Την… «κουρτίνα» της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, τον πρώτο φορέα του δημοσίου που θα κάνει χρήση ΑΙ για τη διεκπεραίωση εργασιών του και συγκεκριμένα για το νομικό έλεγχο συμβολαιογραφικών πράξεων που του κατατίθενται, τράβηξε χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ήδη στην πιλοτική φάση της εν λόγω εφαρμογής ΤΝ για το νομικό έλεγχο συμβολαίων που καταθέτουν οι πολίτες στο Κτηματολόγιο έχουν διαπεραιωθεί 2.000 έλεγχοι μειώνοντας τον αναγκαίο χρόνο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης εργασίας από τα περίπου 30 λεπτά σε 10 λεπτά. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εφαρμογή ΑΙ για την έγκριση συμβολαιογραφικών πράξεων θα τεθεί σε καθολική εφαρμογή στο σε λειτουργία Κτηματολόγιο από τις 20 Σεπτεμβρίου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

«Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό, και έχουν γίνει οι πιλοτικές δοκιμές με πολύ μεγάλη επιτυχία, και μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για το διοικητικό προσωπικό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σημαντική εξοικονόμηση χρόνου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι του Κτηματολογίου διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί:

  • Να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα,
  • Να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων,
  • Να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ,
  • Και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
δίχως κόστος, είναι πολύ απλό στη χρήση του δίχως να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών και υλοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.