Μια πρόσφατη έρευνα* της ITscope αποκαλύπτει ποια notebooks συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό κανάλι διανομής προϊόντων Πληροφορικής το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στην κορυφή των προτιμήσεων του καναλιού βρίσκεται το Lenovo ThinkPad L580 (στην έκδοση των 512GB), παίρνοντας τα ηνία από ένα μοντέλο της HP. Ο νέος πρωταθλητής δεν συγκαταλέγεται, ωστόσο, στην οικονομική κατηγορία: με 1.014 ευρώ trade price (τιμή διάθεσης στα καταστήματα και διανομείς από τους κατασκευαστές), το ThinkPad κατατάσσεται στο μεσαίο τμήμα της αγοράς, «προσφέροντας ένα ισορροπημένο λόγο τιμής προς απόδοση» σύμφωνα με την ITscope.

Στη 2η θέση βρίσκεται το HP ProBook 450 GB, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση (24η) που κατείχε το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας «μόλις» 400 κλικ απόσταση από το μοντέλο της Lenovo. Αυτή η εντυπωσιακή του ανάπτυξη δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς στα μέσα Μαρτίου υπέστη μια μεγάλη πτώση στο trade price (από τα 720 στα 620 ευρώ).

Το μεγαλύτερο άλμα στο βαρόμετρο της ITscope έκανε το Lenovo ThinkPad E590, το οποίο αναρριχήθηκε από την 28η θέση (το προηγούμενο τρίμηνο) στην 4η θέση. Η Lenovo αξιοποιεί το δοκιμασμένο look της νέας σειράς E και προσφέρει με το E590 ένα entry level μοντέλο γραφείου, με 625 ευρώ trade price. To Apple MacBook Pro των 15.4» (με τον i7 και 512GB SSD) περιορίστηκε στην 11η θέση.

Μια πιθανή εξήγηση για τη χαλαρή αποδοχή του στην αγορά, είναι, ενδεχομένως, το μεγάλο trade price, κάτι που δείχνει ότι η Apple ίσως να έχει υπερβάλει αυτή τη φορά όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε γι’ αυτό το μοντέλο. Ένα ακόμα high μοντέλο που εμφανίζεται στο top 15, εκτός από το MacBook Pro, είναι το Microsoft Surface Book 2. Με 2.100 ευρώ trade price είναι σαφώς «οικονομικότερο» από το Macbook Pro, και φιγουράρει στην 8η θέση της λίστας.

* Tα στοιχεία της έρευνας βασίζονται στον αριθμό κλικ πάνω από 11.000 χρηστών της πλατφόρμας της IΤscope και αφορούν προϊόντα περισσότερων από 340 συνεργαζόμενων διανομέων σε όλη την Ευρώπη.