Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2024 και την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά το έργο σάρωσης και ψηφιοποίησης του αρχείου των 600 εκατ. σελίδων 390 υποθηκοφυλακείων, που θέτει τον θεμέλιο λίθο για την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Τα σχέδια τεύχους του διαγωνισμού έχουν τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται άμεσα, ενώ ο φορέας θα συνεργαστεί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για το έργο των 200 εκατ. ευρώ, όπως έκανε σαφές ο Δημήτρης Σταθάκης, πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αυτό είναι ένα από τα βήματα για την επόμενη «ψηφιακή» ημέρα του Κτηματολογίου, ενώ έχουν ήδη κάνει το ντεμπούτο τους ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η Γεωπύλη Κτηματολογίου, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο και μέσω αυτής πολίτες, επαγγελματίες και υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν ελεύθερα και διαδικτυακά τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα, όπως οι κτηματολογικοί χάρτες.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για το Κτηματολόγιο, καθώς πέραν των άλλων, όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2021, θα επεκταθούν σε όλα τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών. «Σταδιακά δημιουργούμε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον για την χωροταξία», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως το έργο των 200 εκατ. έχει ήδη ενταχθεί στην ομάδα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

To α’ τρίμηνο το επόμενο βήμα για τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου

Στις μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες από το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι η ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών στα κτηματολογικά στοιχεία και η επέκταση της ηλεκτρονικής χορήγησης σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Σημειωτέον ότι σήμερα εκδίδονται τα τρία δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Το Κτηματολόγιο έχει ήδη λανσάρει έναν αριθμό ψηφιακών υπηρεσιών μέσω της μετατροπής της ιστοσελίδας του. Σε αυτές ανήκει η υπηρεσία ολοκληρωμένης ψηφιακής διαδικασίας για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Ενδεικτικά, μέσα σε ενάμιση μήνα έχουν εκδοθεί 4.800 ψηφιακά πιστοποιητικά έναντι 4.200 αναλογικών, ενώ τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 600.000 μοναδικοί χρήστες από 128 χώρες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για ενημέρωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους.