Τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σε θέματα υποδομών και λειτουργιών IT παρουσίασε το IT infrastructure & Operations Conference που συνδιοργανώθηκε από το Netweek και την Fidel & Fortis.

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι τάσεις σε θέματα υποδομών και λειτουργιών IT εμβαθύνοντας σε ζητήματα γύρω από το hybrid cloud και τα σύγχρονα data centers παρουσιάστηκαν στο IT infrastructure & Operations Conference που συνδιοργανώθηκε από το μηνιαίο περιοδικό netweek της BOUSSIAS και την Fidel & Fortis.

Το IT Infrastructure & Operations Conference έλαβε χώρα την Πέμπτη 30 Μαΐου στο Divani Caravel Hotel και ολοκλήρωσε τον διήμερο κύκλο των Resilience Days που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Μαΐου με το 5ο Risk & BCM Forum, την κάλυψη του οποίου μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. «Ο όρος Resilience εκφράζει την ικανότητα προσαρμογής ενός οργανισμού σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» επισήμανε ο Στέλιος Καβαλάρης Technology Manager Technology systems της Dixons SEE.

Ειδικά σήμερα όπου το περιβάλλον αλλάζει ταχύτατα το ΙΤ επεκτείνεται σε υβριδικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών data centers, των συν- εγκαταστάσεων (co-location) και των παρόχων υπηρεσιών cloud. Στις προκλήσεις και τα ρίσκα λοιπόν της εφαρμογής resilience σε αυτού του είδους τις υβριδικές λύσεις επικεντρώθηκε ο Scott Roots, Business Development Director EMEA του Uptime Institute. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις των outages για τα οποία το 92% των Διευθυντικών Στελεχών Πληροφορικής εκδήλωσε ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους 12 μήνες. Συγκεκριμένα επισήμανε πως κατά 32% τα facilities outages οφείλονται σε ενεργειακές διακοπές, προβλήματα στην ψύξη και φωτιές εφιστώντας την προσοχή στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων.

Ποιες είναι οι δράσεις, ωστόσο των μεγάλων ελληνικών βιομηχανικών μονάδων στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του resilience;

Ο Γιάννης Παράσχος Group Information Technology Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα unITe που έχει εφαρμόσει ο Όμιλος μετασχηματίζοντας τον ρόλο του IT ώστε να αποκτήσει IT resilience. «Το resilience είναι μια ικανότητα» επισήμανε ενώ συγχρόνως τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του θέματος της ασφαλείας.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε o Χρήστος Καθάρειος Διευθυντής Λειτ. & Υποστήριξης Υποδομών Πληροφορικής στα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ κάνοντας μια αναδρομή στο πώς ήταν παλιότερα οι σχέσεις του IT με τον υπόλοιπο οργανισμό, και πώς είναι τώρα έπειτα από όλους τους μετασχηματισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί.

«Ο ρόλος του IT στη σύγχρονη εταιρεία αλλάζει» σημείωσε ο Χρόνης Τζερεφός, Cloud Sales & Channel Development Manager στην Info Quest Technologies. «Το IT έχει μετατραπεί σε επιχειρηματικό συνεργάτη που προσπαθεί να αυξήσει την επιχειρηματική αξία και όχι το κόστος» συμπλήρωσε.

Συγχρόνως και η δημόσια διοίκηση περνάει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Έτσι ο Δημήτριος Γιάντσης, Διευθυντής Υποστήριξης Υποδομών της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο G-Cloud που αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή για τον δημόσιο τομέα. Στόχος του G-Cloud είναι να γίνει ένας ολοκληρωμένος cloud provider για το δημόσιο.

Το οικοσύστημα του σύγχρονου data center
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην αξία των data center. Στο πλαίσιο αυτό η Δρ. Λουκία Νικηφοράκη, Head of Consulting Services της Lamda Hellix μίλησε για τις βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού σύγχρονων data center. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο standardization, καθώς και στα data center availability και data center agility.

Ακολούθως εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών παρέθεσαν παραδείγματα υποδομών data centers που έχουν στηθεί στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Γιαλελής, Διευθυντής Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε στο νέο data center που έχουν δημιουργήσει στο οργανισμό του και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχουν επιφέρει αυτές οι διαδικασίες.

Ο Γιώργος Ταρατζίκης, Project Manager της Cosmos Business Systems επικεντρώθηκε στο έργο επέκτασης του Εθνικού Υπολογιστικού Συστήματος Υψηλών Επιδόσεων του ΕΔΕΤ. Εξήγησε αναλυτικά τις προκλήσεις ενός τέτοιου έργου, τις λύσεις που εφαρμόστηκαν και τα οφέλη που προέκυψαν.

