Την τελευταία διετία υπάρχει μια αξιοσημείωτη διείσδυση στη διάθεση εκτυπωτών 3D στις διεθνείς καταναλωτικές αγορές.

 Το 3D printing αφορά τον σχεδιασμό τρισδιάστατων μοντέλων με τη βοήθεια λογισμικού, και την εκτύπωσή τους σε τρισδιάστατη μορφή. Η παραγωγή εκτυπώσεων 3D ξεκίνησε την καθιέρωση του σε 3D printing σε τρεις κύριους τομείς. Τη βιομηχανία ιατρικών προϊόντων, ειδικά στα προσθετικά μέλη, για παράδειγμα, στη γναθοχειρουργική με εκτυπωμένο μόσχευμα, στις τέχνες και το σχέδιο και τέλος στη δημιουργία εργαλείων τεχνιτών.

Πλέον, οι σχεδιαστές προϊόντων διαθέτουν τη δυνατότητα δημιουργίας δικών τους σχεδίων, όπως για παράδειγμα κοσμήματα, έπιπλα, παιχνίδια και αγάλματα. Με τη διάθεση των εκτυπωτών 3D οικιακής χρήσης, όπως «UP-Mini» και «Cube 3D», δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που κάποιος πελάτης θα μπορεί να αιτηθεί μια εκτύπωση 3D για να εξυπηρετηθεί μια άμεση ανάγκη του. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Defense Distributed στις ΗΠΑ, η δημιουργία ενός 3D όπλου από πολυμερές υλικό που, φυσικά, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σχετικά με την ηθική χρήση του 3D printing.

Επιπρόσθετα, έρευνες για τη διαβίωση των αστροναυτών στο διάστημα στρέφουν την προσοχή, όχι μόνο στην παραγωγή 3D εργαλείων, αλλά και στα 3D γεύματα από μοντέλα που θα σχεδιάζουν οι ίδιοι οι αστροναύτες, για το τι επιθυμούν να περιέχει το διαστημικό μενού.Τα εφευρετικά και δημιουργικά Service Desk του μέλλοντος θα χρησιμοποιούν το 3D printing για να αποκαταστήσουν βλάβες και συμβάντα, όπως, για παράδειγμα, κατεστραμμένες θήκες δίσκων με την ευχέρεια προσωποποίησης των εκτυπώσεων 3D ανά πελάτη.

Με την τεχνολογία του 3D printing να εξελίσσεται ραγδαία, οι εκτυπώσεις κινητών και ευλύγιστων στοιχείων, πέραν των μονοκόμματων εκτυπώσεων που υποστηρίζονται επί του παρόντος, είναι το επόμενο βήμα στις καταναλωτικές αγορές, όπως επίσης και η ευρεία διάθεση εκτυπωτών 3D μεταλλικών υλικών ή εξωτικών υλικών.Η διαχείριση υπηρεσιών Πληροφορικής θα μπορούσε να επωφεληθεί από το 3D ITSM Printing σε όλο το πλαίσιο της διαμόρφωσης στρατηγικής υπηρεσιών, τον σχεδιασμό τους, τη μετάβαση υπηρεσιών προς τον πελάτη και ειδικά σε λειτουργικό επίπεδο.