Αγαπητοί αναγνώστες,
Η χώρα, η καθημερινότητα και η ίδια η αγορά βρίσκεται ενώπιον καταλυτικών αποφάσεων που θα σηματοδοτήσουν το εγγύς μέλλον. Καθείς στέκεται μπροστά από τον καθρέφτη του, σταθμίζει τα δεδομένα και λαμβάνει μια απόφαση δίχως δυνατότητα… επιστροφής.

Εάν ανήκει στον επιχειρηματικό κόσμο, οφείλει να εξετάσει με ποια κατάσταση, με ποιες συνθήκες και με ποια λογική θα μπορέσει να “πατήσει” στέρεα στην αγοράς, να διευρύνει τον κύκλο εργασιών του, καθώς επίσης πως θα ενδυναμώσει το περιεχόμενο του ταμείου του. Απαιτείται καθαρή λογική, καταγραφή των δεδομένων και σκέψη στο παρόν και το μέλλον. Της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της, των επόμενων γενιών. Η διαδικασία της ψήφου είναι ιερή και αρκούντως σοβαρή για να εμπίπτει σε πλαίσια πλάκας!

Αρκούντως αγχωμένος όσο και κομματάκι κακόκεφος εμφανίζεται τελευταία ο “ιπτάμενος τζέντελμαν”. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με τον απαιτούμενο βαθμό επαγγελματισμού και corporate correct λογική της μορφής του “ξέρετε, τρέχουμε τελευταία αρκετά, έχει πολύ δουλειά κ.ά.”. Όταν, όμως… έσβησαν τα φλας και τα φώτα της δημοσιότητας η κουβέντα έλαβε λίγο πιο ανθρώπινο τόνο, ξεφεύγοντας από “πρέπει” και “καλά γυαλισμένη ξύλινη εταιρική γλώσσα”. Το άγχος είναι σημαντικό, η αγωνία μεγάλη, τα ερωτήματα και οι απορίες πολλά και ο βαθμός αμφισβήτησης κάτι παραπάνω από έντονος! Βλέπετε, η διαδικασία του… ζεστάματος έχει παρέλθει προ πολλού (πιο πολλού δεν γίνεται για την ακρίβεια) και η ουσία ακόμη αγνοείται. Μάλιστα, η κατάσταση τείνει να θυμίζει την ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο. Στο τέλος της ημέρας θα κάνει την εμφάνισή του ο τελευταίος και ουδείς θα το πιστέψει!

Παρά τον εμφανή προβληματισμό, ο “ιπτάμενος τζέντελμαν” δεν δίστασε να προβλέψει (;) πως τα σπουδαία αναμένονται το φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι πως ακούστηκε ως το χρονικό σημείο μέχρι το οποίο και είναι διατεθειμένος να περιμένει, αλλά να μην σας πάρω και στον λαιμό μου… Όσο για την εξέλιξη της υπόθεσης του εν λόγω μαγαζιού με τα άπειρα ήξεις-αφίξεις, φέρνει στο νου τους στίχους ενός παλαιότερου λαϊκού άσματος: “καλοκαίρια και χειμώνες περιμένω για να’ ρθείς…”.

Σε πλήρη αντιδιαστολή και σε σαφώς πιο ανεβασμένους ρυθμούς δείχνουν να κινούνται τα πράγματα στην “Λεωφόρο”. Το από καιρό έτοιμο εγχείρημα ξεκίνησε δειλά-δειλά να ξεμυτίζει στην αγορά, δοκιμάζοντας τα… νερά, παρέχοντας ορισμένες -προς το παρόν- υπηρεσίες και ετοιμάζοντας πολλαπλάσιες νέες, “κατεβάζοντάς” τις από το drawing board στην πράξη.

Τα στελέχη της δηλώνουν μεν προβληματισμένα για το -σχετικά- περιορισμένο του μεγέθους της εγχώριας αγοράς, ωστόσο ορισμένοι πιο… περπατημένοι, «ρίχνουν» στο τραπέζι τις ονομασίες ορισμένων χωρών: “Πορτογαλία”, “Γερμανία”, “Ρουμανία”. “Και έπεται συνέχεια και δη σύντομα”, όπως επισημαίνουν.

Ποια η σύνδεση; Προσεχώς, stay tuned!

Αργά, σταθερά όσο και μεθοδικά ο “Κουμπάρος” δείχνει να βρίσκει τον χώρο που του αναλογεί στον εξαιρετικά «δύσβατο» τραπεζικό τομέα. Μάλιστα, τελευταία οι μπίζνες του δείχνουν να επεκτείνονται τόσο στους παραδοσιακούς όσο και στους ανατρεπτικούς παίκτες της εν λόγω αγοράς.

Εξαιρετικά χρήσιμη αποδεικνύεται στην πράξη η πρότερη γνώση προσώπων και δεδομένων, τα οποία με την σειρά τους καταλαμβάνουν -πλέον- θέσεις καίριας σημασίας, μέσω των οποίων δύναται να επηρεάσουν στην λήψη τελικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πραγματοποίηση αγορών και την προμήθεια εξοπλισμού.

Σε αυτή την βάση, ήδη έχει ξεκινήσει το ανάλογο… ψηστήρι προς την κατεύθυνση ενός γνώριμου από τα παλιά που μόλις πρόσφατα ανέλαβε στρατηγική θέση νευραλγικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Κρίνοντας δε από τις δεσμεύσεις της διοίκησης της τελευταίας, περί της πλήρους αναβάθμισης σειράς legacy εξοπλισμού, τότε οι πιθανότητες ο “Κουμπάρος” να αναδειχθεί ως ο μεγάλος κερδισμένος είναι περισσότερες παρά ποτέ.