Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, ζήτησε τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής όσον αφορά τη συμμετοχή της κινέζικης Huawei στο κτίσιμο των ταχύτατων δικτύων 5G στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση όσον αφορά το ζήτημα της Huawei θα αποτελούσε την καλύτερη λύση» ανέφερε ο X. Bettel, ο οποίος είναι και Υπουργός Τηλεπικοινωνιών της χώρας του, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Huawei από το κτίσιμο των δικτύων 5G πριν πέσουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι. Ότι έχει να κάνει με θεμελιώδη ζητήματα δικαίου ή αφορά συνεργασίες με κράτη, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πληροφορίες πριν αποφασιστεί ποια στάση θα ακολουθηθεί, τόνισε ο Bettel.

Αυτό το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί το Μάρτιο. «Η διαχείριση του θέματος πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκή βάση και να μην ληφθούν μεμονωμένες αποφάσεις από τα κράτη μέλη». Η Huawei, ένας από τους μεγαλύτερους providers τεχνολογιών και εξοπλισμού 5G, δέχεται το τελευταίο διάστημα πιέσεις στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, ένεκα των ανησυχιών για την ασφάλεια που αφορούν τα δίκτυα 5G (Πηγή: dpa).