Η ανακοίνωση της Cisco πριν από ένα χρόνο για ένα νέο σύστημα που θα ενοποιούσε servers, network και storage σε ένα Vblock, φαινομενικά αποτέλεσε το έναυσμα για μια κρίσιμη αλλαγή της αγοράς του business computing.

Την περίοδο που διανύουμε, η αλλαγή αυτή όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζεται με τόση ένταση που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η λεπτομερής εικόνα της αγοράς που θα προκύψει.

Η HP έχει κάνει ήδη την κίνησή της ανακοινώνοντας τα δικά της ενοποιημένα συστήματα, κάτω από το brand «Blade server Matrix», ενώ την πιο πρόσφατη εικόνα στο παζλ πρόσθεσε η Oracle, η οποία με τη βοήθεια του hardware της Sun, δημιούργησε τα Exalogic.  Το sales proposal ανεξάρτητα του κατασκευαστή περιλαμβάνει ορισμένα κοινά στοιχεία. Καταρχήν οι επιδόσεις. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η ενοποίηση συγκεκριμένων επιλογών hardware και software επιτρέπει τη βέλτιστη ρύθμιση του συνολικού συστήματος τόσο σε επίπεδο φυσικών καναλιών επικοινωνίας όσο και σε επίπεδο λογισμικού που γεφυρώνει τα υποσυστήμάτα. Επόμενο επιχείρημα είναι η μείωση του κόστους συντήρησης.

Επίσης, ένα τυποποιημένο σύστημα παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα έναντι συστημάτων που έχουν προκύψει ως συνδυασμός διαφορετικών κατασκευαστών και επιπλέον κάθε update υποσυστήματος γίνεται μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και μειώνει τις πιθανότητες κακής συνεργασίας με τα άλλα υποσυστήματα. Η Oracle στην ανακοίνωση του Exalogic πήγε αυτή τη λογική ένα βήμα παραπέρα και θα παρέχει στους πελάτες της ένα μόνο patch που θα αναβαθμίζει όλο το σύστημα και όχι ξεχωριστά patches για κάθε υποσύστημα.

Όπως ανέφερε ο H. Kipfer, VP Hardware, Oracle EE & CIS στο Oracle Day, «Ήρθε ο καιρός το hardware να πετύχει την ενοποίηση που έχει πετύχει το software την τελευταία εικοσαετία». Το περιβάλλον για μια τόσο σημαντική αλλαγή δείχνει ιδανικό. Η οικονομική κρίση κάνει οποιαδήποτε μείωση κόστους να μοιάζει με μάννα εξ ουρανού. Όταν μάλιστα αυτή συνοδεύεται και από αύξηση των επιδόσεων, τότε μάλλον βρισκόμαστε στον παράδεισο των CIOs.

Ωστόσο, αν και ο «γάμος» με έναν κατασκευαστή, έχει τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που περιγράψαμε, δεν παύει να συνοδεύεται και από τα εν δυνάμει προβλήματα μιας κλειστής σχέσης. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η ελευθερία του κάθε συζύγου να βγαίνει με τους δικούς του φίλους ή αν τύχει κάτι εξαιρετικό να δοκιμάσει μια άλλη σχέση.

Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχουν δύο τύποι συζύγων στη μέχρι τώρα διαμορφωμένη αγορά. Ο ένας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για φιλίες και κάποιες πρόσκαιρες εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ ο άλλος ζητά αποκλειστική δέσμευση, αλλά υπόσχεται ότι είναι τέτοια η ποικιλία των εμπειριών που μπορεί να προσφέρει, ώστε δεν θα υπάρξει ανάγκη για τρίτους στη σχέση. Δεν θα πούμε ονόματα για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα σε οικογένειες που δεν ξέρουν ποιο σύζυγο έχουν δίπλα τους.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έρθει μια στιγμή που οι σύζυγοι θα εκδηλώσουν τις πραγματικές τους προθέσεις και αυτό μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κύμα ανανέωσης σχέσεων.

Γιάννης Μουρατίδης
www.twitter.com/virtualgr