Εως τώρα ζούσαμε στην περίοδο της Job 1.0. Γεννιέσαι, πας σχολειό, σπουδάζεις ή μαθαίνεις κάτι (είτε σε κάποιο ίδρυμα, είτε μέσα από τη ζωή) Υστερα απασχολείσαι με εκείνο που έμαθες και το εξασκείς μέχρι να αποσυρθείς. Οταν σε ρωτάνε «Τι δουλειά κάνεις;», απαντάς: «ηλεκτρολόγος», «οφθαλμίατρος», «εργάτης οικοδομών», «επιχειρηματίας» και ο κόσμος αντιλαμβάνεται αμέσως τι εννοείς.

Ηλεκτρολόγοι, οφθαλμίατροι, εργάτες οικοδομών και επιχειρηματίες θα υπάρχουν πάντοτε. Ωστόσο, στο μέλλον, οι ηλεκτρολόγοι δεν θα ‘ναι πια μόνο ηλεκτρολόγοι. Θα έχουν γνώσεις μάρκετινγκ και PR και θα προσφέρουν πρόσθετες «έξυπνες» υπηρεσίες σχετικές ή παραπλήσιες με το αντικείμενό τους ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς.

Η μεγάλη αλλαγή θα προέλθει από το δίκτυο, αλλά και από την επιταχυνόμενη επαγγελματική κατάρτιση σε κάθε κλάδο. Ταυτόχρονα, η μάθηση θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ανοιχτή. Βέβαια, το ότι υπάρχει πληθώρα applications που μας βοηθούν να δημιουργούμε, δεν σημαίνει ότι και όσα δημιουργούμε θα γίνονται καλά. Δεν θα εμπιστευόμασταν φυσικά πότε ένα χειρουργό που έχει εκπαιδευτεί βλέποντας εγχειρήσεις στο YouTube.

Οπως και να ’χει, το βιομηχανικό management και η δομή του (ιεραρχική αλυσίδα, ανθρώπινο δυναμικό, παραγωγή κ.λπ.) δεν συνάδει ως μοντέλο με την αναδυομένη αγορά εργασίας του δικτύου. Στην Job 2.0 η εργασία είναι συνήθως project-based και περιλαμβάνει εναλλασσόμενο σετ «αποστόλων». Εδώ μιλάμε για μια αγορά εργασίας με αυξανόμενο αριθμό free agents που δεν έχουν μια συγκεκριμένη ισόβια απασχόληση.

Το Web 2.0 έχει ήδη παρέμβει και στην εξεύρεση εργασίας, η οποία έχει γίνει μια ρευστή διαδικασία. Κοινωνικά δίκτυα σαν το LinkedIn δημιουργούν μια ευέλικτη πλατφόρμα για διαρκή διάδραση μεταξύ όσων προσφέρουν και όσους ζητούν εργασία. Κάποιος που ζητά εργασία κάποια μέρα μπορεί να προσλαμβάνει ο ίδιος και το αντίθετο. Οι ρόλοι και τα όρια στην πρόσληψη έχουν αρχίσει να θολώνουν.

Σίγουρα η Job 2.0 δεν είναι «απασχόληση» με την κλασική έννοια του όρου. Στο μέλλον η ερώτηση «Τι δουλειά κάνεις;» θα χει αντικατασταθεί με το «Σε ποιο δίκτυο κινείσαι;»…