Σε ακύρωση της πρώτης πρόσκλησης συμμετοχής στο πρόγραμμα WiFi4EU (www.wifi4eu.eu) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε όλη τη διαδικασία, καθιστώντας την μη αδιάβλητη.

Η πύλη WiFi4EU είχε εγκαινιαστεί το Μάρτιο του 2018 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εγκατάσταση δωρεάν σημείων πρόσβασης WiFi σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την Επίτροπο για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, Mariya Gabriel, η πύλη WiFi4EU έκλεισε λίγες ώρες μετά τη λειτουργία της στις 15 Μαΐου 2018 ένεκα της εμφάνισης τεχνικού ζητήματος στο λογισμικό, το οποίο επέτρεψε σε κάποιους Δήμους να υποβάλουν αιτήσεις πριν την έναρξη του προγράμματος και εμπόδισε κάποιους άλλους να το πράξουν.

Έως τότε περισσότεροι από 18.000 δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων, είχαν υποβάλει αιτήσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα. Αυτό οδήγησε την Επίτροπο να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες την ακύρωση της πρώτης πρόσκλησης, υποσχόμενη ότι τα κουπόνια του πρώτου γύρου θα προστεθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης πρόσκλησης. «Είναι σίγουρα απογοητευτική η τεχνική αυτή αστοχία, όσο κι αν μας διδάσκει πως η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών τεχνικών προβλημάτων είναι υπαρκτή σε όλα τα μεγέθη οργανισμών, δημόσιων ή ιδιωτικών.

Περαιτέρω, δημιουργεί ερωτήματα η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει κατά προτεραιότητα τα χρηματοδοτικά αυτά κουπόνια, γεγονός το οποίο προκάλεσε και την υψηλή ζήτηση κατά την ημέρα της υποβολής» αναφέρει στο NetFAX ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, CDO του Δήμου Αθηναίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, η αναβολή της διαδικασίας για το φθινόπωρο του 2018 συνθέτει δυστυχώς μία εικόνα καθυστέρησης που επηρεάζει τα επιχειρησιακά προγράμματα των δήμων, ειδικότερα των μικρών.

«Η Αθήνα, ως δήμος, είναι από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που εγράφησαν στην πλατφόρμα WiFi4EU και ασφαλώς θα ανανεώσει την αίτηση της για το χρηματοδοτικό κουπόνι, μόλις επιτραπεί εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη για την Ψηφιακή Αθήνα που ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης τον Ιανουάριο του 2018» καταλήγει ο Κ. Χαμπίδης.