Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στο διεθνές συνέδριο Decentralized 2019, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ήταν η παρουσία με εθνικό περίπτερο και πολυμελή επιχειρηματική αποστολή του Καναδά, με τη φροντίδα του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας αυτής της χώρας στην Ελλάδα. Άρτια οργανωμένη και καταφανώς αποτελεσματική, αφενός αποκάλυψε τη σημαντικότατη πρόοδο που έχουν κάνει οι Καναδοί στο Blockchain (και συνεχίζουν ακάθεκτοι, καθώς έρευνα της IDC του Αυγούστου έδειξε πως είναι η περιοχή με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτόν τον τομέα, παγκοσμίως), αφετέρου άφησε πολλές ελπίδες για συνέργειες επί ελληνικού εδάφους.

Με περισσότερες από 170 εταιρείες να συναποτελούν το οικοσύστημα του Blockchain, από τις οποίες σχεδόν το 70% κατανέμεται στους χώρους των κρυπτονομισμάτων, της οικονομίας και του fintech, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του λογισμικού, ο Καναδάς διαπρέπει όπως φανερώνουν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία: η ετήσια ανάπτυξη για την πενταετία 2018-2023 εκτιμάται στο 73%, το μέγεθος της αγοράς Blockchain το 2024 υπολογίζεται στα 2,5 δις $, ενώ οι θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα θα ξεπερνούν την ίδια χρονιά τις 107.000 άτομα.

Η κυβέρνηση της Οττάβα προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να προσελκύσει ταλέντα απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και επενδύσεις σε Blockchain, ΙοΤ και ΑΙ, όπως αυτές της αμερικανικής Chronicled στο Βανκούβερ, της κινέζικης SDBT στο Κεμπέκ (13 εκατ. $) και της ινδικής Tech Mahindra (100 εκατ. $) στο Τορόντο.

Παγκόσμια επέκταση και ελληνικές βλέψεις
Το NetFAX συνάντησε με τη βοήθεια των στελεχών της πρεσβείας τούς εκπροσώπους δυο καναδικών εταιρειών που πήραν μέρος στο Decentralized κι έκαναν -όπως παραδέχτηκαν- πλήθος χρήσιμων επαφών. Ο Chami Akmeemana είναι ο CEO της ConvergenceTech, μιας εταιρείας με ιστορία μόλις δυόμιση χρόνων πίσω της, 17 μόνιμους υπαλλήλους και δυο ομάδες developers με εργολαβική σχέση, η οποία εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, αλλά κυρίως κυβερνητικών φορέων.

Η εταιρεία του ενεργοποιείται σε 14 χώρες, ανάμεσά τους στον Καναδά (πχ. στον έλεγχο αλιευμάτων), το Αφγανιστάν, τη Μογγολία (στον έλεγχο του κασμηριού, με χρηματοδότηση του ΟΗΕ), το Περού, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία, την Ινδία (πχ. στήσανε κτηματολόγιο σε ένα από τα κρατίδια) κλπ. με το Blockchain να αποτελεί την πολύτιμη και «θωρακισμένη» βάση για εφαρμογές μητρώου, ιχνηλασιμότητας, μικροδανεισμού, ταυτοποίησης στην υγεία, την παιδεία κλπ.

Επίσης, με τη βοήθεια της ίδιας τεχνολογίας, βελτιώνουν τον παραδοσιακό (και προβληματικό, λόγω της τακτικής των σιλό, που κι εμείς τόσο καλά γνωρίζουμε) τρόπο λειτουργίας των δημοσίων φορέων και τους βοηθούν να εφαρμόσουν στην πράξη πολιτικές ανοικτής πρόσβασης και προστασίας της ιδιωτικότητας για τους πολίτες, όπως προστάζουν οι διατάξεις του GDPR.

Όσο για το μέλλον, εξετάζουν πολύ σοβαρά την αξιοποίηση του Blockchain στον χώρο της ταυτοποίησης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, σε κρίσιμες εφαρμογές όπως ο έλεγχος των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών. Από την DLT Labs, τη «μεγαλύτερη παγκοσμίως ανεξάρτητη εταιρία για τεχνολογία distributed ledger», όπως τόνισαν, μας μίλησαν ο πρόεδρος & CEO, Loudon Owen, και ο EVP & Chief Strategy Officer, Sergei Beliaev, εξηγώντας πως πρόκειται για μια πλατφόρμα Software-as-a-Service, η οποία επιτρέπει σε παραδοσιακούς app developers να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές, μ’ όλα τα πλεονεκτήματα του Blockchain στη βάση τους.

Σας χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφεραν τη χρήση της πλατφόρμας για θέματα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη Walmart Canada, που απλοποίησε πολλές διαδικασίες, αποκατέστησε τη χαμένη εμπιστοσύνη (αφού όλοι είχαν πλέον να κάνουν με τη μία, κοινή για όλους αλήθεια) και εξοικονόμησε πολύ σημαντικά ποσά.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Τορόντο, έχει 210 υπαλλήλους και συνεργάζεται με 20 και πλέον εταιρείες του δείκτη Fortune-100, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στη χώρα μας, πιθανώς σε συνεργασία με κάποια ελληνική εταιρεία, καθώς την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εφαρμογή της τεχνογνωσίας της στο χώρο της ναυτιλίας. Μάλιστα, οι δυο εκπρόσωποί της είχαν στο περιθώριο του συνεδρίου και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.