«Δεν είμαστε πια μακριά, από το να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε μια συναρπαστική, νέα τοποθεσία» λέει το μήνυμα στην ιστοσελίδα της Klarna, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη και τέταρτης fintech στον κόσμο, κι αυτή δεν είναι άλλη από την Αθήνα, όπως δηλώνουν τα bold γράμματα του τίτλου (Yassas Athens), αλλά και η φωτογραφία του συμβόλου της πόλης, της Ακρόπολης, ακριβώς δίπλα.

Κάμποσες φορές ως τώρα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την άφιξη της διάσημης εταιρίας και κύριου εκπροσώπου της δημοφιλέστατης τάσης περισσότερο γνωστής με τα αρχικά BNPL (Buy Now Pay Later), που -ουσιαστικά- επιτρέπει τις αγορές με δόσεις, χωρίς τα προβλήματα και τα υψηλά κόστη των καρτών. Οι προηγούμενες εκ των πραγμάτων διαψεύστηκαν (ήταν και οι καιροί δύσκολοι…), όμως, τώρα μάλλον τελείωσαν τα ψέματα και η Klarna ανοίγει όντως γραφεία στην Αθήνα – μάλιστα, αν πιστέψουμε κάποιους νυν συνεργάτες της από την αγορά (που μας ζήτησαν να προστατέψουμε την ανωνυμία τους), αυτό θα γίνει στις 7 Ιουνίου, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Κέντρο για τη ΝΑ Ευρώπη;
Η Αθήνα έρχεται να προστεθεί στα ως τώρα 23 «homes» της σουηδικής (Στοκχόλμη, 2005) εταιρίας στην Ευρώπη (έχει, επίσης, επτά στη Β. Αμερική κι από ένα σε Όκλαντ, Μελβούρνη και Σίδνεϋ) στο πλαίσιο των σχεδίων της για επέκταση ανά τον κόσμο, και -αν ερμηνεύουμε σωστά τις διαθέσεις της- πρόκειται να γίνει το κέντρο για την αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Στο site της ήδη ζητάει «solution engineer, based in Athens» και υποθέτουμε πως σταδιακά θα «ανοίξουν» περισσότερες θέσεις εργασίας.

H Klarna, που δημιουργήθηκε για να «διευκολύνει τους καταναλωτές να ψωνίζουν online», έχει σήμερα 147 εκατ. ενεργούς χρήστες, οι οποίοι πραγματοποιούν 2 εκατ. συναλλαγές ημερησίως, και 5000 εργαζομένους, ενώ συνεργάζεται με 400.000 εμπόρους σε 45 χώρες. Ο κύκλος εργασιών της, πέρυσι, έφτασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.