Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξειδικευμένες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάζουν» και να εγκαθιστούν αναβαθμίσεις αυτόματα, αυτές χρησιμοποιούνται σπάνια. Μόνο το 35% των εταιρειών εγκαθιστά αυτόματα τις αναβαθμίσεις, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 από τη B2B International, για λογαριασμό της Kaspersky Lab.

Εν τω μεταξύ, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά τις ευπάθειες που δεν έχουν επιδιορθωθεί στα απαρχαιωμένα λογισμικά για να προσβάλλουν την υποδομή IT μιας εταιρείας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν ένα δημοφιλές εργαλείο –exploits—για να πετύχουν τους στόχους τους. Τα exploits είναι κακόβουλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τις ευπάθειες λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών για να μολύνουν τους υπολογιστές.

Ένας καλός τρόπος για την πρόληψη των απειλών είναι η εξάλειψη των ευπαθειών το συντομότερο δυνατό, με την εγκατάσταση των επιδιορθώσων του λογισμικού. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Kaspersky Lab, η Java αποτελεί το πιο δημοφιλές πρόγραμμα για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου: το 50% όλων των exploits το 2012 στοχοποίησαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το Adobe Acrobat Reader είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα, με ποσοστό 28%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πάνω από 5.000 υψηλόβαθμων IT Managers από πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας για την αυτόματη εγκατάσταση των αναβαθμίσεων στους εταιρικούς σταθμούς εργασίας.