«Αν ηγείσαι και δεν σε ακολουθεί κανείς τότε... κάνεις βόλτα», μου είπε πρόσφατα μια φίλη και συνάδελφος, θέλοντας να τονίσει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η έννοια του ηγέτη δεν υφίσταται αν δεν έχει... «ακόλουθους», ή followers, για να χρησιμοποιήσουμε και τη διάλεκτο των social media (βλέπε Twitter).

Στην παγκόσμια ιστορία άλλωστε, δεν υπήρξε ηγέτης, κανενός είδους, χωρίς μια ομάδα ανθρώπων, μικρή ή μεγάλη, να πιστεύει σε αυτόν και να εμπνέεται από αυτόν, να τον ακολουθεί στο νέο δρόμο που είτε χαράζει, είτε επιλέγει να τους οδηγήσει – άσχετα αν ο δρόμος αυτός ήταν ο σωστός, άσχετα αν η ιστορία τελικά τον δικαίωσε ή όχι.

Το παραπάνω ισχύει και για τους business leaders. Οχι βέβαια με την έννοια ότι χρειάζονται υποτελείς να τους ακολουθούν, αλλά με την έννοια ότι ως ηγέτες οφείλουν να χαράξουν το δρόμο πάνω στον οποίο θα πορευτεί η εταιρεία. Και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν ότι ο δρόμος αυτός είναι ο σωστός.

Αλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη είναι η ικανότητά του να ηγηθεί στα… δύσκολα, καθώς όπως λέει και ο σοφός λαός «ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται». Και στην εποχή που ζούμε, αυτή της κρίσης, όπου τίποτα δεν είναι πλέον όπως το ξέραμε, η «φουρτούνα» είναι μεγάλη.

Και μπορεί το τοπίο να φαίνεται «μαύρο» στη διάρκεια της καταιγίδας που ζούμε, νομοτελειακά όμως, μπροστά μας βρίσκεται η ακτή. Με τη διαφορά, ότι πρόκειται για την ακτή του «Νέου Κόσμου».

Το δρόμο για το νέο αυτό κόσμο καλείται να βρει ο σύγχρονος CIO-ηγέτης, και να οδηγήσει σε αυτόν όχι μόνο την ομάδα του, αλλά ολόκληρη την εταιρεία. Η συγκυρία είναι μοναδική. Είναι η στιγμή που ο CIO μπορεί, όχι απλώς να ακολουθήσει τις εξελίξεις του επιχειρείν, κρατώντας τα ψηφιακά φώτα αναμμένα, αλλά κατά κάποιο τρόπο να τις καθορίσει, καθώς έχοντας την τεχνολογία ως πολύτιμο όπλο, είναι σε θέση να καταστήσει το business πιο αποτελεσματικό, να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες, να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, και κυρίως να εντοπίσει τις καινοτομίες που θα καθοδηγήσουν το εταιρικό καράβι εν μέσω της συνταρακτικής αλλαγής που συμβαίνει γύρω μας.

Αυτή τη μετάβαση στη νέα μορφή ηγεσίας που απαιτείται πλέον από το ΙΤ, στοχεύει να αναδείξει το 5ο ΙΤ Directors’ Forum, που θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.itdirectorsforum.gr.