Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του 2010, στην πιο «μαγκωμένη» ίσως χρονιά της εποχής μας, με την αισιοδοξία που συνήθως σηματοδοτεί την έλευση κάθε καινούργιου έτους τουλάχιστον πληγωμένη εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων, σε παγκόσμιο αλλά κυρίως εθνικό επίπεδο, και της αβεβαιότητας για το τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.

Αν και τα σημάδια δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ως φύσει και θέση αισιόδοξος άνθρωπος, δεν θα πέσω σε αυτό το κείμενο στην «παγίδα» της απαισιοδοξίας, του φόβου και της αμφιβολίας. Χωρίς καμία πρόθεση στρουθοκαμηλισμού απέναντι στα προβλήματα της οικονομίας και του επιχειρείν, θα χρησιμοποιήσω κόντρα στους «επικήδειους» που ακούμε όλοι δεξιά και αριστερά, μια φράση κλισέ (που ακριβώς για αυτό το λόγο είναι αλήθεια): η ζωή συνεχίζεται. Το ίδιο και η δουλειά.

Και επειδή η δουλειά συνεχίζεται, τώρα είναι η εποχή να καταστρώσουμε σχέδια, να χαράξουμε στρατηγικές, να πάρουμε αποφάσεις και να πράξουμε. Ως άνθρωποι, ως εργαζόμενοι, ως επαγγελματίες, ως επιχειρηματίες.

Αλλωστε τα πράγματα για τον κλάδο της επιχειρηματικής τεχνολογίας φαίνεται ότι σταδιακά αλλάζουν προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων. Ερευνα της Gartner δείχνει πως το 62% των CEO -μόλις το 13% διαφωνεί- αναγνωρίζουν πως ο ρόλος του IT θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις τους στην μετά-ύφεσης εποχή. Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2009, με τη συμμετοχή 190 senior business executives, 81 εκ των οποίων ήταν CEOs. Τα εν λόγω στελέχη προέρχονται από εταιρείες με έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος των CEO σε αντίστοιχη έρευνα του 2009 ήταν η περικοπή των εξόδων και μείωση του κόστους. Ωστόσο, για το 2010 άμεση προτεραιότητά τους είναι η επιστροφή σε στρατηγικές που θα τους επιφέρουν αύξηση των εσόδων (71%).

Οπως άλλωστε έγινε αντιληπτό το τελευταίο διάστημα περισσότερο από ποτέ, η απλή περικοπή των δαπανών μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να φέρει και αυτό όχι πάντα – πόσο μάλλον όταν οι αποφάσεις λήφθηκαν εν θερμώ ή μέσα στον πανικό που δημιούργησε η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Τώρα, μέσα από μια πιο ψύχραιμη θεώρηση της κατάστασης, οι εταιρείες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος της ανάκαμψης περνάει μέσα από τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη δημιουργία νέων εσόδων. Στόχοι που για να πραγματοποιηθούν απαιτούν επενδύσεις και ένα ισχυρό ΙΤ.

Με ευχές για ένα δημιουργικό 2010!