Την αποχώρησή του- στις αρχές της επόμενης χρονιάς- από το «τιμόνι» της Lamda Hellix, η οποία αλλάζει πλέον εταιρική ταυτότητα και μετονομάζεται σε Digital Realty, ανακοίνωσε ο Απόστολος Κάκκος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κέντρου δεδομένων της εταιρείας στο Κορωπί. Ο κ. Κάκκος ολοκληρώνει μία διαδρομή 20 ετών με αφετηρία το 2002, έτος ίδρυσης της Lamda Hellix, διαβλέποντας τότε πως θα υπάρξει η ανάγκη για την δημιουργία ουδέτερων παροχών υπηρεσιών data centers στην Ελλάδα και τελευταίο «σταθμό» την επίσημη λειτουργία του Lamda Hellix Athens 3, του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα. Επικεφαλής της εταιρείας στη νέα εποχή θα αναλάβει ο Chief Commercial & Technology Officer, Αλέξανδρος Μπεχράκης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Κάκκου.

Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να προσφέρει 6,8 MW IT Power και 20 MVA συνολική ισχύ, με τέσσερις διαθέσιμες αίθουσες δεδομένων, ικανές να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας και περίπου 3.100 τ.μ. συνολικού εξοπλισμένου χώρου, σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600τ.μ. Το νέο data center μέρος του Athens Data Center Campus, του συμπλέγματος κέντρων δεδομένων της Lamda Hellix θα διασυνδεθεί με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, Athens-1 και Athens-2 και όπως ειπώθηκε χτες, θα φιλοξενήσει τους πρώτους του πελάτες στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Τα πρότυπα βάσει των οποίων σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το κατατάσσουν στα πλέον αποδοτικά data centers παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, ενώ θα ηλεκτροδοτείται αμιγώς από «πράσινες» πηγές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, Απόστολος Κάκκος, χαρακτήρισε τη λειτουργία του Athens 3 «ιστορική στιγμή για την εταιρεία», προσθέτοντας ότι ο όμιλος με τις επενδύσεις του ενισχύει το ψηφιακό προφίλ της χώρας, δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, τονώνει τη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και ενισχύει τις συνέργειες στον κλάδο.

Το Athens 3 είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα  ενώ ανάλογο μέγεθος θα έχει και το Athens 4, το οποίο θα εδράζεται εντός του Athens Data Center Campus της Lamda Hellix στο Κορωπί, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του και να είναι έτοιμο μέχρι το 2024. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα επένδυση στην Κρήτη, με τη δημιουργία του HERAKLION-1 εντός της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, του πρώτου μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center στο νησί. To νέο data center στην Κρήτη, χωρητικότητας 6,5MW, φιλοδοξεί να υπαχθεί στις εμβληματικές/στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας και να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2025.