Στο CFO Agenda 2018 που κυκλοφορεί, ο Mario Centeno, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και νέος Πρόεδρος του Eurogroup αναλύει τους ζηλευτούς ρυθμούς στους οποίους κινούνται τα τελευταία χρόνια τα μεγέθη της πορτογαλικής οικονομίας.

Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, ώστε πέρυσι να σημειώσει μέση ανάπτυξη της τάξεως του 2,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο έχει πετύχει η χώρα από το 2000. Το δε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε από 1,5% το 2016 σε 2,7% το 2017, καθοδηγούμενο από την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τον ευρισκόμενο υπό διαρκή άνθηση τομέα των εξαγωγών.

Έχοντας πια μια χρονική απόσταση από τα γεγονότα και σε συνδυασμό με την θετική τροχιά που έχουν λάβει τα πράγματα για την Πορτογαλία, θυμάται την αρχή των αγώνων για επιστροφή στην σταθερότητα: «Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε εκ μέρους της Τρόικας ένα πακέτο χρηματο-οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εθνική μας οικονομία συρρικνώθηκε αυτομάτως, το 2012, κατά 3,2%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας “εκτοξεύθηκε” στα επίπεδα του 18%. Όσο για το αντίστοιχο ποσοστό που αφορά στους νεότερης ηλικίας απασχολουμένους, διαμορφώθηκε πέριξ του 40%».

Θέτοντας σταθερές βάσεις για υγιή ανάπτυξη
Με τα παραπάνω νούμερα να βαραίνουν πάνω από το κεφάλι των Πορτογάλων, η αντίδραση ήταν άμεση: «Από νωρίτερα είχαμε επεξεργαστεί και συντάξει μια πολιτική που περιείχε μεν μια σειρά από μέτρα και περιοριστικές δράσεις, ορισμένα εκ των οποίων ήταν σκληρά για τον μέσο Πορτογάλο, εντούτοις θέσαμε ως μέγιστη προτεραιότητά μας να επανέλθουμε τάχιστα στην οικονομική κανονικότητα. Όχι, όμως, απλά και μόνο για τους τύπους, αλλά θέτοντας τις αναγκαίες βάσεις που θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε με υγιείς τρόπους, θα “υπόσχονται” την μακροημέρευση της χώρας μας, θα εξασφαλίζουν τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, θα συμβάλουν στα δημόσια οικονομικά και θα διασφαλίζουν την απαιτούμενη αυτονομία σε επίπεδο κινήσεων και αυτόνομης λειτουργίας στην εκάστοτε κυβέρνηση».

Το σωστό μείγμα πολιτικής και συναίνεσης
Στην πράξη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, «αποδείχθηκε πως είχαμε πετύχει να επεξεργαστούμε την κατάλληλη στρατηγική με ένα αρκούντως αποτελεσματικό “μείγμα” πολιτικής, δίχως να χρειαστεί να εξαθλιώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ παράλληλα πετύχαμε να απεμπλακούμε από την διαδικασία της ασφυκτικής επιτροπείας, πολύ γρήγορα. Κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα 2 – 2,5 ετών, να καταφέρουμε να βρεθούμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, η οποία σημειωτέον έκτοτε ακολούθησε συνεχόμενη ανοδική τροχιά. Ήδη, έχουμε καταφέρει ως χώρα να συμπληρώσουμε 16 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμίσω και το γεγονός πως είχαμε μια σημαντική περίοδο ανοχής εκ μέρους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία βοήθησε στην διασφάλιση ειρήνης με τα συνδικάτα, τους φορείς και τον ευρύτερο πληθυσμό».

Φόβοι, υποσχέσεις και πραγματικότητα
Ο Mario Centeno μίλησε ακόμα για τον τρόπο με τον οποίο οι Πορτογάλοι κατάφεραν να “παντρέψουν” μια περισσότερο λαϊκιστική προσέγγιση με τον ρεαλισμό που απορρέει από τα οικονομικά δεδομένα και δη αυτών που άπτονται Μνημονίων, εποπτευόμενων πολιτικών και περιοριστικών πρακτικών, δίχως την ύπαρξη ιδιαίτερα έντονων συγκρούσεων και διαφωνιών. «Η αλήθεια είναι πως κατά τις πρώτες ημέρες υπήρξαν αντιδράσεις από την κοινωνία και τους συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς ήταν ορατή η “απειλή” της εκ βάθρων αλλαγής της καθημερινότητάς και της ζωής τους.

Υπήρχε ο φόβος πως θα αφανιστούν οι κόποι, οι θυσίες και οι οικονομίες ετών. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, το “κλειδί” της όλης υπόθεσης βρίσκεται στους κυβερνώντες, καθώς αυτοί καλούνται να εμπνεύσουν, να διαπραγματευτούν, να επεξεργαστούν και να σχεδιάσουν, να  επικοινωνήσουν, να πείσουν και εν τέλει να εφαρμόσουν μια στρατηγική, ένα σχέδιο εξόδου με ξεκάθαρα βήματα, συγκεκριμένους στόχους και φυσικά ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα από μια πρωτόγνωρη σε έκταση και ένταση οικονομική κρίση, η οποία απειλεί να… διαλύσει το πορτογαλικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον». Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας στο CFO Agenda 2018 που κυκλοφορεί.