Η ψηφιοποίηση που έχει πραγματοποιήσει ο διεθνής Αερολιμένας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη. Σε αυτήν επικεντρώθηκε η ομιλία του Αλέξανδρου Αποστολίδη, Head IT&T Demand Center στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως επίσης και στα data center που στεγάζουν.

Ο Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΔΕΣΦΑ περιέγραψε λεπτομερώς τις εμπειρίες που έζησαν από τη δημιουργία ενός DR(Disaster Recovery) στο cloud παρέχοντας έτσι χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους οργανισμούς που θα ήθελα να υλοποιήσουν ένα αντίστοιχο έργο.

Οι διεθνείς ομιλητές αυτής της ενότητας ανέδειξαν τις πρακτικές για τη δημιουργία και τη διαχείριση των data centers εκτός Ελλάδας.

Ξεκινώντας από το Cern και το πείραμα Large Hadron Collider beauty (LHCb) ο Hristo Umaru Mohamed, DevOps Engineer στο Cern εξήγησε πώς παρέχονται ανθεκτικές και υψηλής διαθεσιμότητας υπηρεσίες IT στα πρωτοποριακά πειράματα του Cern. Επισήμανε, παράλληλα την αξία του ανθρώπινου παράγοντα υποστηρίζοντας τον πειραματισμό και προτρέποντας στη διαχείριση των ανθρωπίνων λαθών ως εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Πόσο δύσκολη, ωστόσο, μπορεί να είναι η συντήρηση data centers στις ακραίες περιβαλλοντικές, και όχι μόνο, συνθήκες που επικρατούν στη Νιγηρία; Αυτό το θέμα πραγματεύτηκε η ομιλία του Sunday Opadijo, (DCUCA, CDCP, CDCDP Data Center Manager of the Year 2018 Senior Manager, Data Centre Critical Infrastructure Rack Centre Limited Nigeria), ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες του έδωσε οδηγίες για τη δημιουργία resilient data centers.

Κοινή διαπίστωση: τόσο στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών όπου διεξάγεται το μεγάλο πείραμα Large Hadron Collider beauty (LHCb), όσο και στο παράδειγμα του Rack Data Center στη Νιγηρία, με τις ακραίες θερμοκρασίες και τους υψηλούς δείκτες υγρασίας, η λειτουργικότητα και το Resilience των υποδομών και των υπηρεσιών πληροφορικής αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση του always on .

Η Κατερίνα Ρόγγα (Bsc, Msc, CISA, CRMA Quality Senior Manager OTE Process Management & Improvement Division) αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΟΤΕ, ο οποίος υλοποίησε στο data center του ένα διεθνές ελεγκτικό πρότυπο / πιστοποίηση (SOC – Service Organization Controls) για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πληροφορικής, αναλύοντας τα οφέλη του καθώς και τα επόμενα βήματα που σκοπεύουν να ακολουθήσουν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις λύσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Παναγιώτης Μαστρογιάννης, IT Manager, Distributed Systems New SIA Greece αναφέρθηκε στην πλατφόρμα της SIA και τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος, Senior Systems Engineer SE Europe CITRIΧ μίλησε για το intelligent digital workspace της εταιρίας του. Τι κάνουμε όμως με το application resiliency; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ομιλία του Πάρη Κάσκα, Technology Solutions Manager της Veritas.

Συζήτηση panel
Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι εξής: Κώστας Ζαφείρης (Group IT Operations & Infrastructure Head Εurobank), Αλέξανδρος Mπεχράκης (Chief Technology and Commerical Officer Lamda Hellix), Νίκος Kωνσταντινίδης (Data Center and Cloud Dirtector Τi Sparkle) και Παναγιώτης Μαστρογιάννης (ΙΤ Manager, Distributed Systems New SIA Greece). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος, Γιάννης Ριζόπουλος

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συμμετέχοντες στο θέμα της επάρκειας των data center στην Ελλάδα και οι απόψεις συνέκλιναν στο γεγονός ότι οι υποδομές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορούν να ανταγωνιστούν πολύ καλά data centers του εξωτερικού.

Στη συνέχεια παρατέθηκαν απόψεις σχετικά με την αποδοτικότητα των outsourcing λύσεων σε σχέση με τις in-house λύσεις. Αναφέρθηκε πως οι δύο αυτές μορφές λύσεων αποτελούν κομμάτια του πάζλ και η κάθε μια με τις δικές τις προκλήσεις αλλά και τα δικά της οφέλη.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι σκέψεις των συμμετεχόντων σχετικά με τις τάσεις στον χώρο, όπως το AI και το machine learning καθώς και για τις προοπτικές του χώρου για το προσεχές μέλλον.