Στην ασφάλεια των πληροφορικών υποδομών θα επενδύσει, μεταξύ άλλων, ο ΕΟΤ το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προμήθεια firewalls τελευταίας τεχνολογίας. «Θέλουμε να επενδύσουμε σε τεχνολογίες που θα σαρώνουν ενεργά την κίνηση στο δίκτυο μας και να μας προειδοποιούν έγκαιρα για τυχόν ύποπτη κίνηση δεδομένων ή ενεργειών» δηλώνει στο NetFAX ο Γιώργος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Ανάμεσα στα κυριότερα IT Projects που θα τρέξουν τη νέα χρονιά περιλαμβάνεται και η μετάβαση του οργανισμού στην εποχή του paperless office, με την προμήθεια συστήματος παρακολούθησης διακίνησης των εγγράφων.
«Έχουμε ήδη προβεί στην καταγραφή των ροών διακίνησης των εγγράφων και ήδη οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν τη δική τους ψηφιακή υπογραφή. Προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, καθότι μέσα στο 2019 θα γίνει υποχρεωτική η ψηφιακή υπογραφή όλων των εγγράφων και δίχως ένα σύστημα που να παρακολουθεί τη διακίνηση τους, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί σε όλο τον Οργανισμό» επισημαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος. Υψηλή θέση στην ατζέντα της Διεύθυνσης Πληροφορικής έχει και το GDPR και γι’ αυτό «σε συνεργασία με τους συνεργάτες θα γίνει καταγραφή όλων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που διαθέτει ο ΕΟΤ και θα εφαρμοστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν και να μειωθούν στα απολύτως απαραίτητα που χρειάζονται για τη λειτουργία του οργανισμού». Στο πλάνο περιλαμβάνεται ο ορισμός ενός DPO (Data Protection Officer) μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.
«Το σημαντικότερο έργο όμως για το 2018 είναι η δημιουργία μιας ανανεωμένης νέας διαδικτυακής πύλης (portal) Visitgreece, με την υποστήριξη όλων των νέων τεχνολογιών». Το νέο portal θα είναι πλήρως φιλικό με τις φορητές συσκευές, ενώ θα χαρακτηρίζεται από καινοτομίες που μόνο λίγοι Εθνικοί Οργανισμοί τουρισμού του εξωτερικού έχουν υλοποιήσει. «Θέλουμε να ενσωματώσουμε πιλοτικά στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας, να υποστηρίξουμε βίντεο 360 μοιρών ή και διαδραστικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Η νέα πύλη θα προτείνει διαδρομές περιήγησης στη χώρα, γεωγραφικά σημεία ενδιαφέροντος, εμφάνιση δρομολογίων πλοίων – αεροπλάνων, παρουσίαση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται στη χώρα και δημιουργία ‘ηλεκτρονικού σημειωματάριου ταξιδιού’» συμπληρώνει ο Γ. Παπαδόπουλος.
Σημειώνεται ότι το 2017 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τον οργανισμό, μια χρονιά όπου ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2014 και περιλάμβανε τη μεταφορά 30 φυσικών servers σε VMWare VSphere, την εγκατάσταση (2016) νέου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (της εταιρείας Triton) και την προμήθεια (2016) συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου (της εταιρείας OTS). Παράλληλα, το τρέχον έτος αναβαθμίστηκε ο Exchange στην τελευταία έκδοσή του, «κάνοντας χρήση όλων των τελευταίων τεχνολογιών ασφαλείας (πιστοποιητικά SSL, χρήση πρωτοκόλλου DMARC – DKIM, DAG database)». Το 2017 έγινε και η προμήθεια του Symantec Enterprise Protection, «το οποίο πέρα από τα endpoints προστατεύει και την εισερχόμενη – εξερχόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία». Όλα τα παραπάνω σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και την Syntax.