Στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης του νέου κρυπτονομίσματος Libra και εν αναμονή της επίσημης κυκλοφορίας του στην αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, το NetFAX είχε τη δυνατότητα να κάνει μια συζήτηση με τον αμερικανό καθ. Ahmed Banafa, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους tech influencers παγκοσμίως στο LinkedIn και ειδήμονας σε ζητήματα που σχετίζονται με το ΙοΤ, το blockchain, το cyber security και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τι είναι το νέο νόμισμα Libra που ανακοίνωσε το Facebook; Πιστεύετε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανησυχούν από την ύπαρξη ενός τέτοιου νομίσματος;
Kαθ. Αhmed Banafa: Το Libra είναι ένα ψηφιακό νόμισμα και πιο συγκεκριμένα αυτό που χαρακτηρίζουμε σήμερα ως κρυπτονόμισμα (ένα νόμισμα δηλαδή που δημιουργείται μέσω της κρυπτογραφίας). Θα έλεγα ότι είναι κάτι μεταξύ του Bitcoin και του Paypal, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των δύο κόσμων, αποφεύγοντας, δηλαδή, τις διακυμάνσεις και την αστάθεια του Bitcoin και καταργώντας τα τέλη που σχετίζονται με το PayPal.
Δεν θεωρώ ότι το Libra θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις τράπεζες, καθώς θα δημιουργήσει μια νέα πηγή ροής χρημάτων για το τραπεζικό σύστημα – λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται κανείς να καταθέσει μετρητά σε μια τράπεζα για να αγοράσει το Libra, αλλά και θα πρέπει να επισκεφτεί μια τράπεζα για να εξαργυρώσει τα Libra που θα έχει στην κατοχή του. Οι τράπεζες θα επηρεαστούν αρνητικά μόνο στην περίπτωση που δεν αναγνωρίσουν την καινοτομία που φέρνει το νέο νόμισμα και αρνηθούν να την υιοθετήσουν.
Θεωρείτε ότι θα ήταν δυνατόν το νόμισμα Libra να κυριαρχήσει στις συναλλαγές έναντι των άλλων νομισμάτων; Και ποια πιστεύετε ότι θα είναι η θέση των ρυθμιστικών αρχών απέναντι σε αυτό;
Kαθ. Αhmed Banafa: Ναι, είναι πιθανό το Libra να γίνει το κυρίαρχο νόμισμα των συναλλαγών, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό χωρίς την επίβλεψή τους. Καθώς, αν συνέβαινε αυτό θα αποκτούσε τεράστια δύναμη το γκρουπ των εταιρειών που συμμετέχουν στο Libra.org, όπως και το Facebook, καθώς όλα θα γίνονται χρησιμοποιώντας τις υποδομές του (servers, υπολογιστές, μηχανικούς, χρήστες κ.λπ.).
Πόσο ασφαλές θεωρείται ότι είναι το Libra; Τι μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν ώστε να προφυλαχθούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν το νέο σύστημα πληρωμών που εισάγει;
Kαθ. Αhmed Banafa: To Facebook υπόσχεται ότι θα προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, όπως και τα δεδομένα των καταναλωτών, και ότι δεν θα αξιοποιήσει στοιχεία οικονομικών συναλλαγών που θα διεξαχθούν με το Libra. Γι’ αυτό το σκοπό δημιούργησε μια νέα εταιρεία, με την ονομασία Calibra, που θα παρέχει ένα ψηφιακό πορτοφόλι για την αποθήκευση του νέου κρυπτονομίσματος, ανεξάρτητα από το Facebook. Βέβαια, το Facebook ποτέ δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη για αυτό που λέμε SSP (Security, Safety, Privacy).
Ουσιαστικά, η μόνη επιπλέον εξασφάλιση που προσφέρει το Libra είναι ότι θα αξιοποιείται το blockchain για τις συναλλαγές, όποτε είναι ασφαλές υπό αυτήν την προοπτική – ωστόσο δεν είναι ασφαλές αν κάποιος ξεγελάσει τους χρήστες με πλαστά ψηφιακά πορτοφόλια.
Το μεγαλύτερο ρίσκο, λοιπόν, είναι οι «κακοί» developers, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσθέσουν επιζήμιο κώδικα στο σύστημα – μη ξεχνάμε ότι το Libra είναι κατά βάση ένα Open Source σύστημα (με ότι ρίσκο συνεπάγεται αυτό). Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι το Facebook, σύμφωνα με τα μελλοντικά του σχέδια, θα ανοίξει σε πέντε χρόνια το Libra.org σε όσο το δυνατόν περισσότερους οργανισμούς (το Facebook διαθέτει, ήδη, 7 εκατ. διαφημιστές, 2,6 δισ. χρήστες και εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις).
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι το Facebook θα μπορεί να μετατραπεί σε μια «shadow bank» και ότι οι ρυθμιστικές αρχές τους θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι σε πολύ υψηλή εγρήγορση. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
Kαθ. Αhmed Banafa: Η Γαλλία και η Γερμανία ανησυχούν σαφώς γι’ αυτό και θα προβάλουν κάθε δυνατή αντίσταση ώστε το Facebook να μην κυριαρχήσει στη χρηματοπιστωτική αγορά. Αυτό που βλέπω είναι ότι το Facebook προσπαθεί να επανεφεύρει το χρήμα. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα επιβάλουν κανόνες και αυστηρές απαιτήσεις για να ελέγξουν τη ροή του χρήματος και θα θέσουν κατευθυντήριες γραμμές για να εμποδίσουν το ξέπλυμα χρήματος και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κάτι που θα επιβραδύνει σημαντικά την υιοθέτηση του Libra.
O καθ. Ahmed Banafa διαθέτει στο ενεργητικό του εκτεταμένο ερευνητικό έργο με επίκεντρο το IoT, το blockchain, το cybersecurity και το AI. Έχει κάνει διαλέξεις (και έχει διδάξει) στα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια, ενώ θεωρείται κορυφαίος tech influencer στο LinkedIn, με αρθρογραφία στα Forbes, IEEE-IoT και MIT Technology Review, αλλά και συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις στους σταθμούς ΑBC, CBS, NBC, BBC και Fox TV.
Είναι μέλος του MIT Technology Review Global Panel, μέλος του διδακτικού προσωπικού του San Jose University και συγγραφέας των βιβλίων “Secure and Smart Internet of Things (IoT) using Blockchain and Artificial Intelligence (AI)” και “Blockchain Technology and Applications”.