Χρόνια πολλά γράφουμε οι δημοσιογράφοι για το Internet of Things και για το πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας , τους τρόπους που εργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τα πράγματα, προς το καλύτερο.
Τα πρώτα χρόνια, οι ιστορίες για το IoT έμοιαζαν περισσότερο για υποθέσεις και σενάρια, παρά για μια τεχνολογία ή για ένα οικοσύστημα αξιοποίησης τεχνολογιών που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Έχω την εντύπωση ότι στη χώρα μας, τουλάχιστον, λίγες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει το IoT στα σοβαρά. Γιατί, μπορεί η συλλογή πληροφοριών και ο απομακρυσμένος έλεγχος στο IoT έχει να είναι συνυφασμένος με την έλευση του 5G, όμως πολλές από τις εφαρμογές του, εκείνες που οι καθυστερήσεις μικροδευτερολέπτων δεν είναι κρίσιμης σημασίας, θα μπορούσαν πολλά χρόνια τώρα να έχουν αναπτυχθεί βασισμένες στο Wi-Fi και στο 4G. To 5G είναι πλέον σχεδόν ευρεία διαθέσιμο, ή θα γίνει σε σύντομο σχετικά διάστημα, οπότε όποιος οργανισμός ενδιαφέρεται μπορεί να ξεκινήσει να σχεδιάζει και να αναπτύσσει το δικό του IIoT. Ή μήπως είναι νωρίς ακόμα;
Όπως λέγεται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, οι μονές γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι αυτές που φέρνουν την επανάσταση, αλλά οι ζυγές είναι εκείνες που την καθιερώνουν. Με βάση αυτό το σκεπτικό -που δεν απέχει διόλου από την πραγματικότητα- το 5G θα έχει εισαγωγικό ρόλο για το 6G που ήδη αναπτύσσεται. Εταιρείες όπως οι Ericsson, Huawei, LG, Nokia και Samsung έχουν ανακοινώσει ότι εξελίσσουν σχετικά συστήματα, διεκδικώντας ήδη τον τίτλο του πρωτοπόρου στην έκτη γενιά δικτύων.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει κάποιος εν Ελλάδι οργανισμός ότι είναι νωρίς για επενδύσεις στο IIoT, είναι το Edge Computing που ισχυροποιεί και κάνει αποδοτικότερο το IIoT, καθώς ελαχιστοποιεί σε σημαντικό βαθμό τη μεταφορά δεδομένων από τον αισθητήρα στον κεντρικό server, μέσω της προσθήκης υπολογιστικής δύναμης στα υπολογιστικά άκρα.
Άραγε, πόσο ακόμα θα περιμένουμε;