Πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές του μήνα, απονεμήθηκαν -όπως κάθε χρόνο- τα βραβεία Nobel από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Ως εδώ, όλα καλά – το καινούριο και διαφορετικό είναι ότι για πρώτη φορά, στα βραβεία της Φυσικής και της Χημείας, τιμήθηκαν άμεσα ή έμμεσα η δημιουργία και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι καθηγητές Geoffrey Hinton και John Hopfield μοιράστηκαν το Nobel Φυσικής για τη δημιουργία νευρωνικών δικτύων απαραίτητων για τη Μηχανική Μάθηση ο πρώτος, και την ανάπτυξη / αξιολόγηση συστημάτων ΑΙ ο δεύτερος.

Ενώ, ο Demis Hassabis (βλέπε DeepMind) τιμήθηκε με Nobel Χημείας (1/4 το δικό του «μερίδιο») για την επαναστατική συνεισφορά του στην πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών, μέσω της δημιουργίας του ΑΙ συστήματος AlphaFold2, πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως, μαζί με την αναμφισβήτητη αναγνώριση του κομβικού ρόλου που θα παίξει στο εξής η ΤΝ, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ‘αστερίσκο’ που εμπεριέχει η συγκεκριμένη επιλογή προσώπων – και μιλάμε, βεβαίως, για το Νόμπελ Φυσικής. Ο Hinton μπορεί να θεωρείται ο ‘πατέρας της ΤΝ’, όμως έχει εκφράσει δημόσια και έμπρακτα (αποχωρώντας πέρυσι από την εξέχουσα θέση του στο τμήμα ερευνών της Google) την ανησυχία του για την ‘κακή’ πλευρά της, ενώ ο Hopfiled έχει, επίσης, δηλώσει ότι συμμερίζεται τους φόβους του συναδέλφου του.

Ποιος, όμως, θα αναλάβει ‘να κρεμάσει το κουδουνάκι στον λαιμό του γάτου’, για να θυμηθούμε τον πασίγνωστο Αισώπειο μύθο; Με άλλα λόγια, ποιος θα αναλάβει να δημιουργήσει (εγκαίρως!) τους μηχανισμούς που θα προειδοποιούν και θα αντιδρούν (άμεσα!) στα καμώματα των κακόβουλων με τη βοήθεια του ΑΙ; Μα, γίνονται πράγματα, ίσως αντιτείνετε – έχουμε πιά την AI Act στην Ευρώπη, την AI Executive Order στην Αμερική, ανάλογες δράσεις εδώ κι εκεί… Όντως γίνονται κι έχουν αρχίσει να υψώνονται κάποια τείχη προστασίας, αλλά καθυστερούν κι ο ‘παλιός’ φοβάται μήπως, όταν ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή τους (σε 2-3 χρόνια από σήμερα), είναι πιά αργά. Αγρυπνείτε, λοιπόν, αγρυπνείτε! Παρά τους φόβους, πάντως, τα δυο πρώτα μεγάλα βραβεία αποτελούν δίκαιη αναγνώριση της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης για το καλό της κοινωνίας κι είναι βέβαιο πως, τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν πολύ περισσότερα.