Κάθε μήνα, πρόσωπα της επικαιρότητας αποκρίνονται σε 7 «προκλήσεις» που τους δίνει το netweek, με κύριο άξονα την τεχνολογία και όχι μόνο. Σ’ αυτό το τεύχος, με αφορμή την παρουσίαση της 5ης πλέον έκδοσης της δημιουργικής και διαχειριστικής πλατφόρμας προγραμματισμού της Allcancode, καλεσμένος μας είναι ο CΕO της εταιρείας, Κώστας Καρολεμέας.

NW: Μαθαίνω παίζοντας ή παίζω μαθαίνοντας;
Κώστας Καρολεμέας: Όλα ξεκινούν τον Αύγουστο του 201, μετά το «exit» από την πρώτη μου επιχειρηματική προσπάθεια. Συνειδητοποιώ ότι ο γιός μου μπορεί να μην ακολουθήσει το επάγγελμά μου αλλά, ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει, οι υπολογιστές θα είναι βασικό εργαλείο, επομένως πρέπει να ξέρει να τους αξιοποιεί – εκείνος κι ολόκληρη η γενιά του. Η δεύτερη σκέψη μου είναι ότι τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια κι έτσι γεννιέται η ιδέα ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού, που θα μάθαινε στα παιδιά προγραμματισμό μέσα από την επίλυση γρίφων. Στην πορεία διαπίστωσα ότι τελικά και οι ενήλικες (τα μεγάλα παιδιά) χρειάζονται διασκεδαστικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να δαμάσουν την δύναμη των υπολογιστών, ειδικά όταν δεν είναι η δουλειά τους.

Μα, έτσι; Χωρίς πρόγραμμα;
Το πρόβλημα που δημιούργησε η ανάπτυξη της τεχνολογίας υπολογιστών είναι η έλλειψη προγραμματιστών. Ο πλανήτης έπεσε αρχικά στην πλάνη ότι η μοναδική λύση είναι να οδηγήσουμε περισσότερα παιδιά σε σχετικές σπουδές, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να παράγει περισσότερους επαγγελματίες προγραμματιστές. Τι θα γινόταν, όμως, αν εναλλακτικά εκπαιδεύαμε περισσότερους ανθρώπους διαφορετικών επαγγελμάτων πώς να μετατρέψουν τους υπολογιστές σε εργαλεία της δουλειάς τους; Ιδρύσαμε την Allcancode το 2014, με μια ομάδα παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών και δημιουργήσαμε το «Run Marco!». Ο Marco και η Sofia (οι δύο ήρωές του) κέρδισαν γρήγορα τις καρδιές των παιδιών και των εκπαιδευτικών, που βοήθησαν να μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Με τη στήριξη αγγέλων επενδυτών (angel investors), ξεπέρασε ως το 2016 τα δυο εκατομμύρια παίκτες σε δεκάδες χώρες.
Το παιχνίδι μας οδήγησε το 2015 στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, στο Silicon Valley, και στον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων Imagine K12 (πλέον τμήμα του Y-Combinator). Εκεί, όπου η επαφή με ανθρώπους-θρύλους, αλλά και η συνύπαρξη σε ένα οικοσύστημα ανάπτυξης και δημιουργίας ανοίγει το μυαλό και συμπυκνώνει τη γνώση, το προϊόν μας εξελίσσεται σε πλατφόρμα δημιουργίας και διαχείρισης εκπαιδευτικού υλικού βασισμένου στο παιχνίδι.

Δηλαδή, όλοι μπορούν, πια;
Στη δεύτερη φάση της Allcancode, που ξεκινάει το 2017, κάναμε στροφή (pivot) και εξελίξαμε την τεχνολογία μας σε εργαλείο δημιουργίας εφαρμογών για ανθρώπους με ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού, αλλά μεγάλη όρεξη να μάθουν χωρίς να χαθούν μέσα στον κυκεώνα των συνεχώς αναδυόμενων, τεχνολογιών, μεθοδολογιών και γλωσσών προγραμματισμού. Αναλαμβάνουμε τα πρώτα έργα υλοποίησης εφαρμογών με χρήση της πλατφόρμας μας και κερδίζουμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο μας δίνει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να εξελίξουμε τη νέα πλατφόρμα και να αποδείξουμε ότι -με τη βοήθειά της- όντως μπορεί κάποιος να μάθει να προγραμματίζει υπολογιστές γρήγορα και χωρίς προηγούμενη εμπειρία.
Τα «δύσκολα» κρύβονται πίσω από απλοποιημένες διαδικασίες και αυτοματισμούς κι έτσι οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να εστιάσουν στην ουσία, που είναι η λογική και οι λειτουργίες της εφαρμογής. Αποκτάμε του πρώτους εκπαιδευόμενους οι οποίοι, στη συνέχεια, εντάσσονται στην ομάδα.

