Μια πολύτιμη πρωτοβουλία συνδυάζει τις δυνάμεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να ενισχύσει το πιο αδικημένο ψηφιακά κομμάτι του πληθυσμού -τα έφηβα κορίτσια- την στιγμή ακριβώς που η κοινωνία δείχνει να το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, βοηθώντας τα να αποκτήσουν δωρεάν ψηφιακές δεξιότητες.

Γράφεται και ξαναγράφεται: η μόνη άμεση λύση στην έλλειψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες είναι να τις αποκτήσει εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού το οποίο τις στερείται μαζικά και για λόγους καθαρά κοινωνικούς. Οι νέες γυναίκες. Αυτές που με το που θα μπουν στην εφηβεία μένουν -καθαρά για λόγους στερεοτύπων φύλλου- μακριά από τις τεχνολογίες πληροφορίας και -μοιραία- έξω από όλους τους κόσμους στους οποίους αυτές ανοίγουν την πόρτα και τις ευκαιρίες από την απασχόληση μέχρι την δημιουργικότητα.

Αυτή η συνθήκη κάνει αναγκαίο όσο και πολύτιμο το διήμερο workshop «Let’s Get Digital» της HP Hellas και του Ιδρύματος Χατζηγάκη, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου, στο «Ανοιχτό Ψηφιακό Σχολείο για όλους» του Δήμου Κορυδαλλού. Εκεί με αφορμή την “Διεθνή Ημέρα για τα Κορίτσια στην Τεχνολογία”, οι εθελοντές εργαζόμενοι της HP, -στα πλαίσια και του προγράμματος τους “40 Days of Doing Good”- εκπαίδευσαν κορίτσια 14 έως 17 ετών με ελάχιστη ή καθόλου γνώση και επαφή με την τεχνολογία, σε βασικές ψηφιακές εφαρμογές και δεξιότητες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενηθήκαμε με τους συνεργάτες μας από το Ίδρυμα Χατζηγάκη σε αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο. Δύο χρόνια πριν, όταν το εγκαινιάσαμε ελπίζαμε στην επιτυχία του – κάτι που σήμερα αποδεικνύεται» δήλωσε ο Νίκος Χρηστάκης, Managing Director της HP Ελλάδος και Κύπρου, «η συμμετοχή όλων των κοριτσιών από τα σχολεία της περιοχής, μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αποτελεί κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε ποιοτική μάθηση. Για εμάς η εκπαίδευση θεωρείται ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με την τεχνολογία να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και ανάπτυξή της. Καθημερινά, ευθυγραμμίζουμε τους πόρους και την τεχνογνωσία μας με πρωτοβουλίες που κάνουν ουσιαστική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων».

Σχολιάζοντας η Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, Γενική Γραμματέας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας-Προγραμμάτων, ανέφερε: «πριν από λίγο καιρό καλωσορίσαμε την HP με ιδιαίτερη χαρά. Με συνοδοιπόρους όπως η HP που συναισθάνεται την αναγκαιότητα της άμεσης κινητοποίησης και μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία μ’ εμάς για το κοινωνικό έργο με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική, σφαιρική εκπαίδευση, την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού και ψηφιακού αλφαβητισμού και την υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών και παιδιών, μπορούμε να επεκτείνουμε την δράση μας. Το διήμερο workshop απέδειξε ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Το «Ανοιχτό Ψηφιακό Σχολείο για Όλους» στον Δήμο Κορυδαλλού αποτελεί μία πρωτοβουλία της HP που σίγουρα μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση ανθρώπων που το χρειάζονται».

Το «Ανοιχτό Ψηφιακό Σχολείο για Όλους», λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια προσφέροντας ισότιμη συμμετοχή όλων στην νέα ψηφιακή εποχή, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα δεξιοτήτων πληροφορικής τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητά και παράλληλα συνιστούν εφόδια για την επαγγελματική εξέλιξη και την κοινωνική κινητικότητα.
Το Let’s Get Digital ήταν το πρώτο από μία σειρά workshops επικεντρωμένα στις ψηφιακές δεξιότητες που θα πραγματοποιηθούν, με το επόμενο να αναμένεται στο τέλος Μαΐου.