Καθώς περνούν οι μέρες, μετά την επιστροφή από τις διακοπές, και ο κρατικός μηχανισμός αρχίζει να «αυξάνει στροφές» περνώντας από τα οράματα στις πράξεις, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν κι οι ανακοινώσεις, ειδικά στον χώρο της καινοτομίας, που θεωρείται ο καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάκαμψη της χώρας και τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, από τους οποίους ακόμα απέχουμε πολύ.

Χθες είχαμε δυο «καλά μαντάτα», στο πλαίσιο ισάριθμων εκδηλώσεων, με λίγες ώρες διαφορά η μια από την άλλη, τις οποίες παρακολούθησε το NetFAX. Στην πρώτη από αυτές και στο πλαίσιο μιας άτυπης συνάντησης σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους διαπιστευμένους σ’ αυτό συντάκτες, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής ξένων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, σε ρόλο άμισθων συμβούλων, δίνοντας μάλιστα και το πρώτο όνομα.

Ο πρώην και για δυο θητείες (2006-2016) πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, στην επιμονή και τα οράματα του οποίου αποδίδεται ο μετασχηματισμός της βαλτικής χώρας σε πρότυπο ψηφιακό κράτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ταραγμένα χρόνια αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, είναι το πρώτο μέλος αυτής της επιτροπής, η οποία θα θεσμοθετηθεί και επισήμως στο υπό κατάθεση διυπουργικό αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ο κ. Ilves, που επισκέφθηκε πέρυσι την Ελλάδα για ομιλίες και επαφές, μας είχε διαβεβαιώσει -κάτι που θυμήθηκε και επανέλαβε χθες ο υπουργός- πως μονάχα τρία πράγματα δεν γίνονται πλέον ψηφιακά στη χώρα του: δεν μπορείς να παντρευτείς, να χωρίσεις και να αγοράσεις γη – όλα τα άλλα γίνονται αποκλειστικά online.

Μάλιστα, είχε τονίσει από σκηνής πως, όταν εγκαταστάθηκε μετά την αφυπηρέτησή του στις ΗΠΑ, ως διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Hoover Institution του πανεπιστημίου Stanford, ένιωσε σαν να επέστρεφε στη δεκαετία του ’60… Ο τιμημένος με πλήθος διακρίσεις και βραβεία Εσθονός πολιτικός, που είναι επίσης μέλος δεκάδων διεθνών επιτροπών και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το χώρο του blockchain, αναμένεται να έχει -μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα- θετικότατη συμβολή στη διαμόρφωση της Ψηφιακής Βίβλου, δηλ. τη λεπτομερή στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, που ετοιμάζει ομάδα ειδικών υπό τον υφυπουργό κ. Ζαριφόπουλο.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου, όπως παρουσιάστηκαν στη συνάντηση γνωριμίας, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η ταχεία απλούστευση των διαδικασιών από την ομάδα του υφυπουργού κ. Γεωργαντά, η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων του κρατικού μηχανισμού, ο εξορθολογισμός των υπό προκήρυξη και των εκκρεμών έργων, η αναμόρφωση των δομών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, η ενίσχυση της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η προετοιμασία για την εποχή του 5G, αλλά και η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απόκτησης νέων δεξιοτήτων για νέους και μη.

Προς δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας
Στη δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο egg, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έκτου και της έναρξης του έβδομου κύκλου νεοφυών επιχειρήσεων (ως σήμερα έχουν περάσει από εκεί 204 επιχειρηματικές ομάδες, συνολικά 800 άτομα, αποτελώντας ικανό αντίδοτο στο μάλλον μειούμενο brain drain), ο υφυπουργός αρμόδιος για Έρευνα & Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, τόνισε (παρόντος και του υφυπουργού για ιδιωτικές επενδύσεις και ΣΔΙΤ, Γιάννη Τσακίρη) ότι μέσα στο μήνα και στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα ανακοινωθεί μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη agenda για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ενός Πάρκου Καινοτομίας (Athens Innovation District, ο τίτλος του), σε χώρο που έχει ήδη βρεθεί και θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Μιλώντας, επίσης, για την επίκαιρη -λόγω των ημερών- Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ε&Τ υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί το εμπορικό σκέλος της (σε αντίθεση με το πολιτικό, που δείχνει να υπερτερεί τα τελευταία χρόνια), να μετατραπεί σε ένα είδος roadshow και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των Βαλκανίων.