Αν και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπέστη λιγότερες επιπτώσεις από άλλες αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αρνητική επίδραση υπήρξε και θα υπάρξει στο μέλλον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19» στην οποία συμμετείχε, και την οποία διοργάνωσε η Grant Thornton.

Όπως εξήγησε, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2020 θα είναι ισορροπημένα, καθώς η πολύ καλή πορεία του ομίλου ΟΤΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντισταθμίστηκε από την κάμψη του Μαρτίου. Ωστόσο, σημείωσε πως τα επόμενα τρίμηνα είναι «σε αμφισβήτηση», επικαλούμενος και τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα θα υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, καθώς μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας του προέρχεται από τους τουρίστες, και η φετινή τουριστική κίνηση αναμένεται εξαιρετικά αδύναμη.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις
Ωστόσο, ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε πως ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επενδύει σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα επενδύσεων του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για απολύσεις ή διαθεσιμότητες υπαλλήλων, αλλά αντίθετα ο ΟΤΕ προχωρά σε προσλήψεις και ενισχύει με διάφορους τρόπους τους εργαζομένους του.

Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
Ο CEO του ομίλου ΟΤΕ παρατήρησε ότι με την κρίση του κορονοϊού κατέστη ξεκάθαρη σε όλους η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, χαρακτηρίζοντας την κρίση ως «επιταχυντή» του μετασχηματισμού, ενώ επεσήμανε πως το έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν εντυπωσιακό, φέρνοντας ως παραδείγματα την τηλεργασία για 10.000 δημοσίους υπαλλήλους και την άυλη συνταγογράφηση.

Η κρίση ως ευκαιρία
Ο ίδιος σχολίασε πως η ψηφιακή εξέλιξη και η τεχνολογία δημιουργούν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, ενώ ειδικά για την τηλεργασία τόνισε ότι είναι μία νέα ευκαιρία που θα αλλάξει πολλά δεδομένα, αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η θέσπιση σχετικής νομοθεσίς. «Είναι στο χέρι μας να μη μείνουμε στα προβλήματα, αλλά να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά, να δούμε την κρίση ως ευκαιρία να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και τον τρόπο που λειτουργούμε», υπογράμμισε.