Η νέα εποχή του Open Banking έχει ξεκινήσει και αυτό έγινε ευρέως αντιληπτό από όλους τους συμμετέχοντες στο 16η διοργάνωση του Bank Management Conference, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στο Divani Caravel Hotel από την BOUSSIAS.

Η πορεία του τραπεζικού τομέα στη νέα πραγματικότητα μέσα από το Open Banking, οι προοπτικές που διανοίγονται, η ανάδειξη και ανάλυση των τάσεων και των επιταγών σε cutting-edge technology, η χρήση της καινοτομίας σε ανατρεπτικά αλλά ρεαλιστικά νέα συστήματα με εύκολη εφαρμογή από την αγορά  και των νέων μοντέλων marketing, και το σύνθετο ανταγωνιστικό πεδίο που διαμορφώνεται για το χρηματοπιστωτικό τομέα, συζητήθηκαν (και αναλύθηκαν) διεξοδικά στο 16o Βank Management Conference. Το Open Banking βρίσκεται σε μία σχετικά μη ορατή ακόμα φάση από το σύνολο της αγοράς, εντούτοις είναι εδώ και πολύ σύντομα θα αρχίσει να διαμορφώνει τη νέα κουλτούρα.

Η πορεία είναι ταχεία και δυναμική, απαιτεί ανατρεπτικές τεχνολογίες, ωστόσο το κριτήριο για την επιτυχία θα το δείξει η ανταπόκριση των πελατών (Επιχειρήσεων και Καταναλωτών). Από την θέση σε εφαρμογή της οδηγίας PSD2 και μέχρι την πλήρη υλοποίηση της σε συνδυασμό με το GDPR και το υπόλοιπο σύνολο των σχετικών κανονισμών οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον τραπεζικό τομέα και τους νεοεισερχόμενους παίκτες, οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μία σειρά από θεμελιώδεις προκλήσεις και καλούνται να σχεδιάσουν την νέα πορεία τους στοχεύοντας τεχνολογικά σε ένα επιτυχημένο digital transformation με μία ταυτόχρονη go-to-market στρατηγική φέρνοντας νέες προτάσεις και προσβλέποντας αυξανόμενη και θετική ανταπόκριση σε νέες υπηρεσίες, νέες πρακτικές χρήσης και νέα κανάλια ανάπτυξης σχέσεων B2B και B2C. Η νέα εποχή του Open Banking είναι εδώ και αυτό έγινε ευρέως αντιληπτό από όλους τους συμμετέχοντες στο 16η διοργάνωση του Bank Management Conference.

Οδικός χάρτης
Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στις τάσεις που διαμορφώνονται από τις τεχνολογικές καινοτομίες και τη χάραξη του νέου οδικού χάρτη που θα επιτρέψει στους τραπεζικούς οργανισμούς να μεταβούν ομαλά στην επόμενη ημέρα.
Όπως επισήμανε o Δρ Νικόδημος Δαμιανού, Διευθύνων Σύμβουλος της JCC Payment Systems Ltd, η συνεργασία είναι το μονοπάτι για την επιτυχή προσαρμογή στο καινούργιο ανταγωνιστικό τοπίο. Την αξία της συνεργασίας τόνισε και η Sophia Bantanidis, Επικεφαλής της Ρυθμιστικής και Στρατηγικής Αγοράς της EMEA στην τράπεζα Citi, εστιάζοντας στη συμβιωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των τραπεζικών οργανισμών και των fintech.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του keynote speaker, Daniel Doderlein, CEO & Founder της Auka, τα mobile payments θα αποτελέσουν το επόμενο βασικό τρόπο πληρωμών ανοίγοντας το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς μετρητά –  όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν ενστερνιστεί νωρίτερα από εμάς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζουν τα Big Data, ένα θέμα που αναλύθηκε διεξοδικότατα από τον διεθνούς φήμης ομιλητή, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Partner στην True North Partners, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το πλήθος δεδομένων δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να διευκρινιστεί και να διατυπωθεί το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Γιατί χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα τα δεδομένα δεν θα μπορούν να μας δώσουν απάντηση.

Η πρώτη ενότητα έκλεισε με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών τραπεζών και fintechs σε ένα ενδιαφέρον πάνελ, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα όπως το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ο εσωτερικός και εξωτερικός ανταγωνισμός, καθώς και η αλλαγή κουλτούρας που χρειάζεται για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Μέσα από αυτή την συζήτηση ανακοινώθηκε πως η Eurobank έχει επενδύσει 350 εκατομμύρια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, μέσω ενός 3ετούς σχεδίου. Επίσης τέθηκε από το κοινό το ερώτημα δημιουργίας ενός κοινού API και ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Executive General Manager της Alpha Bank, δήλωσε επίσημα πως η τράπεζα του επιθυμεί και επιδιώκει ένα τέτοιο σενάριο.

Banking as a service, Open APIs και customer experience
Στο ρυθμό των Open API’s, του Banking as-a-Service, και της σπουδαιότητας του customer experience κινήθηκε η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου. Οι ομιλητές συμφώνησαν πως πρόκειται για μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για τον χώρο του banking. Τα καλά νέα είναι πως βρισκόμαστε στην αρχή της εκθετικής μετάβασης, οπότε τα πράγματα κινούνται ακόμα με μια βατή ταχύτητα. Οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανεβούμε στο τραίνο του ψηφιακού μετασχηματισμού πριν αυτό επιταχυνθεί επικίνδυνα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ψηφιακές λύσεις που ήδη έχουν δημιουργήσει διάφορες εταιρείες και τράπεζες, από in-house λύσεις μέχρι open platforms και από ολοκληρωμένα mobile apps τραπεζών έως wearables κατασκευασμένα ειδικά για την εκτέλεση πληρωμών.

Ανιχνεύοντας τη δυναμική ανάπτυξης
Το τρίτο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με τα αποτελέσματα μιας διαπανεπιστημιακής έρευνας σχετικά με τις διεθνείς τάσεις των εταιρειών fintech, καθώς και τις αντίστοιχες προοπτικές που υπάρχουν για την Ελλάδα. Ακολούθως η υπόλοιπη ενότητα πραγματεύτηκε θέματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών. Τις καινούργιες δυναμικές που ξεκλειδώνουν το AI και το Data Science, αλλά και τους κινδύνους που παραμονεύουν λόγω της συνδεσιμότητας και τελικά την προστασία που μας προσφέρει το cybersecurity.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κωστόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς «Η τεχνολογία υπάρχει. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα προσφέρει προστιθέμενη αξία και πως θα επιτευχθεί η επικοινωνία με τον άνθρωπο». Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Επανεκκίνηση στο Επιχειρείν: Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ», όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τραπεζικό χώρο.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Πέτρου Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο. «Αυτός ο τοπικός τραπεζικός ταμιευτήρας θα έχει κυρίως τοπική δράση. Θα χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα χρηματοδοτεί τις καταναλωτικές ανάγκες σε επίπεδο τοπικό, δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τίποτα άλλο έξω από τα όρια της περιφέρειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Τατούλης.