Ταχύτερη απ’ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι αναλυτές αναμένεται να είναι η διείσδυση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο των συσκευών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μερίδιο των GenAI smartphones στις συνολικές αποστολές έξυπνων κινητών θα φτάσει το 11% το 2024, ενώ με ορίζοντα το 2027 σχεδόν μια στις δύο συσκευές smartphone που θα πωλούνται (το 43%) θα υποστηρίζει δυνατότητες GenAI.

Συγκριμένα, έως το 2027 αναμένεται οι πωλήσεις smartphones με δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. μονάδες, με την αγορά να διευρύνεται κατά 4 φορές σε σχέση με σήμερα. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της Counterpoint τον Δεκέμβριο του 2023, με την αναμενόμενη είσοδο της Apple στην κατηγορία των GenAI smartphones να αλλάζει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research, η Samsung θα ηγηθεί της παγκόσμιας κατάταξης για GenAI smartphones το 2024, ενώ η Apple – πιθανότατα – θα αναλάβει τα ηνία το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση «GenAI Smartphone Shipments and Insights» της Counterpoint Research, η εγκατεστημένη βάση GenAI smartphones θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο έως το 2027. Σήμερα, περισσότεροι από 10 κατασκευαστές smartphones έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 30 μοντέλα με δυνατότητα GenAI.