Tις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σε θέματα υποδομών και λειτουργιών IT, εμβαθύνοντας σε ζητήματα γύρω από το hybrid cloud και τα σύγχρονα data centers, παρουσίασε το IT infrastructure & Operations Conference που συνδιοργανώθηκε από την BOUSSIAS, το μηνιαίο περιοδικό netweek και την Fidel & Fortis, την Πέμπτη 30 Μαΐου στο Divani Caravel Hotel.
Mε το IT infrastructure & Operations Conference ολοκληρώθηκε ο διήμερος κύκλος των Resilience Days, που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Μαΐου με το 5ο Risk & BCM Forum. «Ο όρος resilience εκφράζει την ικανότητα προσαρμογής ενός οργανισμού σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» επισήμανε ο Στέλιος Καβαλάρης Technology Manager Technology systems της Dixons SEE. Ειδικά σήμερα, όπου το περιβάλλον αλλάζει ταχύτητα, το ΙΤ επεκτείνεται σε υβριδικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών data centers, των συν- εγκαταστάσεων (co-location) και των παρόχων υπηρεσιών cloud.
Στις προκλήσεις και τα ρίσκα λοιπόν της εφαρμογής resilience σε αυτού του είδους τις υβριδικές λύσεις επικεντρώθηκε ο Scott Roots, Business Development Director EMEA του Uptime Institute, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις των outages (διακοπών λειτουργίας) – για τα οποία το 92% των Διευθυντικών Στελεχών Πληροφορικής εκδήλωσε ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους 12 μήνες. Συγκεκριμένα επισήμανε πως κατά 32% τα facilities outages οφείλονται σε ενεργειακές διακοπές, προβλήματα στην ψύξη και φωτιές, επιστήνοντας την προσοχή για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.
Ποιες είναι οι δράσεις, ωστόσο, των μεγάλων ελληνικών βιομηχανικών μονάδων στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του resilience;
Ο Γιάννης Παράσχος, Group Information Technology Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα unITe που έχει εφαρμόσει ο Όμιλος, μετασχηματίζοντας τον ρόλο του IT, ώστε να αποκτήσει IT resilience. Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε o Χρήστος Καθάρειος, Διεθυντής Λειτ. & Υποστήριξης Υποδομών Πληροφορικής στα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, κάνοντας μια αναδρομή στο πώς ήταν παλιότερα οι σχέσεις του IT με τον υπόλοιπο οργανισμό, και πώς είναι τώρα.
«Ο ρόλος του IT στη σύγχρονη εταιρεία αλλάζει» σημείωσε ο Χρόνης Τζερεφός, Cloud Sales & Channel Development Manager στην Info Quest Technologies. «Το IT έχει μετατραπεί σε επιχειρηματικό συνεργάτη που προσπαθεί να αυξήσει την επιχειρηματική αξία και όχι το κόστος» συμπλήρωσε.
Συγχρόνως, και η δημόσια διοίκηση περνάει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Έτσι ο Δημήτριος Γιάντσης, Διευθυντής Υποστήριξης Υποδομών της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο G-Cloud, που αποτελεί, πλέον, στρατηγική επιλογή για τον δημόσιο τομέα.
Data centers στην πράξη
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην αξία των data center. Στο πλαίσιο αυτό η Δρ. Λουκία Νικηφοράκη, Head of Consulting Services της Lamda Hellix, μίλησε για τις βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού σύγχρονων data center, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο standardization, καθώς και στα data center availability και data center agility.
Ακολούθως εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών παρέθεσαν παραδείγματα υποδομών data centers που έχουν στηθεί στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Γιαλελής, Διευθυντής Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στο νέο data center που έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό του και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχουν επιφέρει αυτές οι διαδικασίες.
