Η Turk Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, κατέρρευσε υπό το βάρος των δανείων που είχε λάβει σε δολάρια, τα οποία δεν μπόρεσε ποτέ να αποπληρώσει.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε την Τετάρτη τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου (55%)  της Turk Telekom στις τρεις πιστώτριες τουρκικές τράπεζες – Akbank, Garanti και Is Bank. Η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, ο «τουρκικός ΟΤΕ», είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2005, όταν και αποκτήθηκε από την σαουδαραβική Oger Telecom. Το 2013 η Oger Telecom είχε λάβει δάνειο της τάξης των 4,75 δισ. δολαρίων, θέτοντας ως εγγύηση το 55% του μετοχικού πακέτου της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Μετά από δύο χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή του δανείου οι πιστώτριες τράπεζες προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Τουρκίας, διεκδικώντας το ποσοστό των μετοχών που είχε τεθεί ως εγγύηση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία της Turk Telekom, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο στην τουρκική οικονομία, συμπαρασύρoντας και άλλες τουρκικές επιχειρήσεις.