H Sparkle εγκαινίασε πρόσφατα το νέο Data Center της, το Metamorfosis II, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο» green data center στην Ελλάδα. O Νίκος Κωνσταντινίδης, Data Center Director στην Sparkle απαντά στις ερωτήσεις μας για το πώς επιτυγχάνονται οι αντίστοιχες επιδόσεις, αλλά και για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με το «Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Centers».

H Sparkle εγκαινίασε πρόσφατα το νέο Data Center της, το Metamorfosis II, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο» green data center στην Ελλάδα. O Νίκος Κωνσταντινίδης, Data Center Director στην Sparkle απαντά στις ερωτήσεις μας για το πώς επιτυγχάνονται οι αντίστοιχες επιδόσεις, αλλά και για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με το «Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Centers».

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν εφικτό το Metamorfosis II να εμφανίζει σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με αντίστοιχου μεγέθους «παραδοσιακά» data centers; Ποιες νέες τεχνολογίες ενσωματώνει «το πρώτο» green data center στην Ελλάδα, όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας;
Το Metamorfosis II αξιοποιεί συστήματα ισχύος και ψύξης με τις υψηλότερες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης που διατίθενται στην αγορά, με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά περίπου 28.000 τόνους ετησίως, συγκριτικά με τα παραδοσιακά data centers αντίστοιχου μεγέθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οτι έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξοπλισμός που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Evaporative Free Cooling, η οποία παρέχει ψύξη αποκλειστικά μέσω εναλλαγής θερμότητας με τον αέρα του περιβάλλοντος, ενώ έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει την παραπάνω λειτουργία και με την εκμετάλλευση ενέργειας από ένα προηγμένο και καινοτόμο σύστημα γεωθερμίας. Η ποιότητα και η ενεργειακή υπεροχή του νέου data center επιβεβαιώνεται και από τα πιστοποιητικά Uptime Institute Tier III, LEED Gold και ISO 14001, που δείχνουν τη δέσμευση της Sparkle στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το νέο data center της Sparkle βρίσκεται στην Αθήνα, στη βιομηχανική ζώνη της Μεταμόρφωσης, ακριβώς δίπλα στο Metamorfosis I. Καταλαμβάνει εμβαδόν περίπου 6.000 τ.μ., με μέγιστη χωρητικότητα 700 racks και μέγιστη συνολική ισχύ 7,7 MW. Ο αρθρωτός σχεδιασμός του βοηθά στην εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε πελάτη. Είναι δομημένο σύμφωνα με τα πιο αυστηρά αντισεισμικά κριτήρια και έχει σχεδιαστεί με βάση τα κορυφαία πρότυπα αξιοπιστίας, ασφάλειας και αειφορίας.

Τι σηματοδοτούν για τη Sparkle οι νέες υπερσύγχρονες υποδομές τις οποίες μπορεί να διαθέσει στους πελάτες της;
Η Sparkle έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό ανοιχτό κόμβο για να προσφέρει μια εξελιγμένη εμπειρία στους πιο απαιτητικούς πελάτες, διασφαλίζοντας την ισχυρή δέσμευσή της για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Με το νέο αυτό εγχείρημα, η Sparkle εμπλουτίζει τις υποδομές που προσφέρει σε εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει στην ελληνική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια με διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία, που επισφραγίζεται από επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Επιπροσθέτως, η διασύνδεση των υποδομών που η Sparkle διαθέτει στην Ελλάδα, με άλλες ιδιόκτητες υποδομές backbone, όπως το υποβρύχιο μεσογειακό δίκτυο έκτασης 11.000 χλμ. και η Genoa Open Landing Platform, καθώς και η αξιοποίηση τεχνολογιών δικτύωσης Software-Defined, επιτρέπει στους πελάτης μας την απρόσκοπτη και ταχύτατη σύνδεση σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και σε όλους τους σημαντικούς πληροφοριακούς κόμβους της Ευρώπης, με πρωτοφανή μείωση καθυστέρησης και υψηλή απόδοση, βάσει των συγκεκριμένων απαιτήσεων που έχει κάθε πελάτης.

Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο «Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Centers»; Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας;
Στα πλαίσια του στόχου για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, θεωρούμε πως κάθε πάροχος υποδομών cloud και data center πρέπει να υποστηρίζει και να εφαρμόζει τακτικές που συμμορφώνονται με το Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Centers. Έτσι και η Sparkle, εκτός από το ότι επιλέγει παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει ενεργειακά τα υφιστάμενα data centers της και κατασκευάζει νέα, χρησιμοποιώντας τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες με γνώμονα τη μεγιστη δυνατή μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας. Τα ανωτέρω συστήματα ελαχιστοποίησης της καταναλισκόμενης ενέργειας μπορούν να συνδυαστούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ένα πραγματικά ουδέτερο σύστημα υποδομών data centers.