Σε εταιρείες τεχνολογίας με Έλληνες ιδρυτές θα κατευθυνθούν τα 40 εκατ. ευρώ του Marathon Fund II, που ανακοίνωσε η Marathon Venture Capital. Η εταιρεία θα αντλήσει κεφάλαια από θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως είναι το European Investment Fund (EIF) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και από ιδιώτες επενδυτές. «Εμείς επενδύουμε αποκλειστικά σε εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούν προϊόντα λογισμικού. Αναμένουμε να κάνουμε περί τις 15 με 18 επενδύσεις σε βάθος 3-4 τεσσάρων χρόνων. Πρόκειται για εταιρείες με Έλληνες ιδρυτές που είτε έχουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είτε θα τις βοηθήσουμε εμείς να αναπτύξουν δραστηριότητα», δηλώνει στο NetFAX ο εταίρος της Marathon Γιώργος Τζιραλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Marathon Venture Capital, τα τελευταία χρόνια η ελληνική startup βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα προς κάθε κατεύθυνση, με τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά να προσεγγίζουν πλέον το 1 δις ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 52 επενδύσεις σε startups Ελλήνων του εξωτερικού και 42 σε εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το 2018 τα νούμερα ήταν 53 και 51 αντίστοιχα. Το 2019 οι επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 67 ενώ στις startups Ελλήνων του εξωτερικού μειώθηκαν σε 35.

 

Αύξηση των αποσχολούμενων στις ελληνικές startup

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των απασχολούμενων στις τεχνολογικές startups με Ελληνες ιδρυτές. Το 2017 απασχολούσαν 4.195 εργαζομένους, το 2018, 5.550 και το 2019 αυξήθηκαν σε 7.321. Πριν από μία δεκαετία, οι απασχολούμενοι ήταν μόλις λίγες εκατοντάδες. Η επενδυτική στρατηγική της Marathon στη νέα αυτή χρηματοδότηση θα διατηρηθεί ίδια με εκείνη που είχε ακολουθήσει το 2017, όταν είχε ανακοινώσει το πρώτο της fund. Πιο συγκεκριμένα, θα ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15- 20% σε κάθε εταιρεία. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά εκ νέου, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

 

Δέκα επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ από το πρώτο fund

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζιραλή, «στο πρώτο fund πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε συνολικά δέκα εταιρείες, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ». Οι εταιρείες στις οποίες έγιναν οι επενδύσεις είναι οι: Netdata, HacktheBox, Lenses, LearnWords, Causaly, Augmenta, Centaur, Cube, Norbloc και Inaccel. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon, σήμερα, εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σημαντικά τα επόμενα χρόνια.