I have a dream…
Το 2019 επενδύει σε εμάς το Uni.fund και η εταιρεία μετατρέπεται σε software house, που αναλαμβάνει την υλοποίηση εφαρμογών web και mobile χρησιμοποιώντας πάντα ως εργαλείο την πλατφόρμα μας, χωρίς καμία εξαίρεση.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται περισσότερες από 40 εφαρμογές, συγκεντρώνεται γνώση για τις ανάγκες της αγοράς και η τεχνολογία μας δυναμώνει και διευρύνεται για να μετατραπεί σ’ ένα πανίσχυρο εργαλείο που καλύπτει τη διαδικασία παραγωγής λογισμικού από τα σχέδια του designer ως τη διάθεση του τελικού προϊόντος στους χρήστες του. Στην πέμπτη πλέον έκδοσή της, η πλατφόρμα θα διατεθεί για πρώτη φορά εκτός εταιρείας το 2021, ξεκινώντας με επιλεγμένους πελάτες από τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τρεις κύκλους εκπαίδευσης με περισσότερες από 70 συνολικά συμμετοχές, που οδήγησαν στη γέννηση μιας κοινότητας δημιουργών για την πλατφόρμα μας, ενώ διαμορφώσαμε και την αντίστοιχη εκπαιδευτική διαδικασία. Το όνειρο και συνάμα όραμα να γίνει η τεχνολογία και ειδικότερα ο προγραμματισμός προσιτός σε περισσότερους ανθρώπους, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα…

One-stop shop, δηλαδή;
Ακριβώς! Οι πελάτες μας αξιοποιούν την ευρύτερη βάση των εργαζομένων στον οργανισμό τους, διευρύνοντας την ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών, με σκοπό να επιταχύνουν τη δημιουργία νέων προϊόντων λογισμικού για εσωτερική χρήση ή για τους πελάτες τους. Οποτεδήποτε ο φόρτος εργασίας υπερβεί τους εσωτερικούς πόρους, εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με την κοινότητα προγραμματιστών που εκπαιδεύουμε.
Η πανδημία έχει επιταχύνει τις αποφάσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό κι από το 2021 οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι μεσαίοι οργανισμοί είναι αναγκασμένοι να επισπεύσουν την υλοποίηση έργων Πληροφορικής. ΄Όμως, με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, στην οποία οδηγεί η αντιμετώπιση του ιού, και κατά συνέπεια τον περιορισμό των οικονομικών πόρων, η λύση που προσφέρουμε εξασφαλίζει την έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού ανάπτυξη του απαιτούμενου custom λογισμικού για τη διασφάλιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των πελατών μας.

Δύσκολο το ταξίδι;
Όσο πιο μεγάλο και μακροπρόθεσμο είναι το όραμα, τόσο δυσκολότερο, μεγαλύτερης διάρκειας αλλά και πιο συναρπαστικό είναι το ταξίδι. Η χώρα μας εμποδίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επειδή δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά γρήγορα οι εμπλεκόμενοι φορείς/θεσμοί. Γίνονται καλόπιστες προσπάθειες, αλλά χρειάζεται χρόνος. Αυτό, όμως, που χρειάζεται περισσότερο, είναι εμπειρία, συνέργειες, ανοικτά μυαλά και πίστη ότι μπορούν και στην Ελλάδα να δημιουργηθούν σύνθετα προϊόντα τεχνολογίας. Χρειάζεται, επίσης, η πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα προκύψει μονόπλευρα, μονάχα από «παραδοσιακούς» τομείς όπως ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας, αλλά από τη δημιουργία νέων τεχνολογιών με διεθνή εφαρμογή και απήχηση.
Δεν μπορούμε να γίνουμε Silicon Valley, αλλά μπορούμε να χτίσουμε ένα οικοσύστημα που διψάει για νέες τεχνολογίες και τολμά χωρίς προκαταλήψεις.

Make a wish…
Εύχομαι σε 10 χρόνια από τώρα η τεχνολογία υπολογιστών να είναι πιο προσιτή σε όλους, όχι επειδή θα έχει αυτοματοποιηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά επειδή θα μπορούμε να την αξιοποιήσουμε κατά βούληση, για να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, χωρίς να χρειαζόμαστε εξειδικευμένους μηχανικούς σε κάθε βήμα.
Οι μηχανικοί θα έχουν αρκετή δουλειά δημιουργώντας τις υποδομές και τα εργαλεία για να συμβεί αυτό. Κι αν μου επιτρέπεται δεύτερη ευχή… εύχομαι η Allcancode να έχει προσφέρει την πλατφόρμα που θα κάνει την πρώτη ευχή πραγματικότητα! NW

Ο Κώστας Καρολεμέας ανακάλυψε τον προγραμματισμό υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, μαθητής τότε στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών (BSc) και Διοίκηση επιχειρήσεων (MBA). Το 2020 συμπληρώνει 29 χρόνια καριέρας στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού για ευρύ φάσμα εφαρμογών, στη μηχανική, την υγεία, την ψυχαγωγία, τα χρηματοοικονομικά, το marketing και την εκπαίδευση. Πριν από την Allcancode ίδρυσε την Evorad (2006), η οποία δημιούργησε ένα ιδιαίτερα αγαπητό στους ακτινολόγους λογισμικό εξειδικευμένης επεξεργασίας για διάγνωση, αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικών εικόνων.