Η εμπειρία της πανδημίας έχει κάνει ευρέως γνωστή την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών συστημάτων στην αντιμετώπισή της. Η διαχείριση των εμβολιασμών και οι αυτόματες ειδοποιήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Αναλογίζομαι, πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία της περιόδου από τις αρχές του 2020 έως αρχές του 2023, σε κάθε επίπεδο -ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά- αν φτάναμε στην αφετηρία της χωρίς τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο νου μου έρχονται ατελείωτες ουρές, με τον κόσμο να παίζει ξύλο (κυριολεκτικά) για την προτεραιότητα. Αν έχετε επισκεφθείτε μία ΔΟΥ ή εξωτερικά ιατρεία, πριν από πέντε-δέκα χρόνια, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θα αναβιώναν εκείνες οι αλησμόνητες εποχές όπου για να εξυπηρετηθείς για οτιδήποτε από το Δημόσιο, θα έπρεπε ή να «λαδώσεις» ή να έχεις «μέσον» – συνήθως και τα δύο. Φανταστείτε αυτό να συνέβαινε και το διακύβευμα να ήταν η υγεία, ζωή ή θάνατος.

Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ακομα η ψηφιακή τεχνολογία στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε, είναι ψήγματα μπροστά σε αυτά που μπορεί να προσφέρει, αν η χρήση της γίνει ευρεία, με την εγκαθίδρυση κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε να υπερσκελιστεί η γραφειοκρατία και αξιοποιηθεί για πρόγνωση, διάγνωση ασθενειών και έρευνα θεραπειών. Ακόμη και ένας έμπειρος ιατρός, μπορεί να διαθέτει πρόσβαση και γνώση εκατοντάδων ή χιλιάδων ιατρικών περιστατικών. Οι τεχνολογίες Big Data, Cloud Computing, Blockchain, IoT, τα ιατροτεχνολογικά Wearable, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τεράστια ισχύς των συμβατικών και σύντομα των κβαντικών υπολογιστών, -για να σταματήσουμε κάπου την καταμέτρηση- θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εμπειρία και το κριτήριο του γιατρού.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία έχει να προσφέρει πολλά, σε οργανωτικό και ιατρικό επίπεδο. Θα ολοκληρώσω το Editorial του Δεκεμβρίου 2021 με την ευχή και την επιθυμία, η Ψηφιακή Υγεία να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μας οδηγήσει σε ένα πιο οικείο στη φυσιολογία μας lifestyle και όχι μόνο να εξαντληθούν οι δυνατότητές της στη συνταγογράφηση.