Η επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ, Artificial Intelligence) είναι δεδομένη, τουλάχιστον αν αναλογιστεί κανείς τις επενδύσεις που γίνονται σε αυτήν: τα τρία τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσό των χρημάτων που διοχετεύτηκαν στις εφαρμογές ΑΙ.

Η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey εκτιμά (http://tinyurl.com/y7m4658b ) ότι το 2016 επενδύθηκαν έως 39 δισ. δολάρια σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα περισσότερα (30 δισ. δολάρια μέγιστο) δαπανήθηκαν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Baidu και η Google, ενώ τα υπόλοιπα εννιά δισ. δολάρια διοχετεύτηκαν για τη χρηματοδότηση startups του χώρου.
Η πιο ελκυστική περιοχή είναι το Machine Learning, καθώς απορρόφησε το 60% των εξωτερικών επενδύσεων.

Με διαφορά στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Computer Vision και πολύ πιο χαμηλά η αυτόνομη οδήγηση, η ρομποτική και η επεξεργασία ομιλίας. Αν και πολλές από τις εφαρμογές ΑΙ βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ήδη από μερικές επιχειρήσεις. Μακράν μπροστά όσον αφορά την αξιοποίηση του ΑΙ στην επιχειρηματική λειτουργία είναι οι εταιρείες high-tech και οι telcos.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα έχουν εκδηλώσει επίσης οι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η μελέτη της McKinsey επισημαίνει, επίσης, μια ανομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή: οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ απορρόφησαν το 2016 το 66% των συνολικών εξωτερικών επενδύσεων στο ΑΙ, ενώ ένα επιπλέον 17% διοχετεύτηκε στη δεύτερη Κίνα, η οποία, ωστόσο, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτήν την αγορά.