Η «σιδηρά κυρία» της απερχόμενης γενιάς ηγετικών στελεχών της Πληροφορικής, ο άνθρωπος που έφερε την Oracle στην Ελλάδα και παραμένει πάντα εν δράσει, θυμάται εκείνες τις ηρωικές εποχές, μιλώντας στο netweek, και προσβλέπει στη νέα κανονικότητα.
Η «σιδηρά κυρία» της απερχόμενης γενιάς ηγετικών στελεχών της Πληροφορικής, ο άνθρωπος που έφερε την Oracle στην Ελλάδα και παραμένει πάντα εν δράσει, θυμάται εκείνες τις ηρωικές εποχές, μιλώντας στο netweek, και προσβλέπει στη νέα κανονικότητα.
Πριν από 20 χρόνια, το 2000, μπαίναμε στο Millennium και ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι για τα καινούργια που έρχονται και τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. Βλέπαμε τη δεκαετία του 2000 σαν ορόσημο – είχαν γίνει, όμως, πολλά και την προηγούμενη δεκαετία! Εγώ είχα φέρει το ‘90 την Oracle, την πρώτη Data Base στην Ελλάδα – όλοι ψαχνόντουσαν καθώς η Πληροφορική εμφάνιζε μεγάλη άνοδο – έρχονταν μεγάλες εταιρίες, όπως η Hewlett Packard, η Stratus με την Intersys κ.ά. (κάποιες δεν υπάρχουν πια σήμερα), προχωρούσαμε στην τεχνολογία.
Είχε αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση, δεν είχαμε πια μόνο μεγάλα συστήματα, είχε έλθει η Microsoft στην Ελλάδα, μπήκαν στη ζωή μας τα Windows, μέχρι και υπολογιστές προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε. Κομβική εποχή! Όλο το Δημόσιο είχε αρχίσει να μηχανογραφείται με σοβαρά και μεγάλα συστήματα! Βέβαια, επειδή υπήρχε πάντοτε ο «κακός ανταγωνισμός», καταστρέφονταν κάποιες προσπάθειες, όμως, εκείνη η δεκαετία έβαλε τις βάσεις γι’ αυτό που έχουμε σήμερα. Είχαμε την πρώτη επανάσταση, με πανεπιστήμια, ερευνητές, εταιρίες.
Το netweek έκανε την εμφάνισή του σε μια εποχή με αρκετά σοβαρά περιοδικά, που δεν βγαίναν να στηρίξουν κάποιον, αλλά ήταν αντικειμενικά, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με στόχο την ενημέρωση, έκαναν προτάσεις, είχαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις και άρθρα για τις τάσεις. Και, όντας σε χαρτί, είχαν δύναμη, την οποία δεν έχουν σήμερα τα (πολλά) ηλεκτρονικά περιοδικά, που μπλέκουν κείμενα και διαφημίσεις – ένα άρθρο στο περιοδικό ήταν και είναι πάντα πιο εστιασμένο.
Η επόμενη δεκαετία θα είναι ακόμα πιο επαναστατική – μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, Τεχνητή Νοημοσύνη, 5G, κλπ. Η νέα εποχή έχει ανάγκη από άλλες υποδομές, βασίζεται σε νέες γλώσσες προγραμματισμού, με πολύ εξελιγμένες δυνατότητες. Πάνε τα τηλέτυπα και τα φαξ! Όλες οι ηλικίες πλέον προσαρμόζονται στην ψηφιακή εποχή, οι νεότεροι τα μαθαίνουν στο σχολείο, οι δεξιότητές τους διευρύνονται – στη νέα εποχή, όλα θα γίνονται πια ηλεκτρονικά.
Όσο επίπονο και να ‘ναι το θέμα του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ευκαιρίες – έχει επιταχύνει εφαρμογές που έπρεπε να γίνουν από καιρό, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά επειδή υπάρχουν στόχοι, όπως αποδεικνύουν τα συμβόλαια με Microsoft, Cisco, Pfizer κλπ., πιστεύω ότι όλα θα γίνουν ταχύτερα και τα κέρδη μας θα είναι σημαντικά. Εύχομαι αυτός ο ρυθμός να συνεχιστεί!
Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου είναι CEO της E.VI.A Intelligent Performance και Αντιπρόεδρος των Papapostolou Healthcare Technologies, Intale Retail Solutions και NED Club. Υπέρμαχος της καινοτομίας, υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα μέσω των πολλαπλών της ρόλων: Διεθνής ομιλήτρια, κριτής επιχειρηματικών σχεδίων και σύμβουλος Στρατηγικής Επιχειρήσεων και Startups. Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου -στα 85 χρόνια του οργανισμού, η μόνη γυναίκα- όπου σήμερα είναι Treasurer. Η μακροχρόνια εμπειρία της αναπτύχθηκε σε μεγάλα έργα και συστήματα παγκοσμίως με τις Control Data, ORACLE Greece SE Europe & Cyprus, και την ίδρυση θυγατρικών. Διηύθυνε και ανέπτυξε -μεταξύ άλλων- τις Γερανός Α.Ε. και OTE Academy. Είναι Επίτιμη Πρόεδρος της ΕΕΔΕ και του Junior Achievement Greece, τ. Πρόεδρος A.L.B.A University, τ. μέλος Δ.Σ. ΙΟΒΕ και επίτιμο μέλος της ΕΑΣΕ, ενώ παραμένει μέλος πολλών επιχειρηματικών, πολιτιστικών και μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων.