάποιες ημέρες ή εβδομάδες δεν πρέπει να τα παρατά κανείς. Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου δεν περισσεύει ούτε ένα λεπτό για διάβασμα. Αν χαθεί μια εβδομάδα, αν χαθούν μερικές ημέρες δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς και να παρατά τη μελέτη. Μπορεί να τη συνεχίζει μόλις βρει πάλι χρόνο.
 • Ακολουθήστε το ρυθμό σας
  Δεν χρειάζετε να αγχωθεί κανείς για να πάρει μια πρόσθετη πιστοποίηση, ένα πρόσθετο πτυχίο. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό του. Σίγουρα, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να δρουν ανασταλτικά στη μάθηση. Το σημαντικό είναι να καταγράφει κανείς τις δυνάμεις και να θέτει ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων του. Ακόμα και αν αυτό είναι μεγάλο.
 • Ο χρόνος στα επαγγελματικά ταξίδια είναι πολύτιμος
  Κάποιοι επαγγελματίες του IT μπορεί να ταξιδεύουν συχνά. Αν εκμεταλλεύονται το χρόνο που βρίσκονται στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμιο για διάβασμα και προετοιμασία για τις εξετάσεις τους, μπορούν να κερδίσουν πολύ χρόνο και να πετύχουν γρηγορότερα το στόχο τους.
 • Η επαγγελματική εξέλιξη πρέπει να είναι ευχάριστη
  Η επαγγελματική εξέλιξη δεν περιορίζεται σε ομιλίες στην τάξη και στην απόκτηση διαπιστευτηρίων. Οι επαγγελματίες του IT μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τις επιχειρηματικές και τεχνολογικές τάσεις και έννοιες παρακολουθώντας συνέδρια και εκδηλώσεις. Η συμμετοχή σε ένα επαγγελματικό σωματείο μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε τέτοιες εκδηλώσεις και να προσφέρει πρόσθετες γνώσεις και εκπαίδευση.
 • Υποστήριξη του εργοδότη
  Η υποστήριξη του εργοδότη μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση μιας πιστοποίησης ή ενός πρόσθετου πτυχίου με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Είτε αυτή είναι οικονομική, είτε είναι ηθική.