Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως σημείωναν στελέχη της McKinsey, σχολιάζοντας στοιχεία έρευνας της Tortoise Global AI index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 62 χωρών, αντιμετωπίζοντας έλλειψη σχετικών τεχνικών υποδομών, ενώ η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζουν θεωρείται η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ως αποτέλεσμα των συνεπειών του brain drain. Μάλιστα, όπως σημείωσαν με νόημα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης με θέμα τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης ο πρόεδρος και Managing Partner Ελλάδας και Κύπρου της McKinsey, Γιώργος Τσόπελας, ο Partner της QuantumBlack (το τμήμα της McKinsey για την ΤΝ) Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος και ο Ελευθέριος Χαραλάμπους, Managing Partner της McKinsey, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η συγκυρία είναι κρίσιμη και υπάρχει φόβος η χώρα μας
να μείνει πίσω.

Στην Ελλάδα, η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και του ίδιου του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 μέχρι το 2023.

Σημειώνεται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των επιχειρήσεων υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανατρέποντας έτσι μία κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία έξι χρόνια και ήθελε την χρήση τέτοιων τεχνολογιών να παραμένει αμετάβλητη, περίπου στο 50%. Η πλειοψηφία των εταιρειών δηλώνει ότι στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να καλυφθούν ταυτόχρονες ανάγκες σε πολλαπλούς τομείς, με πιο συνήθεις το marketing, τις πωλήσεις, την ανάπτυξη προϊόντων και το ΙΤ.

Ορόσημο η φετινή χρονιά
Όπως μάλιστα παρατηρείται, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (gen ΑΙ) αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και των ιδίων των στελεχών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με παλαιότερες μορφές ΤΝ. Συγκεκριμένα, το 56% των διοικητικών στελεχών (CxOs) αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συχνά εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (gen ΑΙ) εντός ή/και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.Πάντως, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη «State of AI in early 2024: Gen AI adoption spikes and starts to generate value» της Quantum Black AI, by McKinsey είναι πως, αν το 2023 θεωρήθηκε η χρονιά που η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, το 2024 αποτελεί ορόσημο για την πρακτική ενσωμάτωσή της στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι αν η χώρα μας θα προλάβει το «τρένο» της προόδου ή θα μείνει πίσω.