Έχοντας περάσει πια στη δεύτερη και πιο ουσιαστική, αφού τελικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, φάση των προσπαθειών της -το σύνθημα ‘από τη σχεδίαση στην υλοποίηση’ κυριαρχούσε σε αφίσες και εικόνες- η Κοινωνία της Πληροφορίας παρουσίασε χθες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς έναν απολογισμό της πορείας και των δράσεών της, τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημαντικός, αλλά και δύσκολος ο ρόλος της, ως ένας από τους δυο βραχίονες (ο άλλος είναι το ΕΔΥΤΕ) υλοποίησης των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ευρύτερα της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως αυτή περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο, σ’ έναν χώρο που αγγίζει τους πάντες και τα πάντα.

Αυτονόητη, λοιπόν, η παρουσία στην εκδήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ΓΓ, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος), με την επικουρία της υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, που αρχικά άκουσαν τον πρόεδρο της ΚτΠ , καθ. Δημήτρη Ασκούνη, να εξιστορεί τις μεγάλες προκλήσεις στα πέντε χρόνια της εταιρίας, η οποία επανεκκίνησε το ’19 με 60 εργαζομένους σε δυο κτήρια και στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης πολίτη – κράτους. Σήμερα, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 250 άτομα, με πλούσιες εμπειρίες και μεταπτυχιακά / διδακτορικά οι περισσότεροι, εδρεύουν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και συνεχίζουν να επιμορφώνονται και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Η εταιρία έχει συμμετοχή στο μεγαλύτερο μέρος των δράσεων ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων, υλοποιώντας σήμερα 11 μεγάλες δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ., και πλήθος μικρότερες – συνολικά, έχει ανάμιξη σε περισσότερα από 350 έργα, προϋπολογισμού 4,95 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη στρατηγική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι να πρωτοδείς…
Επιλέγοντας να «μιλήσει» με εικόνες, παρά με λόγια, η ΚτΠ πρόβαλε ένα ευμέγεθες βίντεο από τα έργα στα οποία είχε καίρια συμβολή: ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, Τηλεδίκες για τη βελτίωση της σημερινής προβληματικής κατάστασης στον χώρο της Δικαιοσύνης, βασικές υποδομές και εκσυγχρονισμός του G Gloud, εκσυγχρονισμός της ΕΜΥ και της λειτουργίας του 112, συστήματα για την έγκαιρη πρόληψη πυρκαγιών, υποδομές για διευκόλυνση της ζωής των ΑΜΕΑ, μαζί με τη δημιουργία του ευρύτερου οικοσυστήματος των Pass, ήταν μερικές μόνο από τις (πολλές) δράσεις του βίντεο. Που συμπληρώθηκαν με τη δέσμευση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν γίνει σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου ψηφιακές, ως το 2027. Προς επίρρωση του σημαντικού ρόλου της εταιρίας, η υπεύθυνη επικοινωνίας Ελένη Δέδε παρουσίασε, επίσης, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στους συνεργαζόμενους φορείς, με πολλά και διαφορετικά ερωτήματα, σχετικά με το επίπεδο ικανοποίησής τους, τα οποία δικαιώνουν την προσπάθεια. Ποσοστό 84,1%, για παράδειγμα, είδαν καθαρή βελτίωση με τις καινοτόμες λύσεις που τους προτάθηκαν, ενώ 88,1% παραδέχθηκαν ότι αυτές ικανοποίησαν πλήρως τις ανάγκες τους.

Ψηφιακές περιπέτειες
Για τις «ψηφιακές περιπέτειες» των τελευταίων πέντε χρόνων μίλησε ο Διευθ. Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, θέτοντας ως στόχο την ύπαρξη ισχυρού «αποτυπώματος στο μέλλον». Ως σημαντικά επιτεύγματα αυτής της περιόδου ανέφερε την ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος στους κόλπους της εταιρίας και τις συνέργειες με τους φορείς, τη μετάβαση από τη δυσπιστία στην εμπιστοσύνη, την επιλογή να επιδιωχθούν μικρές νίκες αντί για φαραωνικά έργα, με κύριο άξονα πάντα τη στήριξη του υπουργείου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Έκανε λόγο για περισσότερους από 280 διαγωνισμούς και 320 συμβάσεις (ανάμεσά τους, περισσότερες από 100 για το Ταμείο Ανάκαμψης, με πάνω από 65 αναδόχους), για το τεράστιο στοίχημα να τελειώσουν όλα στην ώρα τους και τις διορθωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, (έστω κι αν αυτό σημαίνει απένταξη κάποιων έργων, με τα χρήματά τους να κατευθύνονται αλλού, ώστε να μη χαθούν πόροι). Επανέλαβε το γνωστό κι από παλαιότερες συνεντεύξεις του σύνθημα «ισότιμη πρόσβαση για όλους», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έλλειμμα δεξιοτήτων, για το οποίο ανέλαβε πρόσφατα δράση το υπουργείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός, Κωνστ. Κυρανάκης, επαίνεσε τη «συμβίωση» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με μπροστάρη αυτή τη φορά το δημόσιο, τονίζοντας ότι έρχονται ακόμα μεγαλύτερα στοιχήματα την επόμενη πενταετία. Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με τον δικό του χαιρετισμό ο υπουργός κ. Παπαστεργίου, δηλώνοντας ότι το οικοσύστημα των ΤΠΕ πάει την Ελλάδα μπροστά, καθώς προσφέρει αντί προβλημάτων λύσεις και στηρίζεται στο τρίπτυχο ‘εκτίμηση – εμπιστοσύνη – σεβασμός’.