Το Industrial Cyber Security θα είναι το μεγάλο «στοίχημα» της Kaspersky για τη νέα χρονιά όσον αφορά στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της εταιρείας για Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα ανακοινώσει (ως case study) την υλοποίηση συγκεκριμένης λύσης σε ελληνική βιομηχανία, η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 80 χώρες.
Να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά η Kaspesky αύξησε τα οικονομικά της μεγέθη στην Ελλάδα, επωφελούμενη (και) από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της επιδότησης 90% σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για απόκτηση νέων ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων και των λύσεων ασφαλείας). Πιο σύγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Kaspersky στην Ελλάδα θα κλείσει αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2022, το δίκτυο συνεργατών θα αυξηθεί κατά 15% και οι τελικοί πελάτες κατά 50% (υπολογίζονται περίπου σε 2.500). Μέσα στη χρονιά η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο εργασιακό χώρο στην Καλλιθέα ενώ λειτούργησε και το πρώτο εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτικό της κέντρο στη χώρα μας.
Το Generative AI Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Βλάχος παρουσίασε και ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την εφαρμογή Generative AI από C-suite στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας διεθνούς έρευνας της Kaspersky, η συντριπτική πλειονότητα (92%) των C-suite στελεχών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοί τους χρησιμοποιούν τακτικά εφαρμογές Generative AI (όπως το ChatGPT, το bard της Google κλπ.). Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα (40%) ανέφεραν ότι οι εφαρμογές αυτές αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μιας σειράς καθηκόντων.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειονότητα του δείγματος (72%) εκφράζει ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας που προκύπτουν από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI, καθιστώντας πιθανή τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων αλλά ακόμη και την πλήρη απώλεια ελέγχου των λειτουργιών της επιχείρησης. Η ενσωμάτωση εφαρμογών Generative AI έχει ήδη επιφέρει σημαντικές τομές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται και τοποθετούνται απέναντι στην αγορά.
Ενδεικτικά, από το δείγμα της έρευνας σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (93%) ανέφεραν πως η χρήση Generative AI έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ πάνω από ένας στους δύο (54%) πιστεύει ότι οι εφαρμογές Generative AI θα προκαλέσουν «επανάσταση» στον τομέα της τεχνολογίας, όπως ακριβώς συνέβη και με τη μηχανή αναζήτησης της Google. Στην έρευνα μεγάλο τμήμα των ανώτερων στελεχών διατυπώνει έντονους προβληματισμούς σχετικά με τη διαρροή δεδομένων, με την πλειονότητα να φοβάται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να κοινοποιούν ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας (72%) και των πελατών της (71%) χρησιμοποιώντας πλατφόρμες Generative AI.