Μπορεί οι εξελίξεις γύρω από το ΑΙ να κυριαρχούν στις συζητήσεις στον κόσμο της πληροφορικής (και όχι μόνο), οι πλατφόρμες Low code-no code ωστόσο αποτελούν μία ακόμα κυρίαρχη και με ιδιαίτερη δυναμική τάση. Οι χαμηλού κώδικα πλατφόρμες έρχονται γεμάτες υποσχέσεις, αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Μέχρι πρόσφατα, μόνο οι προγραμματιστές είχαν τη δύναμη να γράφουν τον κώδικα που κατεύθυνε διάφορες πτυχές της επαγγελματικής μας ζωής. Αυτό που δημιουργούσαν, οι υπόλοιποι μαθαίναμε απλώς πώς να το χρησιμοποιούμε ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο. Σύντομα όμως …«το λογισμικό έφαγε τον κόσμο» και η ιεραρχία του προγραμματισμού έπρεπε να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για να συνεχίσει να τον τροφοδοτεί. Οι low code πλατφόρμες γρήγορα «μαγειρεύτηκαν και σερβιρίστηκαν».

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο χαμηλός κώδικας είναι ένα χορταστικό και ολοκληρωμένο γεύμα ή μία μερίδα πρόχειρου φαγητού. «Ο χαμηλός κώδικας μπορεί να είναι σαν το fast food: γρήγορα έτοιμο σε μία λαμπερή συσκευασία, αλλά κακό για εσάς, την κοινότητα και το οικοσύστημα», προειδοποιεί ο Sean O’ Brien, λέκτορας στο Yal Law School και ιδρυτής του Privacy Lab στο Yale ISP.

Ωστόσο, ο χαμηλός κώδικας μπορεί να είναι και πολύ… νόστιμος, ειδικά όταν η ταχύτητα και η ευελιξία με οικονομικό τρόπο είναι ο στόχος. Και αυτοί είναι πάντα οι στόχοι. Η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο οι πλατφόρμες χαμηλού (ή και καθόλου) κώδικά είναι κατάλληλες για μια εταιρεία, είναι η ίδια όπως σε κάθε τεχνολογική τάση: «Εξαρτάται». Ίσως πάρετε και την απάντηση στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που περιλαμβάνεται στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας (σ. 14).

Σε αυτό το τεύχος φιλοξενούμε ακόμα ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μία ακόμα ανερχόμενη τάση της, αυτή της Cognitive Enterprise (σ. 22), στην οποία από ότι διαφαίνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει καταλυτικό ρόλο

 

Καλή ανάγνωση!