Ο Γιώργος Ταρατζίκης, Project Manager της Cosmos Business Systems, επικεντρώθηκε στο έργο επέκτασης του Εθνικού Υπολογιστικού Συστήματος Υψηλών Επιδόσεων του ΕΔΕΤ, εξηγώντας τις προκλήσεις ενός τέτοιου έργου, τις λύσεις που εφαρμόστηκαν και τα οφέλη που προέκυψαν. Η ψηφιοποίηση που έχει πραγματοποιήσει ο διεθνής Αερολιμένας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη.
Σε αυτήν επικεντρώθηκε η ομιλία του Αλέξανδρου Αποστολίδη, Head IT&T Demand Center στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως επίσης και στα data center που στεγάζουν. Ο Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΔΕΣΦΑ, περιέγραψε λεπτομερώς τις εμπειρίες που έζησαν από τη δημιουργία ενός DR (Disaster Recovery) στο cloud.
Η Κατερίνα Ρόγγα (Bsc, Msc, CISA, CRMA Quality Senior Manager OTE Process Management & Improvement Division) αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΟΤΕ, ο οποίος υλοποίησε στο data center του ένα διεθνές ελεγκτικό πρότυπο / πιστοποίηση (SOC – Service Organization Controls) για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πληροφορικής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις λύσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Παναγιώτης Μαστρογιάννης (ΙΤ Manager, Distributed Systems New SIA Greece) αναφέρθηκε στην πλατφόρμα της SIA και τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος (Senior Systems Engineer SE Europe, Citrix) μίλησε για το intelligent digital workspace της εταιρείας του. Τι κάνουμε όμως με το application resiliency; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ομιλία του Πάρη Κάσκα, Technology Solutions Manager της Veritas.
Διεθνή case studies
Οι διεθνείς ομιλητές αυτής της ενότητας ανέδειξαν τις πρακτικές για τη δημιουργία και τη διαχείριση των data centers εκτός Ελλάδας. Ξεκινώντας από το Cern και το πείραμα Large Hadron Collider beauty (LHCb), ο Hristo Umaru Mohamed, DevOps Engineer στο Cern, εξήγησε πώς παρέχονται ανθεκτικές και υψηλής διαθεσιμότητας υπηρεσίες IT στα πρωτοποριακά πειράματα του Cern.
Επισήμανε, παράλληλα, την αξία του ανθρώπινου παράγοντα υποστηρίζοντας τον πειραματισμό και προτρέποντας στη διαχείριση των ανθρωπίνων λαθών ως εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Πόσο δύσκολη, ωστόσο, μπορεί να είναι η συντήρηση data centers στις ακραίες περιβαλλοντικές, και όχι μόνο, συνθήκες που επικρατούν στη Νιγηρία;
Αυτό το θέμα πραγματεύτηκε η ομιλία του Sunday Opadijo (DCUCA, CDCP, CDCDP Data Center Manager of the Year 2018 Senior Manager, Data Centre Critical Infrastructure Rack Centre Limited Nigeria), ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες του έδωσε οδηγίες για τη δημιουργία resilient data centers.
Συζητώντας το παρόν και το μέλλον των data centers
Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι εξής: Κώστας Ζαφείρης (Group IT Operations & Infrastructure Head, Εurobank), Αλέξανδρος Mπεχράκης (Chief Technology and Commerical Officer, Lamda Hellix), Νίκος Kωνσταντινίδης (Data Center and Cloud Dirtector, Τi Sparkle) και Παναγιώτης Μαστρογιάννης (ΙΤ Manager, Distributed Systems, New SIA Greece). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος, Γιάννης Ριζόπουλος.
Συζητήθηκαν θέματα όπως η επάρκεια των data center στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι απόψεις για την αποδοτικότητα των outsourcing λύσεων σε σχέση με τις in-house λύσεις. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι σκέψεις των συμμετεχόντων σχετικά με τις τάσεις στον χώρο, όπως το AI και το machine learning.
Xορηγοί του συνεδρίου ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η Citrix, η Cosmos Business Systems, η Dell Technologies, η Ιnfo Quest Technologies και Veritas. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η 13CS και ο ΔΕΔΔΗΕ και το Conferience, όπως πάντα, ήταν Conference Experience Sponsor.